用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學 VS 優才
樓主: WIN1WIN
go

九龍塘小學 VS 優才   [複製鏈接]

KKLmama 發表於 19-5-3 12:37
回覆 marcowong96 的帖子

唔知自己係咪有啲怪獸家長,
恨鐵不成龬
Hea 讀中游,我估資質不錯吧

assado 發表於 19-5-3 12:03
你信好成績的學生是 hea 讀  。

講下笑姐
點會呀

PeterWong2012 發表於 19-5-3 13:55
http://www.hkexam.com/modules/admission/index.php?pa=viewads&lid=161

全港官立中學數目為 31 間、津貼 ...
点解你会觉得我好难受?

PeterWong2012 發表於 19-5-3 14:14
我寫"好難接受"...  原來你係好難受?  Sorry...
都唔知点解你会有呢个感覺?

我無小朋友今年升小學

你問下教師界又或者自己再搵下

PeterWong2012 發表於 19-5-3 13:55
http://www.hkexam.com/modules/admission/index.php?pa=viewads&lid=161

全港官立中學數目為 31 間、津貼 ...

優才是好學校但估不到可以勁過很多Band1a 的名校。

Sophie0804 發表於 19-5-3 20:26

是否真的?,有無水份?要hkpapa分析下先得

marcowong96 發表於 19-5-3 20:44
是否真的?,有無水份?要hkpapa分析下先得

係我條link入边果度已嗌哂交……都係重複呢个帖既问題,hkpapa都唔会分析到~

Sophie0804 發表於 19-5-3 20:26
你禁講又会好似我禁俾人話“难接受”?

回覆樓主

或者返來正題,分析下自己喜歡哪一類,適合哪一類

九小升中亮麗,但除了升中亮麗,還有什麼吸引你

優才一條龍,如不喜歡優中就真係要諗清楚自己

Yanamami 發表於 19-5-3 21:49
你禁講又会好似我禁俾人話“难接受”?

我都好開心優才的成績好,有好朋友的小朋友同親戚的女在讀,讀得好開心。如果成績在到B1A, 更加好

Yanamami 發表於 19-5-3 21:48
係我條link入边果度已嗌哂交……都係重複呢个帖既问題,hkpapa都唔会分析到~ ...

我諗你唔係講緊我,我只係路過見大家對 GT 既入三大數據有d興趣,而我又 happen to 睇到 GT 家長分享 slides,所以 forward 過來。

有冇水份?我諗 GT official information 講明 JUPAS degree offer,資料應最準。其實唔需要太 obsessed with 三大%,傳統神校之所以係傳統神校,係持續保持到呢個高水平既數據。GT 系2016仍然處於 3x%,2018 都「只係」49.68%,叫僅僅高過林護,今年係點都未知。相反,我又唔覺「曾肇添林護QES BPS MCS SPCS SJC HY」係神聖不可侵犯,佢做到 50% 三大,其他新秀唔做得咩?

你條 link 係 greenapple 既資料,點會好意思叫 hkpapa 入來分析 其實自己小心睇,多多少少都搵到想要既答案

993rs 發表於 19-5-3 22:45
我諗你唔係講緊我,我只係路過見大家對 GT 既入三大數據有d興趣,而我又 happen to 睇到 GT 家長分享 slid ...

delete

993rs 發表於 19-5-3 22:45
我諗你唔係講緊我,我只係路過見大家對 GT 既入三大數據有d興趣,而我又 happen to 睇到 GT 家長分享 slid ...

我唔係講紧你,係講紧條link入边page23~28, hkpapa同其他人要㘭到幾熱鬧下……唔係話神聖不可侵犯,而係觉得如果小学要用六年裝備去考入呢批1A校,倒不如-早入GT,可以輕鬆上1A校唔係更好咩?

KKLmama 發表於 19-5-3 13:49
回覆 MrBeast 的帖子

只係自以為有小聰明...所以我唔會比個細再咁.自己亦責無旁貸. 希望個細可以自小培養 ...
有位朋友相似,初小還ok, 但養成唔太認真態度,去到小五成績仲開始下滑,才正視問題,不過講真我自己都是到中五先開hill

Yanamami 發表於 19-5-3 23:20
我唔係講紧你,係講紧條link入边page23~28, hkpapa同其他人要㘭到幾熱鬧下……唔係話神聖不可侵犯,而係觉 ...
神校除了學業成績consistent,仲有體藝、culture n network 。that said , 若直g可提供另一途徑,distrub 工廠式傳統教育,是好事,新派直g or 傳統神校,讀得到都自然覺得學校ok,患難先見到真情,實情係點,真是要讀過先知,亦因人而異,不過西選過錯配機會較細
‹ 上一主題|下一主題