用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教港島區半龍女校
go

請教港島區半龍女校 [複製鏈接]

本人是新手媽咪、女兒現就讀K2,想了解多d以下半龍女校,如功課量、課程深淺、測考等:
聖心(私)、聖心(津)、聖提女、聖嘉勒、聖方濟各(灣仔)、瑪利曼、坑真、聖保祿(跑馬地)

另外,想問升回直屬中學競爭大嗎?傳統女校老師是否比較嚴?謝謝!

6    0    0    0

1. 坑真不是直屬,是聯繫,但每年回收率大概 6-7 成。
2. 聖私比聖津回收率高些,聖私 60%+,聖津 50-60%。聖私接近有 30% 成功入讀其他 Band 1,聖津詳細升中不清楚。
既然你對各校都認識不深,心中亦多疑問,不如先爬文研究,三言兩語不能盡解釋各校優點缺點。

1998Ruby1998 發表於 19-5-4 06:52
1. 坑真不是直屬,是聯繫,但每年回收率大概 6-7 成。
2. 聖私比聖津回收率高些,聖私 60%+,聖津 50-60%。 ...

謝謝回覆

Kathyka 發表於 19-5-4 00:05

你問嘅學校都唔同區喎,你諗住搬屋搏大抽奬?不如了解吓小一升學玩法先

回覆 Kathyka 的帖子

傳統教會女校校規係嚴啲,但係教出黎既女仔都相對乖啲咁多間都係出名的。

你女女咩性格?坐得定嗎上堂?可以坐定定15-30分鐘同你一齊睇書嗎?
佢有其他體藝專長嗎?
你會有偏好中/英文教學嗎?

功課深淺好難一次過比較咁多間。不過可以肯定一樣是,就算係半龍學校,競爭都係好大。
功課就算唔多唔深,都唔係好輕鬆。

Diversifyedu 發表於 19-5-4 11:58
你問嘅學校都唔同區喎,你諗住搬屋搏大抽奬?不如了解吓小一升學玩法先
...

現居住九龍區,打算搬回港島區。明白升小玩法,打算考直私學校,如有offer可能會放棄大抽獎

qip1371 發表於 19-5-4 12:13

傳統教會女校校規係嚴啲,但係教出黎既女仔都相對乖啲咁多間都係出名的。

女兒性格文靜,可以坐定定,相信傳統學校較適合

我較喜歡中文小學,因為想女兒先打好中文基礎,知道除了聖嘉勒和聖保祿是英小外,其他都是中文小學,有錯請更正

以為半龍小相對較輕鬆,原來來也不是,但都理解到這些學校的中學是band 1,對收生應該也有要求。非常感謝你的回覆

Kathyka 發表於 19-5-4 13:52

我較喜歡中文小學,因為想女兒先打好中文基礎,知道除了 ...
唔駛客氣!以我所知瑪利曼係英小,但不敢肯定,可以睇下學校中網站。同意中文難學,打好基礎,上英中,入大學都唔會有問題

名校半龍小其實都大競爭,因為入得去的小朋友背後都有高要求的家長,當然係可以輕鬆咁讀,但當人人發力時..差好少分已經可能係差一兩個名次,呢種壓力其實一線津小都會有。

除左學術成績,我覺得都可以留意下女校的校風,有啲女校出黎的女仔特別有自信同鬥心,有啲較「純」,你可以多問下現任家長或去參觀時留意下

其實九龍區的St.Mary’s都同聖心同一教會,都係龍小,不考慮嗎?

qip1371 發表於 19-5-4 14:34
其實九龍區的St.Mary’s都同聖心同一教會,都係龍小,不考慮嗎?

不考慮了,因為工作的關係,搬港島區方便些

跑馬地聖保祿是一所非常值得入讀的中文小學

我較喜歡中文小學,因為想女兒先打好中文基礎,知道除了 ...

文靜和坐定定,甚或服從性,禮貌等等,都只可以話都適合讀傳統小學,較活動式亦可~

現實上,傳統小學亦未必如一般理解為傳統式教學~

又一般理解中文較難學,但事實英文運用亦唔容易,亦只係唔少家長認為英文容易合格,但合格又是否代表易讀呢?係中學甚或大學可以睇到當中分別~

瑪利曼係英小,全港英文女津小仲只有一間瑪利諾修院~

各女校係會存在唔同風格學生,當中瑪利曼和聖提女係比較輕鬆學習~

直屬小學直升中學係相對容易,一般直升以60%起跳,競爭亦相對較細~

Kathyka 發表於 19-5-4 00:05

還有 聖保祿(銅鑼灣)  

聖保祿跑馬地係中文小學,銅鑼灣果間先係英文私小~~~

mcl203 發表於 19-5-5 02:06
聖保祿跑馬地係中文小學,銅鑼灣果間先係英文私小~~~
請問邊間好D

aprilapril123 發表於 19-5-5 10:08
請問邊間好D

銅鑼灣既中學部係4大女直,成績係比較好,似乎,中學部亦相對比較無咁嚴~~~
‹ 上一主題|下一主題