用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文課大家比意見
go

英文課大家比意見 [複製鏈接]

上英語課大家覺得邊樣好

1. 英文會話

2. 英文寫作及閱讀理解
3. 上英國文化協會堂

樣樣都好,無些麼多時間,謝謝大家意見。

4    0    0    0

3. 程度跟不上同級小學程度

1或2, 考試哪部分成績差,就補哪部分

回覆樓主:

暑假, 請個上門老師, 1:1 教, 1-2 全部都學到, 省時間, 但會貴過班上。

幾年級?小朋友水平,聽說讀寫各部分強弱如何?
小朋友自己興趣?
英國文化協會前一排有open day, 可以幫小朋友免費測試。不過依家可能已經結束。

如果假設是普通學校高小學生來說,
我覺得英文科如本身成績已中上的就讀2吧, 比較實用, 如果本身成績超好, 可以考慮上oral, 如成績不好要補底, 就3個都不好, 考慮私補.

如初小, 就英國學會比較有趣. 因為未識寫好多野, 上2/oral 冇大用,  

我小朋友上更ESF 我諗同英國文化協會差不多,可考慮

bonn1231 發表於 19-5-2 23:17
我小朋友上更ESF 我諗同英國文化協會差不多,可考慮

課程內容是什麼?
我女去年也參加了兩星期暑期班,遊戲為主,以另類方式教授英文,如果是應付學校成績,肯定不適合樓主要求。
其實英文是浸出來,急出來的英文也好不了哪裡,如果小朋友還小,讓他先有興趣,一開始就grammar 前grammar 後,鬼見到都驚。

Cheeselover 發表於 19-5-3 07:26
課程內容是什麼?
我女去年也參加了兩星期暑期班,遊戲為主,以另類方式教授英文,如果是應付學校成績,肯 ...

恆常班每星期六上一堂,每一個team完了,所有作完D文,都要present 出來給家長聽,我覺得幾好。

bonn1231 發表於 19-5-3 20:30
恆常班每星期六上一堂,每一個team完了,所有作完D文,都要present 出來給家長聽,我覺得幾好。
...

但收費不便宜呵!

回覆樓主

小朋友幾大? 3號可以out

Cheeselover 發表於 19-5-6 23:11
但收費不便宜呵!

一堂2個鐘,都差不多二百多元一個鐘,其實坊間的英文centre 差不多價錢,又可以對外國人不抗拒,又可以練習到oral, listening, comprehension & grammar
就算請一個補習老師1:1 都唔係即有成效,英文都係要去多聽多說多講再去教他們去認識多D grammar 和練習作文,宜家小朋友好聰明,其實好多一點就明白。其實我都有1:1 補英和每晚有時間都做一part 練習。其實無論英文和中文我都投放了很多資源給我小朋友。其實每一位家長最清楚知道自己小朋友那裡是弱點,再加以幫助。

bonn1231 發表於 19-5-7 06:44
一堂2個鐘,都差不多二百多元一個鐘,其實坊間的英文centre 差不多價錢,又可以對外國人不抗拒,又可以練 ...

嗯,那也算合理,我女也在家附近補英文(其實我也不知道學什麼,幾個人嘻嘻哈哈一個鐘)也差不多這個價錢。我沒有每天做練習,功課已經殺死了她不少時間,飯後都給她自由時間,她會自己看書,每次她看書,我都盡量不擾她。

ckl22 發表於 19-5-2 10:32
上英語課大家覺得邊樣好

1. 英文會話

我投會話!

一定私補, 最好找有經驗的或現職教師,寧何俾多少少錢, 唔好浪費時間, 識教差好遠.
唔好曬錢補Grammar , 通常學校都教,自己做補充可以唔難

我找私補1.5 hour  現職英文教師, 外地長大,母語英文, 課堂包括, reading , discuss reading, writing base on reading, the last on presenting.  大家好多互動, 唔會悶, 我小朋友好鐘意.   

回覆 HaYi 的帖子

我女上過英國文化協會的堂, 我不太喜歡, 因為一GROUP太多人上, 真的學不到東西, 又貴, 我在番港金鐘上的, 這是我自己的私人意見, 我也覺得私補好過

miujoey 發表於 19-5-8 17:00
一定私補, 最好找有經驗的或現職教師,寧何俾多少少錢, 唔好浪費時間, 識教差好遠.
唔好曬錢補Grammar , 通 ...

可否pm我老師資料,因我都想幫我女找英文私補,唔該  

miujoey 發表於 19-5-8 17:00
唔好曬錢補Grammar , 通 ...

可否PM老師資料,我都幫女搵緊補習老師。謝謝!
‹ 上一主題|下一主題