用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一出得淺對賽果有乜影響?
樓主: boboT
go

呈一出得淺對賽果有乜影響? [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-4-26 15:22
你睇下,狀元係男仔居多。
其實文科唔係對女仔有利,只可以話文科最叻同最差嗰啲既多數都係男仔。

Arabellahk    發表於 19-4-27 13:27

boboT 發表於 19-4-26 19:21
咁啲女生為乜會忽然被人追到呢?
小學成績好既主要係認真讀,勤學強記係唯一秘訣,呢方面女仔相對勁啲。
讀上去就好唔同,分析變得越來越重要,呢方面男仔相對勁啲。

王家爸爸 發表於 19-4-26 19:29
小學成績好既主要係認真讀,勤學強記係唯一秘訣,呢方面女仔相對勁啲。
讀上去就好唔同,分析變得越來越重 ...

中學真係靠佢自己,家長想幫都怕佢嫌囉唆。

boboT 發表於 19-4-26 19:21
咁啲女生為乜會忽然被人追到呢?

青春期,拍拖!

回覆 goodboy1 的帖子

統一出卷,對二三線學校最不利,因為名校果批,例如 SFA、APS、GH、天主教津女,已經兩三科都教深半年至一年,份卷深佢哋一定跑出,份卷淺,佢哋更容易名列前茅,咁二三線小學班小朋友就好難跑出。就以 TSA 咁,叻嘅學校根本唔會操/只做一兩份,因為 TSA/BCA 內容淺過學校課程太多,最差果個都一定合格。
更何況,唔係間間課程一樣。以我以前讀書咁,畀其他學校係呈多兩科,Geog 同 Science 英文授課,常識分開教,但有部份學校常識部份係包括科學,咁常識就好難統一。DPS 有 History,Marymount 小學有 Eng Lit 科(SFA 好似都有?),點睇都係唔公平。

little_yolky 發表於 19-4-26 23:10
青春期,拍拖!

拍拖係一男一女㗎嘛,點會只影響女仔呢
不過眼見有啲一齊溫書,又冇乜影響,最緊要係兩個都係讀書人同唔好嗌交

boboT 發表於 19-4-26 08:17
兩主科被劇透 計分測驗表現ok,使我懷疑份卷出得好淺?如此這般對呈分故事發展會有如何影響?
...

甘個個都高分,做卷小心有着數,真正叻仔無着數,不過自行份成績表就好睇d,都系自欺欺人
‹ 上一主題|下一主題