用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學 VS 優才
樓主: WIN1WIN
go

九龍塘小學 VS 優才   [複製鏈接]

sushimama 發表於 19-5-8 16:57
好似隔離post 總有人認為只有私幼才能考直私,所以總有人覺得只有3私1直才能考神校中學一樣

其實每年都總 ...
%事實是高很多,當然天水圍都有過出狀元,但幾多個先?  

sushimama 發表於 19-5-8 16:57
好似隔離post 總有人認為只有私幼才能考直私,所以總有人覺得只有3私1直才能考神校中學一樣

其實每年都總 ...

有一線津中, 是吾接受冇呈分龍校申請中一。
二線小學, 是有考入神校的, 但%好小及不是年年都有。
學卷幼是可考入好直/私小, 但在比例上, 私幼生較多。

MrBeast 發表於 19-5-8 17:56
%事實是高很多,當然天水圍都有過出狀元,但幾多個先?

可以去睇下學校公佈, 明顯%高好多, 好似KTS 入SPCC 上年有7個, APS 入男拔有都多, 二線學校入神校係有, 都只是 零星個案, 也未必年年有, 所以名小就係名小

GT G7時有~120人一級, 但近兩年去到G12, 竟然只係得番~60人...... 要攪好60人既成績, 應該比一級過百人容易

果然係小班教學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-14 09:20
GT G7時有~120人一級, 但近兩年去到G12, 竟然只係得番~60人...... 要攪好60人既成績, 應該比一級過百人容易 ...

為什麼無左一半人?

Ocwc 發表於 19-5-8 16:11
我見到學校公布2018HKDSE 成績,33222=87.9%, Jupas degree = 82.8% , 有什麼矛盾地方?
...

去去校網photo album睇下每班人數....... 2017-2018年G12三班加埋, 只數到有58人

再以學校公佈既數字去計

ABCC/B

BxA, 以最接近整數顯示以最接近一個小數位顯示

百份比全級人數達標人數以人數計百份比Remarks
中文5+24.10%581424.10%計算一致
英文5+29.30%581729.30%計算一致
數學5+27.60%581627.60%計算一致
通識5+17.20%581017.20%計算一致
英文4+75.90%584475.90%計算一致
33222率87.90%585187.90%計算一致
JUPAS degree82.80%584882.80%計算一致

之前發雞盲, 將JUPAS degree睇錯係83.8%, 所以一直計唔到. 用番正確百份比 82.8%, 咁就計到了!

另外, G7一級12X人, 到G12得番58, 流失 >50%...... 唔怪得中學部校務報告一直唔講每級人數了

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

marcowong96 發表於 19-5-14 10:14
為什麼無左一半人?
你係應問清醒個班GT家長, 唔係問我呢個成日想瞓既路人甲

hkpapa852 發表於 19-5-14 10:18

数字果然高深

hkpapa852 發表於 19-5-14 10:18

G11 升 G12都走左~20%人,可唔可以問你?~~~

mcl203 發表於 19-5-14 10:54
G11 升 G12都走左~20%人,可唔可以問你?~~~
瞓咗....... ZZzz

marcowong96 發表於 19-5-14 10:32
数字果然高深

果然, 直資龍校要提升成績, 保持畢業人數大幅低於S1收生人數先係皇道

GT (~120 => ~60)
羅氏 (~150 => ~100)
培僑 (~160 => ~100)

每間有較理想既DSE成績既, S1同S6人數相差起碼30%

hkpapa852 發表於 19-5-14 11:04
果然, 直資龍校要提升成績, 保持畢業人數大幅低於S1收生人數先係皇道

有冇其他 多人 去留學的直資官津 數字 是不是有同一的現象 ?男拔瑪利曼 ??不想考DSE 的人走了, 想報考in 或者其他制度的人走了, 留下的人數有心考DSE,成績好了,不代表是学校有心用趕人走加留班而做好DSE盤數吧?

hkpapa852 發表於 19-5-14 10:16
去去校網photo album睇下每班人數....... 2017-2018年G12三班加埋, 只數到有58人

再以學校公佈既數字去計

我好清楚呀。每年都有人走啦,好多人出國呀。我仔讀G7,同學仔已經講明G10走啦。G7當年是108人,如果到G12還有60人,已經好好。走40%,好普遍呀。

hkpapa852 發表於 19-5-14 11:04

要有當年F1收生人數(6年前)才可計算出正確數字。
papa 是否取了今年F1 人數計算 ?

回覆樓主:

仲有GT 一直都強調小班教學,當年G7,108人5班,又真係好小班呀。你估係45人一班那些嗎?

回覆樓主:

講明,我提供當年108人只是我仔上年G7的數據。

assado 發表於 19-5-14 11:28
要有當年F1收生人數(6年前)才可計算出正確數字。
papa 是否取了今年F1 人數計算 ?
...

GT 2011-2012年G6有87人, 中學部S1(即G7)全收小學部學生外, 另外可加收至少15%學生

GT G7 一向可收至少12X人 (12X都只係~26人班)

估計2012-2013年G7, 至少都有100人吧?

100人 => 58人, 即係5年走咗42%學生

如果認為5年走40%學生係正常, 咁其實都係無乜需要講/討論

Ocwc 發表於 19-5-14 11:39
講明,我提供當年108人只是我仔上年G7的數據。
上年G7, 你指2017-2018年G7? 還是那一年G7?

hkpapa852 發表於 19-5-14 12:01
上年G7, 你指2017-2018年G7? 還是那一年G7?

是呀2017-2018,G7,108人,5班。父母決定子女何時離開,我又真係不覺得有什麼問題呀,有能力又覺得適合就得啦。我朋友問我G7走好嗎?我就回答,好似少了一點。

HaYi 發表於 19-5-14 11:26
有冇其他 多人 去留學的直資官津 數字 是不是有同一的現象 ?男拔瑪利曼 ??不想考DSE 的人走了, 想報考 ...

現時DSE既趨勢是越來越少人考,直資開辦海外課程既越來越多.國際學校亦開得越來越多.

唔止直資,傳統官津名校亦有此現象.我認為離校人數與家長資源直接相關.

直資學校逐個學生收政府錢,流失率高對其并無好處,開辦海外課程反而是想留住學生.

如果是直資學校踢走的話,應該每年唔少這些直資學生去搵其他本地學校.好明顯并非如此.

‹ 上一主題|下一主題