用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 P4 想考劍橋英語,請問去邊度報讀
go

P4 想考劍橋英語,請問去邊度報讀

P4 想考劍橋英語,請問去邊度報讀?坊間評估後, 建議報KET, 但要年半先可報考, 有點覺得被迫上課,
想用約半年時間先報考FLYER, 請問有介紹嗎? 謝謝

回覆樓主:

報讀什麽?平時有學有浸英文便可報考適合程度的試。

考前從公共圖書館借 past paper 試做熟習一下考試格式便可。

回覆樓主:

我自己直接去金鐘英國文化協會報考試

British council自己網上有測試,可以自行評估一下程度適合邊一個level.  (不過口試/寫作冇的測試,唯有當小朋友聽書讀寫平衡發展)

網上報考試。

圖書舘借pastpaper

回覆 huba 的帖子

因為我囝平時不願意自己去做課外温習, 我想考試前都要比佢訓練下。

回覆 M-1 的帖子

唔該咁多位幫忙解答, 啱啱我見英國文化協會有暑期班, 每堂3個鐘, 得9堂, 但堂費都唔平$$$,其實好冇報呢? 是否自己攪掂都可以? 因未報考過未有信心.  

kulala_baby 發表於 19-4-30 12:10
回覆 huba 的帖子

因為我囝平時不願意自己去做課外温習, 我想考試前都要比佢訓練下。  ...

語文能力需要時間從聽、講、講、寫四方面浸出來。

尤以幼小學生來說,如能以趣味行先自幼培養英文閱讀習慣及多接觸英文媒體的話,會比刻板的課外温習效果更好。

現在小四,半年後考,其實flyers內容應該已經學過,無需要出去學,自己買本練習做,有買網上練習,再揾past paper做下都已經夠

kulala_baby 發表於 19-4-30 12:21
回覆 M-1 的帖子

唔該咁多位幫忙解答, 啱啱我見英國文化協會有暑期班, 每堂3個鐘, 得9堂, 但堂費都唔平$$$ ...

不如去公共圖書館借 past papers 試做幾份,做得好時便會有信心,做得差時才另再安排吧。

FLYER唔難,好多小一生都考到

回覆 M-1 的帖子

唔該咁多位幫忙解答, 啱啱我見英國文化協會有暑期班, 每堂3個鐘, 得9堂, 但堂費都唔平$$$ ...

淘寶search flyers會幫到你,其實P4考flyers有點浪費錢,不如直接讀KET啦。
小兒P2, 讀緊abc pathways KET, 已考starters/movers/flyers, 不是叻,好多P1/P2已考flyers滿盾,其實幾簡單

回覆 M-1 的帖子

做完2本,共6次paper就考

回覆 b3410 的帖子

想請教有沒有link,找不到,謝

ivylwyip 發表於 19-5-5 11:14

想請教有沒有link,找不到,謝

sample paper   https://www.britishcouncil.hk/ex ... am-vocabulary-lists

online test
https://www.cambridgeenglish.org/test-your-english/

Thanks

回覆 Monosaru 的帖子

唔該咁多位~

kulala_baby 發表於 19-4-29 12:20
P4 想考劍橋英語,請問去邊度報讀?坊間評估後, 建議報KET, 但要年半先可報考, 有點覺得被迫上課,
想用約半年 ...
反正Flyers考期好密,其實可以自己考咗Flyers先,然後再諗。

huba 發表於 19-5-2 00:31
不如去公共圖書館借 past papers 試做幾份,做得好時便會有信心,做得差時才另再安排吧。
...

請問考 KET 的作文 字數 計不計標點符號呢?

DOCTORGG 發表於 19-9-17 14:01
請問考 KET 的作文 字數 計不計標點符號呢?

去看一下 Past paper 或者 sample paper, 你會見到題目字眼是 words 。我的理解是words 不包括標點符號,尤其是份卷只是在字數少於 25 words 才扣分。

huba 發表於 19-9-20 13:33
去看一下 Past paper 或者 sample paper, 你會見到題目字眼是 words 。你覺得 words 是否包括標點符號?留 ...

謝謝提醒!

huba    發表於 19-9-20 13:42