用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無九龍區好的圍棋興趣班推介?
樓主: McA
go

請問有無九龍區好的圍棋興趣班推介? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

大雯bb 發表於 19-5-5 20:59
中x香x 水份高唔高?  
其實是否應該成日出去其他棋院比賽下 才對小朋友好點?
...
其實,如果鍾意玩嘅,就一定鍾意比賽,多d見唔同棋手係好事
呢間應該OK
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

ABC-DAD 發表於 19-5-6 00:28
岑院長五段http://www.smartgo.hk/post.htm
thx..咁其實佢教到段位班架喎

恐龍家

圍棋老師要看是否“夾“,“夾不到“不一定單方面是老師因素,學習環境可能才是著眼點。大班有大班的好處,可以有不同對手供對弈。小班,或會令有情緒的小朋友少些機率因外力而影響,使學習成效提升。

小曳人 發表於 19-5-6 10:38
thx..咁其實佢教到段位班架喎
業餘5段, 教晋段班還可以, 教1~2段開始勉强

kc64 發表於 19-5-9 16:33
業餘5段, 教晋段班還可以, 教1~2段開始勉强
請問棋院老師的四五段,教1-2段怎樣?

回覆 RexPaMa 的帖子

首先, 大陸為了區分專業(職業)和業餘段立, 定了數目字大寫, 如四段, 五段, 代表專業段位; 阿拉伯數目字, 如4段, 5段, 代表業餘段位.  
如果你是問專業四段或五段, 教業餘2段可以嗎,專業棋手, 一定卓卓有餘. 但如果是業餘4或5段, 教1或2段學生, 棋理上, 可以教的, 不多了, 但實戰經驗, 也許還可以.  我認為, 如果已經有2段實力, 還是找專業棋手教, 才會有較好的進步空間.

香港棋院眾多, 學棋小朋友數目龐大, 但有實力的老師, 其實不足市場需求, 所以某些棋院, 會顧用沒有上段的當老師, 然後以自己棋院的名義, 頒受段位, 以廣招來, 實在誤人子弟. 如果有留意公開賽成績, 小學生戰勝棋院老師, 已經不是大新聞了.

回覆 kc64 的帖子

kc64 發表於 19-5-17 23:36
回覆 RexPaMa 的帖子

首先, 大陸為了區分專業(職業)和業餘段立, 定了數目字大寫, 如四段, 五段, 代表專業 ...

回覆樓主:

謝謝分享

小曳人 發表於 19-5-3 10:46
我仔學咗6年圍棋,以下係我所見嘅

部份棋院會比較容易升級,我地叫水份較高,我仔學棋頭4年跟妙手,係圈子 ...

小曳人你好,想請教下弘德如何?見你話搞吾掂囝囝,是否老師耐性不足?
因正在幫小兒找相關興趣班

醒目開學勳章 貢獻勳章

bbmo403 發表於 19-5-29 13:29
小曳人你好,想請教下弘德如何?見你話搞吾掂囝囝,是否老師耐性不足?
因正在幫小兒找相關興趣班
...
其實我都介紹人去弘德,身邊亦好多小朋友跟緊,其實老師有耐性架,但係我仔係比較跳脫,坐唔定,老曾sir 無動氣,但就係"無佢咁好氣"

激c老師類學生

恐龍家

小曳人 發表於 19-5-29 14:28
其實我都介紹人去弘德,身邊亦好多小朋友跟緊,其實老師有耐性架,但係我仔係比較跳脫,坐唔定,老曾sir 無 ...

明白了,感謝感謝

小曳人 發表於 19-5-3 10:46
我仔學咗6年圍棋,以下係我所見嘅

部份棋院會比較容易升級,我地叫水份較高,我仔學棋頭4年跟妙手,係圈子 ...

請問妙手只有沙田一個上課地點嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

joyanyan 發表於 19-5-29 23:42
請問妙手只有沙田一個上課地點嗎?
聽過沙田區唔只一個上課點  (以前第一城+大圍,依家石門+烏溪沙)佢地教嘅學校都好似係响沙田區...
恐龍家

小曳人 發表於 19-5-30 06:43
聽過沙田區唔只一個上課點  (以前第一城+大圍,依家石門+烏溪沙)佢地教嘅學校都好似係响沙田區...
...

Ok thanks!

小朋友在學校學左幾堂圍棋。如果去出面既棋院學,要一對一定小組已經ok?

回覆 Lu324 的帖子

如果是初學, 單對單老師上堂, 不是必要的. 反而, 棋院在課堂後, 能否有空間和時間, 給學員留下來對弈更重要. 上堂學了的手段, 要在對弈上去實踐, 進步才快; 若老師也會留下, 觀看學員對弈和即時提點, 效果更明顯.

kc64 發表於 19-6-4 21:35
回覆 Lu324 的帖子

如果是初學, 單對單老師上堂, 不是必要的. 反而, 棋院在課堂後, 能否有空間和時間, 給 ...

有邊間 可放學後可留下捉?

回覆 大雯bb 的帖子

我仔初學時的某棋院, 初期是有數個課室, 另外有一個大廰, 課堂前後, 都可以找人下棋, 家長也可以留在大廰休息. 後期租約完了, 搬去了另一個地方, 地方少了, 家長不能留在棋院, 也沒有地方讓學生課堂後留下對弈. 之後很多學生, 包括我仔, 都轉了去其他棋院.
以我所知, 弘德, 圍棋學院和楊士海棋院, 課堂後都可以留下找人對弈.
其他棋院就不清楚了, 最好報名前, 親身去拜訪, 看一下現瑒, 除了課室外, 還有沒有對弈大廰, 同時問一下職員, 課堂後, 可否留下對弈.

醒目開學勳章 貢獻勳章

大雯bb 發表於 19-6-4 23:46
有邊間 可放學後可留下捉?
弘德可以,玩足一日都得
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題