用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 學日文對讀日本研究有沒幫助?
go

學日文對讀日本研究有沒幫助? [複製鏈接]

我女諗住大學讀日本研究,依家學緊日文,會考埋日文DSE,本來讀緊經濟,諗著放棄經濟,因為經濟係佢最差一科。佢咁樣選擇冒唔冒險呢?請問點知道邊間大學有得讀日本研究?是否需要上每一間大學網站自已check下?謝謝!
   1    0    0    0

醒目開學勳章

happylogin 發表於 19-4-30 14:37
我女諗住大學讀日本研究,依家學緊日文,會考埋日文DSE,本來讀緊經濟,諗著放棄經濟,因為經濟係佢最差一 ...

CU 日本研究
如果仲有其他選修科3x,drop咗Econ仲有2x,都可以。
日研要求4C+2x
及如果唔夠分入日研,你女會讀咩?都係考慮因素。

醒目開學勳章

我女諗住大學讀日本研究,依家學緊日文,會考埋日文DSE,本來讀緊經濟,諗著放棄經濟,因為經濟係佢最差一 ...

識人AL年代讀日研,唔識日文,入讀才學。
都係嗰句,夠分就收。

回覆樓主:

CU 日研冇寫有讀過日文加分 wor
都係果句,讀書分數最實際,否則曉飛都冇用。

唔覺其他院校有 major 日文讀。

中大嘅"日本研究"課程收生人數遂年遞增1人到上年收25人。不過,來年只收22人。過往大約二千幾人報,放BandA嘅即有450人左右,學生全數响BandA取錄。

wawaliluk 發表於 19-4-30 21:50
CU 日本研究
如果仲有其他選修科3x,drop咗Econ仲有2x,都可以。
但如本身係2x,drop Econ得1x,就會有d危 ...

我女有讀緊3科 elective,中史,basf,econ,就係唔知如果讀唔到日研可以讀咩,呢個問題我都有同傾過,都要諗下後路,佢又話對account冇興趣。所以都唔讀乜。

識日文一定對讀日本研究有幫助。原因好簡單,如果你唔識日文,你只能夠用翻譯材料理解、研究日本;而翻譯總係翻譯唔到既概念,就係所謂既 lost in translation。
就好似鬼佬讀中國研究,「關係」呢個概念,已經玩死唔少入讀時唔識中文既鬼佬。

happylogin 發表於 19-5-1 09:52
我女有讀緊3科 elective,中史,basf,econ,就係唔知如果讀唔到日研可以讀咩,呢個問題我都有同傾過,都 ...

中大日研,你女考DSE日文嘅話,Other Language可計入Elective2。

醒目開學勳章

happylogin 發表於 19-5-1 09:52
我女有讀緊3科 elective,中史,basf,econ,就係唔知如果讀唔到日研可以讀咩,呢個問題我都有同傾過,都 ...

冇理科,只能從文/商/法學糸去選擇。
考好啲嗰試,始終好成績才有選擇權。

回覆 happylogin 的帖子

如果未諗好自己要讀乜,首先要諗,目前自己呢個成績,夠唔夠分入日研,然後再剔除自己一定冇興趣/一定唔夠分/冇資格入嘅科目。咁會容易考慮好多。

YmOra 發表於 19-5-1 07:08
中大嘅"日本研究"課程收生人數遂年遞增1人到上年收25人。不過,來年只收22人。過往大約二千幾人報, ...

咪好難入

城大好像有亞洲研究。  個人認為日本運勢很難轉好,以往日本科技應該是亞洲最好,但大約十年前新聞提到不少日本廠家覺得賣電視機不賺錢,所以會停止生產。  現在,科技上似乎能威脅美國的亞洲國家只有中國和韓國。
但我都明白日本始終有一定吸引力,"亞洲研究" 會不會比"日本研究" 出路好些?。況且,城大應該容易入。

醒目開學勳章

GreenMaDad 發表於 19-5-8 08:12
城大好像有亞洲研究。  個人認為日本運勢很難轉好,以往日本科技應該是亞洲最好,但大約十年前新聞提到不少 ...

大部分揀日研嘅學生係為''興趣"而讀,不是因為"出路"而讀。  
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

wawaliluk 發表於 19-5-8 16:13
大部分揀日研嘅學生係為''興趣"而讀,不是因為"出路"而讀。

呢句真,我女由細到大都好鍾意日本文化,所以先至揀日研。佢哋根本唔諗第時讀完出嚟究竟有冇出路。其實都幾擔心,不過都唔理得咁多,入到至算。

醒目開學勳章

happylogin 發表於 19-5-8 21:57
呢句真,我女由細到大都好鍾意日本文化,所以先至揀日研。佢哋根本唔諗第時讀完出嚟究竟有冇出路。其實都 ...

今年CU有新計分方法:
5    =5.5
5*   =7
5** =8.5
到時了解最新收生分數後,你女兒會有更明確目標而努力備戰DSE。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節
‹ 上一主題|下一主題