用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國hsbc debit card
樓主: kit2004
go

英國hsbc debit card   [複製鏈接]

回覆樓主:

有需要可以打去問:

回覆 cow 的帖子

其實而家得個conditional offer,係未開吾到架?我係未要有埋學校收佢封信同埋學費單先可以去開架?順便問下戶口入面做經濟証明既錢可吾可以買定一些英鎊呢?東亞買抵吾抵呢?我間暑銀行都係最CHEAP既戶口..無咩優惠架..

ydoris 發表於 19-5-2 08:40
回覆 cow 的帖子

其實而家得個conditional offer,係未開吾到架?我係未要有埋學校收佢封信同埋學費單先可以 ...

要有學校收佢封信Confirmation of Acceptance (CAS)先得, 唔使學費單.
東亞匯率都可以. 網上匯英鎊香港去英國戶口收HK$100(顯卓理財免收).

唔使比經濟証明, 不過最好準備定, 英鎊活期可以做經濟証明。

回覆 cow 的帖子

謝謝.明白晒

開海外户口,早 d 去分行問定,約定日期,一到暑假好多人做。
我用 HSBC ,Global Transfer 真係好方便。

東亞英國戶口係無咁方便,例如匯錢要office hour. 所以好多野最好預早做.

Cara2006 發表於 19-5-2 10:46
開海外户口,早 d 去分行問定,約定日期,一到暑假好多人做。
我用 HSBC ,Global Transfer 真係好方便。
...

未有CAS唔知約唔約到,都要打電話問下。

其實好多野都要放榜後定哂先可以做.....

YuYuMother 發表於 19-5-2 12:19

未有CAS都可以約到。

YuYuMother    發表於 19-5-3 10:05

回覆樓主:

17 歲,有無人會出張credit card附屬卡比佢用呢?
同埋邊張好d同有冇優惠?

醒目開學勳章

Sadman07 發表於 19-5-2 16:02
17 歲,有無人會出張credit card附屬卡比佢用呢?

我都研究中, 想出一張可以自己set限額而不是跟主卡共用的, 暫時知恒生有.

3b 發表於 19-5-2 16:33
我都研究中, 想出一張可以自己set限額而不是跟主卡共用的, 暫時知恒生有.
...
hsbc signature card 最多5.6%回贈hsbc premier credit card 最多6.4%回贈

醒目開學勳章

cow 發表於 19-5-2 17:49
hsbc signature card 最多5.6%回贈hsbc premier credit card 最多6.4%回贈

打左電話問HSBC, 如果要低簽賬額, 只能申請Visa金卡, 最低可以要求$5,000

Sadman07 發表於 19-5-2 16:02
我仔16歲,有出附屬卡,just in case 有須要時才用,平時會用英國張 debit card.

YuYuMother 發表於 19-5-2 12:19

有offer letter就可以。

回覆樓主:

東亞現只会為supreme gold 户口開英國户口,職員話好多人開了又唔用,要花資源去打理這些户口。以前有conditional offer即可開户, 而家要出示繳費證明。今年3月同細嘅開,因之前大嘅係英國,户口active, 東亞才幫细嘅開

cow 發表於 19-5-2 17:49

6.4% 回贈? 咁會唔會扣埋手續費都抵過debit card 或到18 歲時直接申請英國信用卡?

Sadman07 發表於 19-5-3 07:32
6.4% 回贈? 咁會唔會扣埋手續費都抵過debit card 或到18 歲時直接申請英國信用卡?
...

debit card 購物方便,又無手續費,開英國户口已有debit card

Sadman07 發表於 19-5-3 07:32
...

手續費加匯率差價(當日計)一般3%以內,所以都有少少著數。

回覆 poonseelai 的帖子

我係東亞係普通戶口,咁係未開吾到呀?而家都係等,咩都做吾到.所有野要6月初先有,到時真係無咩時間啦..

etoile 發表於 19-5-3 01:55
有offer letter就可以。

謝謝你。

剛打電話去國際業務部問,職員話會搵返負責英國戶口既同事覆我。如offer letter 都可以,我應該會幫呀女開定先。
‹ 上一主題|下一主題