用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 泰晤士亞洲大學排名 清華榜首 科大第三 ...
go

泰晤士亞洲大學排名 清華榜首 科大第三

【明報專訊】《泰晤士高等教育》(THE)公布2019年亞洲大學排行榜,中國內地的清華大學首次超越新加坡國立大學成為亞洲第一,亦是首次有內地大學在該排名中奪冠,主要歸功其教學環境得分、引文影響和國際展望得分大幅提高。香港科技大學則排亞洲第3位,取代第4位的香港大學,成為香港排名最高大學。

排名計算方法乃根據大學學與教環境(25%);研究量、收入和聲譽(30%);研究影響(30%);國際員工、學生和研究(7.5%);知識轉移收入(7.5%)。今年排名包括的院校來自27個國家或地區,共417間大學,較去年多58間。首10名繼續由中國內地、新加坡、香港、日本、韓國包攬。首5名大學依次分別為內地的清華大學、新加坡國立大學、香港科技大學、香港大學和北京大學。香港中文大學也列於10名內,與去年一樣排第7。

港大中大列十大 排名不變

泰晤士高等教育分析,科大較去年升兩位,是由於行業收入和國際展望得分提高。城大、理大、浸大排名均跌,分別排第15、20和70位,當中浸大雖然整體得分增加,惟仍下跌15名,反映大學間競爭加劇。除清華和北大,中國內地另有24間大學排100名內。科大對結果表示欣喜,稱將繼續致力推動創新與知識轉移,為學生提供高質素教學。

THE首席知識官Phil Baty表示,中國內地再次成為亞洲大學排名主要成功案例之一,「反映中國內地多年來對教育行業的大量持續投資」,同時指日本、韓國、馬來西亞等地的大學也有進步。

應該要以subject排名去睇會較公平,各大學系Times 同 QS 既排名有好大出入........ 排名呢樣嘢,得嗒笑!!

Arabellahk    發表於 19-5-7 13:20

回覆樓主:

身體最誠實系列 --- 就算捧到佢亞洲第一又點?有經濟能力嘅家長唔buy既,最後都係送仔女出外國。

JustAParent 發表於 19-5-8 09:00
身體最誠實系列 --- 就算捧到佢亞洲第一又點?有經濟能力嘅家長唔buy既,最後都係送仔女出外國。
...
睇過升學無疆界,我覺得香港人唔需要一個好勁嘅成績就入到北大清華係一條唔錯嘅出路,要注意的是,睇番個個讀完都會去外國浸下鹹水洗洗底。不過,近年政治環境會唔會影響進修機會就唔知了。

akys 發表於 19-5-8 10:52
睇過升學無疆界,我覺得香港人唔需要一個好勁嘅成績就入到北大清華係一條唔錯嘅出路,要注意的是,睇番個個 ...

如果讀完要去外國洗底,就直接出去啦,去乜鬼大陸。

akys 發表於 19-5-8 10:52
睇過升學無疆界,我覺得香港人唔需要一個好勁嘅成績就入到北大清華係一條唔錯嘅出路,要注意的是,睇番個個 ...
北大清華係好呀,不過,要仔細諗下讀乜科,除咗文科及人文學科,返港要再考牌既就要諗諗啦,入得呢兩間,三大都夠分入。

October. 發表於 19-5-8 21:17
北大清華係好呀,不過,要仔細諗下讀乜科,除咗文科及人文學科,返港要再考牌既就要諗諗啦,入得呢兩間,三 ...
按勢頭,第一步醫生,其餘會慢慢放寬,我估十幾年內應該逐個山頭擊破。近兩三年好多嘢加速合併得好快。

akys 發表於 19-5-8 21:27
按勢頭,第一步醫生,其餘會慢慢放寬,我估十幾年內應該逐個山頭擊破。近兩三年好多嘢加速合併得好快。 ...

兩地合拼一體化係遲早既事,但需要有個時間過程,目前都係不確定性,我都係會讀咗三大先

咁如果北大中文歷史系收,又唔同。

October. 發表於 19-5-8 22:55
兩地合拼一體化係遲早既事,但需要有個時間過程,目前都係不確定性,我都係會讀咗三大先。

咁如果 ...

內地讀文科,有七不講,踩了紅線好麻煩,基本上什麼也消了毒,倒不如讀理科。

如果要名氣,北大人大讀法律吧,一定明白國情。

國情好特別,北朝鮮讀經濟出來很受重用,主管全國最資本主義的特區;主修西班牙文專業的,歷任全國人大法律委員會主任委員、全國人大香港基本法委員會主任凡十年,處理重大釋法爭議。

珠玉在前,三大?瞠乎其後!

October.    發表於 19-5-9 13:51

nkd 發表於 19-5-9 12:21
內地讀文科,有七不講,踩了紅線好麻煩,基本上什麼也消了毒,倒不如讀理科。

如果要名氣,北大人大讀法 ...
如果考慮呢哋因素,文理咩科都唔洗諗囉,好肯定無一幸免。

nkd    發表於 19-5-9 14:43