用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學 VS 優才
樓主: WIN1WIN
go

九龍塘小學 VS 優才   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-5-4 13:28
4+反而可以反映大圍學生表現,5+只能睇到尖子表現。

部分學校只出5+唔出4+,可能因為5+比4+好睇 (即係4+ ...

看似 5+較有代表性, 5+ 包括了 (5, 5* 及 5**).

assado 發表於 19-5-4 16:16
看似 5+較有代表性, 5+ 包括了 (5, 5* 及 5**).

是否要看看真正的人數?,雖則百份比是大。
每項也是另一演繹的手法。

Yanamami 發表於 19-5-4 14:02
都係㗎~我女间津中座落屋邨之间,生源大都都係附近区屋邨小学,水平始終係有个上限。(唔係歧視,唔好打头) ...

都係,地區名校跟傳統名校,生源㸃都有啲分別。

assado 發表於 19-5-4 16:16
大部份學校整體/4主科平均5+都係唔夠30%,咁其餘7x%學生攞到咩成績呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

73662710 發表於 19-5-4 09:10
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724&extra=page%3D1

跟據 Greenapple 個 ...

你所講的數據,我也重新運算過,亦有同感,感覺像語言藝術,乃是另一種表列方式。實際人數升到local degree 是多少,現在用家最清楚,其他70%人揸住乜成績,亦要再看看。
不過GT畢境是一所好學校。

chungque 發表於 19-5-4 14:54
其實唔係歧視係事實!住屋邨畁你考到DGS都唔敢讀!個個外補又 MathXXXX,又 i-Leaning等。一年級已懂乘除數 ...

DGS 又未至於個個都會外補, 小一識x÷數
英語普遍較好就事實。

回覆樓主:

其實每個家庭要求都不同,我自己反而不喜歡太傳統同太精英嘅學校,感覺一刻都不能放鬆。試想想讀書生涯咁漫長,如果小學時已經要日谷夜谷,好容易令人失去學習動力,大左反而更討厭學習。

muimui2 發表於 19-5-5 12:25
其實每個家庭要求都不同,我自己反而不喜歡太傳統同太精英嘅學校,感覺一刻都不能放鬆。試想想讀書生涯咁漫 ...

我又曾經仔細諗過,一條龍,又愉快學習,又band1, 升中無压力,真的很好啊!現實是否真的這樣?數字上的演譯是否全面展示?明眼人一看已睇出,無免費午餐的,自己慢慢思考吧。
不過GT教學理念真的很好,至於升本地大學degree的實際人數是多少,自己要慢慢分析去了解下,最後就是否接受優中了。

marcowong96 發表於 19-5-5 12:45

我又曾經仔細諗過,一條龍,又愉快學習,又band1, 升中 ...

咁講啦,壓力大與小,其實在乎家長點處理和要求。就算同龍校,家長自己如果要求小朋友考級頭,都唔會無壓力。只可以話你有得揀,學校無迫你。

我又曾經仔細諗過,一條龍,又愉快學習,又band1, 升中 ...

操卷,爭排名與睇多兩本英文書邊個辛苦,但從長遠與英中衔接,后者就更有用了.

Sing13 發表於 19-5-5 13:04
操卷,爭排名與睇多兩本英文書邊個辛苦,但從長遠與英中衔接,后者就更有用了.
...

最重要選自己最適合的!自己家長先最清楚了。

回覆樓主:

其實選校, 最吾清楚就係小朋友自己家長。
自己都吾去了解自己小朋友, 在EK 信大家吹下水。

muimui2 發表於 19-5-5 12:50
咁講啦,壓力大與小,其實在乎家長點處理和要求。就算同龍校,家長自己如果要求小朋友考級頭,都唔會無壓 ...

小學既壓力,同升大學既成績唔一定必然關系。

拿 Renaissance college 做例子,university destinations 有 38-44% 入到比 CU 高 ranking 既大學(local + overseas,即相當於 international 版既三大率)。唔放棄中文科既CKY有57%。佢地小學咪愉快學習(主要指非操卷)。

選擇適合小朋友既學習模式、數據背後既意義,對我來說重要過單純數據。

讀GT小學, 最重要考慮要初小同高小返不同校舍

至於中學, 尚有大把變數

不過都係個句, 如果唔係心儀某小學既龍中, 無謂作繭自縛, 應該放手去搏.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MrBeast 發表於 19-5-3 13:30
Agree. 中學朋輩影響比家長大

係,宜家我經常提小朋友讀書唔使太緊張,人地狂谷人地既事,但都拉佢唔停。自從佢入左間坊間都話可以hea讀既中學~~~

對於GT中學部, 個人認為的隱憂, 在NPL出現了

NPL有PLK大水喉射住, 大鑼大鼓係幾年前開辦IBDP, 結果第一屆IBDP成績還可以, 但去年第二屆IBDP, 成績已下滑至低於全港平均, 整體DSE成績亦下跌

hkpapa852 發表於 19-5-6 10:08

NPL有PLK大水喉射住, 大鑼大鼓係幾年前開辦IBDP, 結果第一屆I ...

謝分享,極度有同感

hkpapa852 發表於 19-5-6 10:08

NPL有PLK大水喉射住, 大鑼大鼓係幾年前開辦IBDP, 結果第一屆I ...

papa 看似對GT 感覺不太良好。

assado 發表於 19-5-6 11:41

papa 看似對GT 感覺不太良好。
我一向不欣當GT以下地方:

1. 公佈公開試成績既方式
2. 愛攪Gimmick既作風

我欣賞GT既地方:

1. 公開試成績其實比絕大部份新派直資龍校穩定和優勝
2. 小一收生要求. 借無錯, 係呢點. 原本我都唔多欣賞, 但日子久了, 發現呢個方法的確可以過濾走唔不 Glory Hunter, 只會留番真心支持學校既家長. 可能各大中學, 中一收生都要學習吓

hkpapa852 發表於 19-5-6 11:52
我一向不欣當GT以下地方:

1. 公佈公開試成績既方式

, agree.
但gimmick 其實都不算多了。

家長課的安排,我覺得應該要保留,但仍然有改善的空間。

‹ 上一主題|下一主題