用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 證書對升小的重要性
樓主: honeybibibibi
go

證書對升小的重要性   [複製鏈接]

legolas625 發表於 19-4-29 15:52
怪獸家長,就會迫幼稚园生去考flyers

世界唔係浄係得英文

你太睇小而家啲家長啦, 好多小朋友唔止英文一樣勁 ,其他仲十項全能

咁你回我,我先覆

你觉得我真係講緊十项全能個d野?

legolas625 發表於 19-4-29 15:52
怪獸家長,就會迫幼稚园生去考flyers

世界唔係浄係得英文

我覺得現今有些家長甚至學校過分則重英文。flyer係高小程度,如果個細路同時都可擁有高小中文高小數學程度,就真勁!

雖然語言能力係學習基礎,個人覺得中文係難學d,我覺得k3mover已經很足夠

心急媽媽xxx 發表於 19-4-30 09:58
我覺得現今有些家長甚至學校過分則重英文。flyer係高小程度,如果個細路同時都可擁有高小中文高小數學程度 ...

可能英文同普通話有得考試 。
在現在要考同面試小學的情況下, 有cert  可以拎出去俾人睇,學完有野好似好點。

但中文無呢d 。如果香港有間機構,整一些有普遍同認可性高的幼稚園中文聽寫讀cert 。 應該都多人讀同考。

回覆 大雯bb 的帖子

普通話都有, 都好多人會去考GAPSK

Diversifyedu 發表於 19-4-30 10:45
回覆 大雯bb 的帖子

普通話都有, 都好多人會去考GAPSK

普通話就算高級,都係似trinity grade 2,3 oral level。根本沒有讀寫,不能和Cambridge相比,我想知道以英語為母語的6歲外國小孩,多少能有flyer level。香港的情況很不健康

心急媽媽xxx 發表於 19-4-30 11:51

普通話就算高級,都係似trinity grade 2,3 oral level ...

其實我覺得冇乜話健唔健康, 有些小朋友吸收到咪畀佢繼續向上學, 呢啲課外嘢又唔需要話好大壓力去學. 學到冇理由停濟不前, 反之有啲小朋友逼都逼唔嚟. 劍橋套野有齊聽讀寫說我覺得都幾全面, 培養對英文文章理解能力不錯. 好似我仔咁佢已經完全掌握拼音, 佢根本唔使温串字, 聽説寫也完全冇問題, 劍橋幫到佢閱讀文章並進行理解, 同埋好多常識野, 或者看圖寫文, 我覺得又幾好

wendyyiu 發表於 19-4-30 16:11
回覆 honeybibibibi 的帖子

有GAPSK, CAMBRIDGE, 仲有小朋友個人興趣的Cert, 人有你無, 一下子變唔到出來 ...
有啲小朋友真係好叻,乜cert都無都大把一線offer,但自問我仔唔係果啲口齒伶俐精叻小朋友,真係唯有準備多些,否則我覺得個結果一定比而家差

都是那一句 , 考不考cert不是重點, 自小培育閱讀能力 和理解能力, 自小伴讀, 讀看多些中、英書, 與孩子多對答互動。 覺得他有能力,便叫他去考cert試試。 這並不是催谷。

回覆樓主

其實不用太針對考cert的家長
有人可以k3 flyer 15 shields
也不是單純父母迫同谷就成事
都要個小朋友有天份先得
Cert只係一個能量化嘅工具
同意上面講不是則重英文
而是英文比較多呢d考試
如果中文有類似嘅嘢
可能同樣發現好多小朋友中文一樣厲害
考cert亦唔等如冇伴讀/睇書
我正正兩樣都有做

回覆樓主:

其實就算你入咗神校,你都唔會知 D cert 有冇用。 有幾張認受性高的但求安心,最重要都係面試表現。

叩門時啲certificate 唔知有冇用,但是考直私阶段就9成9冇用,朋友兒子flyers 15 shields,  中數也不俗,比較怕醜,只有比較考實力的tsl and sfa收,其他龍校全軍覆沒。

993rs 發表於 19-4-29 13:35
小一作文都唔計 grammar。然而Flyer level,以香港人普遍既 grammar 程度,我相信唔少成年人都拿唔足15 ...

認同,我小朋友英文水平都OK,k2時諗過考Cambridge,我睇完sample paper決定唔考,因為考試都好正式,聽讀講,我當年申請出國先咁備考,要個四歲小朋友坐係度四十分鐘考試我都接受唔到。

我小朋友學校無學術獎,我哋無學術cert,有哋興趣班運動豬肉獎,考小一結果都OK

心急媽媽xxx 發表於 19-4-30 11:51

普通話就算高級,都係似trinity grade 2,3 oral level ...

英美六歲小朋友好少能做到flyer水準,能自主閱讀嘅就大把

73662710 發表於 19-5-1 06:31
叩門時啲certificate 唔知有冇用,但是考直私阶段就9成9冇用,朋友兒子flyers 15 shields,  中數也不俗,比 ...

有tsl都唔錯啦

hahaha1231 發表於 19-5-1 10:38
有tsl都唔錯啦
其實大部份學校唔使交profolio.他們認為老師的assessment 準過張cert

73662710 發表於 19-5-1 06:31
叩門時啲certificate 唔知有冇用,但是考直私阶段就9成9冇用,朋友兒子flyers 15 shields,  中數也不俗,比 ...

我有朋友個仔又係K3 flyers 15盾
結果考1x間,只有waiting, 幸好有間call佢

73662710 發表於 19-5-1 11:31
其實大部份學校唔使交profolio.他們認為老師的assessment 準過張cert

其實考過就知,1線至2線頭學校,根本唔理cert
個腦同把口得就掂

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題