用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 情緒.....有冇人可以幫我?
go

情緒.....有冇人可以幫我? [複製鏈接]

情緒.....有冇人可以幫我?

各位

我個仔啱啱4歲,但係近呢幾個月,佢不斷模仿大人或電視講嘢/動作,佢成日將我哋鬧佢或話佢嘅說話,講番晒出嚟。之前幾個月已經間唔中都會跟人講嘢,初初都唔係太嚴重,但後尾越嚟越嚴重,不論喺街或屋企,佢無端端就會指住工人或公仔喺咁鬧,好大聲,有時仲谷到塊面紅晒,係咁話自己好嬲,好唔開心,又話唔啋你,有話要罰你,有話要打你。就算上緊興趣班,都係咁,一係鬧同學仔,再唔係,自己做唔到,就發脾氣,鬧老師。小小事,一做唔到,佢就會發脾氣,例如:當佢砌lego,一砌唔到,就將啲lego推散晒。仲有,琴日同佢飲茶,佢又無端端用手指指住隔離枱啲人,我哋話咁樣做無禮貌,叫佢唔好(用好温柔嘅語氣),跟住佢又開始係到嘈,越講越大聲,跟住仲好大力拍枱。我而家好擔心,驚佢精神有問題,因為佢真係好似啲傻仔咁(我其實唔想咁形容自己個仔),好似夜晚,我一去沖涼,佢就係出面大大聲咁嗌,而我自己喺廁所到,一路聽,就一路好擔心,同傷心,覺得佢好似有啲精神分裂症。

請問你哋有冇啲非牟利或政府嘅心理專家或輔導可以介紹給我?又或者我有冇其他途徑可以幫我?

Re: 情緒.....有冇人可以幫我?

kiukiu,

妳可以妥這情況話比普通私家醫生or兒科醫生, 叫佢寫張醫生紙, 轉介睇政府兒童智力測驗做評估.

kiukiu ,

你可以試下問協康會, 佢地好似有個'x苗行動', 要比$, 但比政府快, 比私人心理學家/醫生平. 都係由佢地自己d心理學家做評估, 有事都有得跟.

你可以嘗試打社署熱線23432255, 問他們你所住的地區屬於那間綜合家庭服務中心的服務區域, 然後你可打電話去那間中心聯絡當值社工, 與他們會面後, 經他們轉介給社署或該機構的臨床心理學家跟進
費用全免

你孩子的表現屬於情緒問題, 與智力應該無關
所以兒童智力評估中心並非一個適合的轉介地點
況且評估中心一般只提供評估服務, 並不會作長時間的跟進, 所以不用枉費時間
‹ 上一主題|下一主題