用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選校攻略 蘇浙vs培道
發新帖回覆
go

蘇浙vs培道

小女讀緊KCS K1,因為係細b,一心比佢讀多年K1,所以上年年底再考幾間20-21年度轉(更好)學校重讀K1,無奈今年只中培道,留低係KCS 直升好還是轉去PT?我有限嘅認識,PT比KCS 優勝的 1-地點(我住九龍) 2-免費  3-中學好似好過KCS...

背景資料:小女係KCS 讀得好開心,普通話由完全唔識,而家可以簡單對答。英文則有點失望,自己外補,老師有愛心、對小女愛護有加,但同班混合外國小朋友,有的比較霸道及主動,難以突出。
小女對陌生人不主動,慢熱形,但說話能力強。

回覆樓主

培道是卷幼,英文也程度不高,老實說培道幼上培道小也不是全上,培道小也不是很多上培中

其實我自己好心大心細,上年已為KCS 放棄又一村同崇真⋯⋯今次所以比較struggle 諗緊KCS 係咪最好選擇....

GlennGlam 發表於 19-5-1 02:45
小女讀緊KCS K1,因為係細b,一心比佢讀多年K1,所以上年年底再考幾間20-21年度轉(更好)學校重讀K1,無奈 ...

hi 可分享多d KCS K1的好同唔好嗎?
我仔9月K1, 都係九龍媽媽,唔知點選好。

1. 英文真係好唔夠嗎?
2. 是否好大班?因我是細B怕人太多少照顧

cyruswong126 發表於 19-5-1 18:57
hi 可分享多d KCS K1的好同唔好嗎?
我仔9月K1, 都係九龍媽媽,唔知點選好。

同埋是否成日都有表演?

超過40人一班,一正一副班主任 一助教,英文一定唔夠,雖然日日有NET,但普通話一定唔洗擔心,個人覺得KCS 係好學校,老師有愛心,尊重家長,亦定期安排學生表演比家長欣賞,幼稚園happy,冇功課,簡直唔會煩到家長,但小學催谷,所以涵接可能有問題

暫時有2次表演, 12月Xmas 一次,3月底運動日表演一次

表演對小朋友(我果個)完全冇壓力,佢地應該係覺得好好玩,不是什麼高難度,但K1可有咁嘅表現,我覺得老師都好用心

希望幫到你

GlennGlam 發表於 19-5-2 00:25
希望幫到你

好有用呀!麻煩曬!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊