用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國hsbc debit card
樓主: kit2004
go

英國hsbc debit card   [複製鏈接]

回覆 ydoris 的帖子

要問學校可否用信用卡交學費.如果可以都要留意匯率風險.信用卡係用幣計(無需要買英鎊交).debit card英鎊電匯或匯票就可以睇定來買.

網上銀行用"轉賬"買英鎊(電匯價),可以英鎊去你英國戶口. 顯卓理財也可攞英鎊(每日有上限,普通戶口唔清楚).

回覆 cow 的帖子

謝謝妳,真係好絕望.我打左去東亞問.真係要有50萬先開得.HSBC反而只要900蚊開戶.點都好啦,收到學校信先算啦..再一次多謝妳.

ydoris 發表於 19-5-14 08:40
回覆 Snakemama 的帖子

請問點樣用倌用卡呀?例如繳學校費用及日常開支?帶多些現金可行嗎? ...
帶現金方便,但要考慮安全。始終太多現金在身不太好。
如果不想申請英國户口,可帶香港的信用咭去用。 依家好多銀行都是海外簽賬多Rebate. 可以抵銷匯率+手續費。又較現金安全。
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

謝謝,我問過HSBC,覺得佢地都好NICE,朝早打去問,下午已回我電話啦.打算考完試月尾去申請一個英國戶口先.成績又未出,都吾知今年可吾可以過去.但一出成績又要即交學費,而家預好到時就無咁辛苦啦...不過想問,開戶要入五百英鎊,應該點俾好?

唔係hsbc premier account, 在港開英國戶口無乜著數. 要手續費, 匯價又唔好. 交學費可以電匯或寄匯票.

ydoris 發表於 19-5-16 09:01

謝謝,我問過HSBC,覺得佢地都好NICE,朝早打去問,下午已回我電話啦.打算考完試月尾去 ...
我用HSBC Premiere account開英國户口。開户口時不需要存英鎊。我是等到收到英國匯豐通知所有手續辦妥後(香港匯豐開户後兩星期),才把錢從香港的匯豐户口轉去英國匯豐(用Global transfer)。
如果你開户要存五百英鎊,可乘匯率低時换定,放在香港的銀行户口先,到時再轉。
詳細你可再問匯豐國際銀行部。
題外話,之前要收到英國學校的CAS信件,才能開英國户口。現在是否一樣?

快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

回覆 cow 的帖子

明白既,開戶要800蚊都係一次,可以係香港預備到既我都寧願香港同阿囡一齊攪好.過到去得一個女仔,佢都要做好多野.又要趕開學.大頭蝦,錢銀都係我睇實好D.成日聽人講HSBC個價吾好,叫我去中銀買,買左點入落佢戶口呀?請指教下..我昨日問佢,佢話有conditional offer都得呀,叫我想開就打電話約時間.

可以中銀買,提取英鎊入落hsbc. 但每日有提取同存入上限.

回覆 cow 的帖子

哦...原來係咁..謝謝妳.中銀係全港排隊最耐既銀行...

ydoris 發表於 19-5-16 10:24
回覆 cow 的帖子

哦...原來係咁..謝謝妳.中銀係全港排隊最耐既銀行...

我用建行買再搬返去匯豐

Snakemama 發表於 19-5-16 09:23
我用HSBC Premiere account開英國户口。開户口時不需要存英鎊。我是等到收到英國匯豐通知所有手續辦妥後(香 ...

有offer letter 就得,conditional offer 都可以

ydoris 發表於 19-5-16 09:25
回覆 cow 的帖子

明白既,開戶要800蚊都係一次,可以係香港預備到既我都寧願香港同阿囡一齊攪好.過到去得一 ...

你搞左未?

剛打去匯豐問,如果子女夠18歲,可以自己開戶口。打去匯豐國際事務部,職員會先電話同佢做申請,約一小時,之後再約佢去匯豐總行簽文件 ,然後等英國嗰邊開戶後寄卡比佢就得。

回覆 YuYuMother 的帖子

約左INTERVIEW啦.初時吾知有個電話INTERVIEW.我打去問先知.咁因為學校咩資料都未有,我推遲一星期申請.佢一時又800,一時又1600.而家未上網搵晒資料答佢LOR

ydoris 發表於 19-6-19 17:16

約左INTERVIEW啦.初時吾知有個電話INTERVIEW.我打去問先知.咁因為學校咩資料都未 ...

咁奇怪?應該只係$800,唔會$1600哦?

我等我女夠18歲自己搞,不過佢都係傾向去嗰邊先開。

ydoris 發表於 19-6-19 17:16

約左INTERVIEW啦.初時吾知有個電話INTERVIEW.我打去問先知.咁因為學校咩資料都未 ...

Premier - $0
Advance - $800
Others - $1600

cow 發表於 19-6-19 17:30
Premier - $0
Advance - $800
Others - $1600

原來其他戶口要$1600.....

咁貴真係去到英國先開好了

YuYuMother 發表於 19-6-19 17:32
原來其他戶口要$1600.....

咁貴真係去到英國先開好了
8月起 advance account無最低結餘要求。不過唔知轉或開advance account有乜要求。

回覆 cow 的帖子

我估應該係優惠結餘五千蚊既人姐.因為得三萬幾人受惠.後尾打來話學生係800蚊.我都想同阿囡開個明智理財戶口.因為有外幣戶口.咁佢可以一TAKE 過自己轉入英國戶口.剛收到學校要交留位費,而家個戶口仲未有英鎊轉到過來,急死我啦.等緊個CAS申請簽證架..

ydoris 發表於 19-6-21 08:47
回覆 cow 的帖子

我估應該係優惠結餘五千蚊既人姐.因為得三萬幾人受惠.後尾打來話學生係800蚊.我都想同阿 ...

逾300萬名個人客戶可享免費的基本銀行服務

滙豐今年8月1日起,取消「個人綜合理財戶口」的最低全面理財總值要求及低額結存服務費,是香港首家提供免費的基本銀行服務的銀行。同時,滙豐亦取消多個個人儲蓄戶口類別的月費、年費及櫃位交易費。

滙豐運籌理財綜合戶口*

取消低額結存服務費(現時港幣200,000元以下需繳費

回覆 cow 的帖子

嘩..原來睇少左兩個零呀.....報紙無寫得咁詳細既?吾該晒妳.咁真係要想下開吾開返個ADVANCE.幾年前開過架,我取消左.可能BLACK LIST左我啦...
‹ 上一主題|下一主題