用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (沙田B1) 終於要交表, 祈求大家中肯的意見! ...
樓主: kiukiupig
go

(沙田B1) 終於要交表, 祈求大家中肯的意見! [複製鏈接]

suetyeezoie 發表於 19-4-28 11:00
謝謝回覆,這個我也明白。但我聽人講只選擇甲一的人,會比選甲一甲二的人快一點進入乙一階段抽籤,其實我 ...
根據教育局的中學學位分配辦法的要點,應該不會出現你所提及的情況,詳情可參考教育局升中網頁。
......「電 腦 會 首 先 處 理 甲 部 「 不 受 學 校 網 限 制 」 的 學 校 選 擇 , 在 完 成 處 理所 有 學 生 在 甲 部 的 學 校 選 擇 後 , 電 腦 才 開 始 處 理 乙 部 「 按 學 校 網 」的學 校 選擇 。

在 甲 部 成 功 獲 分 配 學 位 的 學生 不 會 經 乙 部 獲 分 配 學 位 。 如 學 生 在 甲 部 的 所 有 學 校 選 擇 經 審 閱 後仍未 獲 分配 學 位, 他們 便 會進 入 乙部 獲分 配 學位 。」

kiukiupig 發表於 19-4-27 09:35
沙田兩線頭小學,過去5年十分穩定頭60名都能派到B1校。三次呈分排名四十尾。

請問以下排位是否正路? 其實 ...
頭60名都能派到B1校!! 請問邊間小學呀?

回覆 kiukiupig 的帖子

Thanks

Xmas11 發表於 19-4-29 12:17
頭60名都能派到B1校!! 請問邊間小學呀?
私訊了你, 大家指教指教!

我當年乙五開始填B2學校

沙田兩線頭小學,過去5年十分穩定頭60名都能派到B1校。三次呈分排名四十尾。

甲沙祟/沙培40尾機會比較微D, 排除有另類專長技能入選;
乙二填沙官算已經穩陣, 應該大有心理準備入沙官;

kiukiupig 發表於 19-4-28 08:51
隨機號碼 ---> 我控制唔到, 搏一間大熱, 其次已填B1C, 最多咪跌去B2A, 台山又誇了少少吧!  有何高見, 可指 ...

佢講得呢句,即吾了解成個派位機制

只要確定自己係band 1生,一定盡填所有band 1 校,包括借位他區校,

lm251099 發表於 19-4-30 18:13

佢講得呢句,即吾了解成個派位機制
雖然老師話唔邊緣算穩陣位置,其實都怕有變數(2018 Pre-S1 / 升中人數回升....),填到乙六鄭榮之,後填了三間B1B冇再填B1A,乙10開始才填B2A......
但又好似沒意思,乙7 B1B 頭三志願乜都派哂,邊有咁多死雞執?其實係咪乙7已應填B2A穩陣啲?

kiukiupig 發表於 19-4-30 19:25
雖然老師話唔邊緣算穩陣位置,其實都怕有變數(2018 Pre-S1 / 升中人數回升....),填到乙六鄭榮之,後填了三 ...

問題係你係咪無信心乙10入到那B2中學,反而有信心乙7入到。

kiukiupig 發表於 19-4-30 19:25
雖然老師話唔邊緣算穩陣位置,其實都怕有變數(2018 Pre-S1 / 升中人數回升....),填到乙六鄭榮之,後填了三 ...

如果有足夠學位嘅情況下,填晒所以band 1 校一定有一間收你。
在學位不足下,最差都係派band 2, 咁我為何要一早放棄band 1 校而選band 2 呢?
你要明白,你已是比所有嘅band 2 生優先選擇band 2校,你都入吾到,咁band 2 生(emoji)什麼?
如果一個band 1 生 選了一間band 2 校而入吾到,咁即代表間校已全收band 1生!即代表升呢了?

但一定要確定自己係band 1組別,如果吾係band 1生,一定派band 3 寶校!

lm251099 發表於 19-4-30 23:08
如果有足夠學位嘅情況下,填晒所以band 1 校一定有一間收你。
在學位不足下,最差都係派band 2, 咁我為何 ...
明白派位機制,不過近年升中人數回升,怕差少少band 1位和隨機號碼又差過人的情況下,可至少早點爭到間B2A啫!

kiukiupig 發表於 19-4-30 23:59
明白派位機制,不過近年升中人數回升,怕差少少band 1位和隨機號碼又差過人的情況下,可至少早點爭到間B2A ...

或者我係隔岸觀火啦,你睇睇hkpapa 那編選校策略再搵佢指點吓,佢數據多

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3625574

題外話,吾係應該都交晒表嗎?交了就無喟想咁多,做定一些後備方案等放榜好過。

demo9112002 發表於 19-4-28 06:16
咁填,隨機號碼唔靚,台山都派到,到時恭喜你
按樓主以下排位, 樓主點填都吾會派去B3台山,

乙7如果開始填b2點都入b2, 而不會是b3.

乙二沙官都應該入.

我反而覺得

樓主保守了乙二排位, 由1a一跳就1c.

乙二可選擇林裘謀/沙循/沙so, 乙三才考慮1C學校.

甲一: 沙崇

甲二: 堷英

一: 沙崇

乙二: 沙官

乙三: 林漢光

乙四: 郭德勝

乙五: 聖心

乙六: 鄭榮之

EMMA88 發表於 19-5-1 10:54
按樓主以下排位, 樓主點填都吾會派去B3台山, 乙7如果開始填b2點都入b2, 而不會是b3.
乙二沙官都應該入.
呢個排位,若自行及乙1不入的話,沙官都可以做定校服

洋蔥頭媽咪 發表於 19-5-1 11:39
呢個排位,若自行及乙1不入的話,沙官都可以做定校服

認同

老師的回應也很模棱兩可,只要唔填得太踩線,佢哋都話Ok! 冇乜進取的建議,最後都係家長承受返風險。 沙崇四強超大熱,而沙遁/沙蘇/林裘謀又係次大熱,又話升中人數回升,開初咪唔太敢摶乙二,怕連沙官都抽唔到。 昨日終於交表死線,舉手不回,想改都唔得了,聽天意吧!

可否pm 我,你小朋友系邊間小學嗎?Thx so much

肥豬媽爸 發表於 19-5-12 21:39

可否pm 我,你小朋友系邊間小學嗎?Thx so much
已pm!
考好Final test...靜待7月結果,係現在唯一可以做的事,大家盡最後努力,加油!

可否pm我你小朋友讀邊間小學

kiukiupig 發表於 19-5-13 10:56
已pm!
考好Final test...靜待7月結果,係現在唯一可以做的事,大家盡最後努力,加油!
...

已經pm,想知那間小學?
‹ 上一主題|下一主題