用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE (JUPAS) vs 自修或兼讀 IAL/GCEAL/OSSD (Non JUPAS) ...
樓主: 小時了了
go

DSE (JUPAS) vs 自修或兼讀 IAL/GCEAL/OSSD (Non JUPAS)   [複製鏈接]

b3410 發表於 23-3-27 12:11
讀兩個課程好辛苦,我個人覺得如果唔適合DSE,中三中四儘早轉第二個學制。只攻一種公開試比較容易處理。特 ...
同意,高中課程辛苦加上考試壓力大,要及早揀定一條想行嘅路,兼顧太多攪到周身刀但冇張利就麻煩。
除非對 DSE 極度抗拒,否則留港升學的話一定係DSE 最著數,如出國升學,IB/IAL 會比DSE好。

heidya    發表於 23-4-15 20:02

小時了了 發表於 23-3-27 08:38
孩子用 OSSD 報讀2023年9月英國、加拿大及香港嘅大學,各大學出 Conditional Offer 給孩子詳細日子時間序可 ...

謝謝你的分享,但是希望大家對OSSD這學制不要有誤解。OSSD這個學制在加拿大安省行之已久,如果是在安省本地讀的OSSD入大學嘅話,應該入全世界的大學都不會有問題。

回覆 cp2004 的帖子

請問呢個女仔入到三大什麼系?同埋佢係中學的成績係屬於好唔好?謝謝你

b3410 發表於 23-3-27 12:11
讀兩個課程好辛苦,我個人覺得如果唔適合DSE,中三中四儘早轉第二個學制。只攻一種公開試比較容易處理。特 ...

好同意,兩個課程同步盞搞,兩頭唔到岸仲衰。

pharaoh 發表於 23-4-24 07:57
好同意,兩個課程同步盞搞,兩頭唔到岸仲衰。
用全力考一個試, 應該好過分散力量玩2個.

容讓我再次講講我嘅理念及實際情况,其實並不是同一時間“100%完全”應付DSE 及 OSSD 2個課程,其實一直以嚟係OSSD 課程為主。由於 OSSD 課程係 online school 完全無校院生活,亦可以講無咩同學,幾乎單打獨鬥咁上 online 堂、交功課及考試。對我而言,仍然返DSE 日校係彌補 OSSD online school 無法提供嘅校院生活及同學間難能可貴嘅友誼。

由於孩子間學校是直資,自由度比較寬鬆而學校亦容易商量、體恤及願意彈性處理,家長可以向校方書面講述由於同時自修兼讀 OSSD 課程,學校亦很好,DSE 課程的上堂、功課、測驗、Mock Exam 、最终DSE 報名及考試等非常非常彈性寬鬆處理,所以在日校DSE 課程上其實無需參予好多的,但官、津校可唔可以咁樣彈性寬鬆處理我就不清楚亦不了解。

PS:孩子DSE 公開試最終只會考中文及英文這2科。英文裸考、中文hea 考,中英文目標希望是 level 3(目的考中文作為日後可能考香港公務員作為後路之用而已)

回覆 小時了了 的帖子

明白你的安排,最終你女女都收到不少英國好啲Offer,我覺得都好值得。你女女讀加拿大網上課程,對英文有冇幫助?

aa06 發表於 23-4-24 19:33
回覆 小時了了 的帖子

明白你的安排,最終你女女都收到不少英國好啲Offer,我覺得都好值得。你女女讀加拿 ...
因孩子讀加拿大課程選修科 Geography 、一科類似通識 Sociology 咁上下嘅科目,呢2科寫好多essay 的; 而加拿大英文科又要睇片、剪片、寫詩等等,對我孩子嚟講對英文有幫助。但如選修科係理科,我唔知有無咁多essay 要寫

回覆 小時了了 的帖子

請問加拿大綱上課程你女兒一共要修幾多科目,每科要多少錢?你女兒收了英國大學的offer, 是否可以不用考DSE? 你女兒考中、英只是試吓實力?

aa06 發表於 23-4-24 20:24
回覆 小時了了 的帖子

請問加拿大綱上課程你女兒一共要修幾多科目,每科要多少錢?你女兒收了英國大學的of ...

有關加拿大網校資料,建議您直接問返嗰2間網校好啲

是的,我孩子其實可以不用考DSE 的

‹ 上一主題|下一主題