用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學 VS 優才
樓主: WIN1WIN
go

九龍塘小學 VS 優才   [複製鏈接]

Sing13 發表於 19-5-16 09:59
寶校或多或少都有Band1生, 但學生亦相當大機會是入唔到Band1A中學就讀.睇部分黃大仙區二三線學校,公佈歷年 ...

超前教育既標準定義係?是否代表一般同齡學生應該有既學術水平,超越為之超前?~~~

mcl203 發表於 19-5-16 10:23
超前教育既標準定義係?是否代表一般同齡學生應該有既學術水平,超越為之超前?~~~
...

不同學校不同情況,

例如有龍既學校, 無需教快, 甚至減少學生壓力,讓學生更多時間睇書,學習樂器. 教材未必教深半年一年, 但學生既實際程度亦與其他學校有分別.

又例如SFA, 挑選適合既學生,用快半年一年教材亦沒問題.

Sing13 發表於 19-5-16 10:40
不同學校不同情況,例如有龍既學校, 無需教快, 甚至減少學生壓力,讓學生更多時間睇書,學習樂器. 教材未必教 ...

你原來係指所謂超前教育係因學校而異,咁,如,有一SFA學生未能跟上SFA既要求和進度,是否亦表示該學生已擁有超前教育既能力呢?~~~

官津小學亦有其難處.
特別是以基層家庭為主既學校, 如果學校自由家庭又放任, 學生只會更差.
倒不如學校加大功課, 學生起碼會用更多既時間於學習.
另外,當一部分學生去左直私, 相對而言, 二三線學校SEN既學生比例亦增加, 老師在課堂上用於照顧學生/維持紀律既時間亦增加.

生源及資源是影響小學教學既極為重要因素..

Sing13 發表於 19-5-16 10:40
不同學校不同情況,例如有龍既學校, 無需教快, 甚至減少學生壓力,讓學生更多時間睇書,學習樂器. 教材未必教 ...

龍校不用擔心呈分, 已經相差好遠。

mcl203 發表於 19-5-16 10:44
你原來係指所謂超前教育係因學校而異,咁,如,有一SFA學生未能跟上SFA既要求和進度,是否亦表示該學生已 ...

學生與學校錯配既例子經常都有.

學校既教育政策只能適合大部分學生, 不可能適合全部學生.

強如神校, 不適合中途轉校既大有人在.

Sing13 發表於 19-5-16 10:52
學生與學校錯配既例子經常都有.學校既教育政策只能適合大部分學生, 不可能適合全部學生.強如神校, 不適合中 ...

只能話家長多以學校成績考慮為先。

Sing13 發表於 19-5-16 10:46
官津小學亦有其難處.
特別是以基層家庭為主既學校, 如果學校自由家庭又放任, 學生只會更差.
倒不如學校加大 ...

若果學校自由家庭又放任,學校加大功課量亦無補於事,學生亦未必會用更多時間於學習,仍然可以繼續放任....

Soundervolt 發表於 19-5-16 12:09
若果學校自由家庭又放任,學校加大功課量亦無補於事,學生亦未必會用更多時間於學習,仍然可以繼續放任... ...

學校冇得選擇抽籤決定, 學習態度好取決於家長。

Soundervolt 發表於 19-5-16 12:09
若果學校自由家庭又放任,學校加大功課量亦無補於事,學生亦未必會用更多時間於學習,仍然可以繼續放任... ...

如果每晚都要超過兩小時完成作業, 學生既其餘時間唔能夠講是放任啦, 講是休息更適合.

如果家長唔介意自己小朋友唔做功課. 自然有因必有果. 所以家庭對小朋友學習是好重要因素.

assado 發表於 19-5-16 12:18
學校冇得選擇抽籤決定, 學習態度好取決於家長。

現今讀書,無論讀任何官津直私學校,家長當然對子女嘅學習態度有關鍵性。雖然官津學校冇得揀學生,但學校教育方針同本身學習文化亦會對任何學生起到影響作用,一尐辦得好(尤其冇直屬中學),成績不俗嘅官津小學都反映到呢個情況。

Sing13 發表於 19-5-16 12:23
如果每晚都要超過兩小時完成作業, 學生既其餘時間唔能夠講是放任啦, 講是休息更適合.
如果家長唔介意自 ...

如果放任,多多功課都可以不理,可以繼續放任。而且功課多與少同教學成效冇必然關係。(功課嘅質素比數量重要)
如果用功課量就可以困住放任嘅家長同懶散嘅學生,教育就變得非常容易。

Soundervolt 發表於 19-5-16 12:54

如果放任,多多功課都可以不理,可以繼續放任。而且功 ...

肯定有這樣的家長, 但一般官津學校唔需要亦沒可能好高既Band1百分比, 可以將學生分精英班, 將有心有能力既學生group 埋, 保住依批先.

相反直私個班家長是願意為小朋友既教育付出金錢, 當然都有家長唔理, 但可以出錢外判. 在小一面試中, 只要叫小朋友講下書中內容簡介, 已經知道小朋友識字量, 知道家長是否有參與小朋友閱讀同學習. 唔理小朋友學習既家長自然少.

Ocwc 發表於 19-5-16 10:01

有例外,不是0,只是SPCC,DGS,DBS, 等神校入不到,有其他直私 ...
只是話接近0和乜都唔「做」,「做」不一定是補習,在家玩下phonics 和數學遊戲都可以算是

MrBeast 發表於 19-5-16 13:15
只是話接近0和乜都唔「做」,「做」不一定是補習,在家玩下phonics 和數學遊戲都可以算是 ...

我阿仔讀的 kindergarten 對我來說是 perfect。由K0到K3,英文全NET. 所有學習全部學校負責,當然在家有做學校工課。

Sing13 發表於 19-5-16 12:23
如果家長唔介意自 ...

咁嘅講法真係唔該哂,時間已經唔多,重要咁浪費係重覆抄寫工課上面?我情願
買本好嘅外語書,有apps 送,網上又有卡通連字幕一曰自學外語45分鐘,不知幾有趣

攞2個鐘落公園行下跑下,重有益身心,瞓個好覺返學啦。

Sing13 發表於 19-5-16 13:05
肯定有這樣的家長, 但一般官津學校唔需要亦沒可能好高既Band1百分比, 可以將學生分精英班, 將有心有能力既 ...

我都分享過啦,依你既理論,B1率有95%㗎,但只係普通官津一間,又hea又無超前教育又無精英班又無名次,仲hea到又唔理BCA/PS1,功課又唔多,課外活動又好鬼多,多到考呈方試前都忙於比賽,書都唔多時間溫~~~

ps,我個人並不認為有如此高B1率,只係,引用相同理論方便溝通~~~

ABC-DAD 發表於 19-5-16 13:44
咁嘅講法真係唔該哂,時間已經唔多,重要咁浪費係重覆抄寫工課上面?我情願
買本好嘅外語書,有apps 送, ...

如果你有咁既想法, 其實有龍既學校是更適合.

對一批願意付出時間精力金錢既家長.我亦認為初小少功課既學校更好.

但對一班基層既學生, 上述方法亦有唔少學校採用而有效.

mcl203 發表於 19-5-16 14:18

我都分享過啦,依你既理論,B1率有95%㗎,但只係普通官津一 ...

95%Band1?

Sing13 發表於 19-5-16 15:08
有95%上Band1嗎?

同班升唔到自己中學都派B1,只得一個派B2,仲唔係95%B1率~~~
‹ 上一主題|下一主題