用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學 VS 優才
樓主: WIN1WIN
go

九龍塘小學 VS 優才   [複製鏈接]

nostradamus 發表於 19-5-6 13:03
, agree.
但gimmick 其實都不算多了。
我諗你無睇過GT以前既新聞
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-6 13:28

是否Facebook 上GT中學老師的心聲?

nostradamus 發表於 19-5-6 13:03
, agree.
但gimmick 其實都不算多了。

在家長課中, 家長都有得益。

hkpapa852 發表於 19-5-6 11:52
我一向不欣當GT以下地方:

1. 公佈公開試成績既方式

re 2.2, 我始終覺得生源是重要因素之一,我有朋友兩個孩子g優都選擇了gt, 但趕客政策實施後,吸引什麼類型學生的still remains to be seen, 6-7年後自有分hill

可以分享是什麼新聞?

MrBeast 發表於 19-5-6 13:34
re 2.2, 我始終覺得生源是重要因素之一,我有朋友兩個孩子g優都選擇了gt, 但趕客政策實施後,吸引什麼類型 ...

生源係咩意思?

留意左4-5年多,再遠就不得而知了。可能我看漏吧。

993rs 發表於 19-5-3 22:45
我諗你唔係講緊我,我只係路過見大家對 GT 既入三大數據有d興趣,而我又 happen to 睇到 GT 家長分享 slid ...
路過 睇到GT degree offer, 其實係點計出來?一人只計一個offer,還是有幾多,計幾多?咁分母有用邊個?總人數?還是總offer數?

KKLmama 發表於 19-5-3 11:40
回覆 rognfan 的帖子

所以我咪講咗: 沒有最好的學校, 只有最適合囉!!!我係嫌個大係太Hea讀, 而我個細又迫 ...

其實我想問, 如想G6成績唔達標升唔到上G7, 係咪可以留班定會被趕出校呢?

GT升中都唔係無要求, 要G5同G6既英文科要達70%, 中數通識同時要達60%, 相信hea極都有個譜, 否則點可能升到班

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-6 16:29
其實我想問, 如想G6成績唔達標升唔到上G7, 係咪可以留班定會被趕出校呢?

GT升中都唔係無要求, 要G5同G7既 ...

讀書, 有底線升班都好合理, 而且, 60, 70分都算好合理分數。

belgiumchoco 發表於 19-5-6 14:39
生源係咩意思?
入讀學生的資質

assado 發表於 19-5-6 16:37
讀書, 有底線升班都好合理, 而且, 60, 70分都算好合理分數。

我無話唔合理, 只係想知, 如果有人touch wood真係 fulfill 唔到, 係可以留班定要走人呢?

某D直資龍校係講明直升唔到就要走人

b3410 發表於 19-5-6 15:04
路過 睇到GT degree offer, 其實係點計出來?一人只計一個offer,還是有幾多,計幾多?咁分母有用邊個?總 ...

我唔係用家,只係將見到既資料 forward 過來,答唔到你既問題

将軍澳循理好鸣?

回覆 hkpapa852 的帖子

我是優中的家長,對優中有大約兩年的認識。由一個對優中有懷疑,到現在對優中感覺滿意。(注明,我是要求極高的家長。例如:學生有機會拿5**,就唔好給我看到5*或以下。)

1) 我由小五起留意優中的DSE成績,到現在已有4年,所有學科都有公佈各科成績,早期是4+, 現在是5+, 我認為已經光明正大。

2) 有些活動可能有BK家長會感覺Gimmick,特別是非優才的家長,在我未是優才的家長時候都有d同樣的感覺。現在,我所知道的是,學校有很多很多難得機會,讓學生擴闊視野,包括海外澳洲一個學習生活(4 weeks),國際比賽,海外參觀等等。而所須費用大約有一半資助(apply to all students),減輕家長負擔,我相信這一定是優點。

要得到好成績,學校同學生都要好努力。沒有不勞而獲。Hea讀有好成績的學生不知道有多少個?
Fact) 優中由中一起就已經要讀Biology, 中二就要考IGCSE ESL, 中三就要考IGCSE Math,Biology, 中四就考IGCSE Phy, Chem。如果學生會盡力的話,有好成績回報是合理的結果。

hkpapa852 發表於 19-5-6 16:41
我無話唔合理, 只係想知, 如果有人touch wood真係 fulfill 唔到, 係可以留班定要走人呢?

某D直資龍校係講 ...

其實學校由初小開始已經將個達標分數set左70分(中英數),如果底過70就要入補底班修練下,另外學校每次測考都會有個mean score ,如果老師覺得個同學仔同個mean 相差得比較多,即使未低過70分都可以安排補底。我覺得學校對於academic 都跟得幾足,所以如果G6升唔到G7唔會一朝一夕的事,相信先前一路都已經跟不上進度

anpanman_baby 發表於 19-5-8 07:48
其實學校由初小開始已經將個達標分數set左70分(中英數),如果底過70就要入補底班修練下,另外學校每次測 ...

不需研究原因,只想知學校係如何對待G6不達標學生?

俾佢留班再戰定係要佢去參加升中派位等運到?

hkpapa852 發表於 19-5-8 08:11
不需研究原因,只想知學校係如何對待G6不達標學生?

俾佢留班再戰定係要佢去參加升中派位等運到?

會彈性處理,校長老師會開會,商討每個同學的安排,如果真係不達升中要求,學校會協助家長轉校,甚至俾建議家長小朋友適合邊類型的學校,是有支援的

anpanman_baby 發表於 19-5-8 08:23
會彈性處理,校長老師會開會,商討每個同學的安排,如果真係不達升中要求,學校會協助家長轉校,甚至俾建 ...
即係只能走,無得留低再戰。所謂協助轉校,係轉去P6定S1?
‹ 上一主題|下一主題