用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 【選修科】生物、化學、物理、M2>>5+% ...
樓主: YmOra
go

【選修科】生物、化學、物理、M2>>5+%   [複製鏈接]

samsam123321 發表於 19-4-28 21:44
其實點解唔讀8 科?

讀晒8科真係好辛苦,先係每科有指定嘅學習總時數要响2年半內完成晒,仲要計埋有些學校會盡量於2年內完成整個選修科的課程教導,盡量剩多D時間操習歷屆試卷,可想而知2年讀1科選修科係幾咁辛苦呢!更可況8科,而且大約只有100個學生左右會修足8科,全港所有中學平均1個人都沒有,就知有幾辛苦了。仲有,這100個人未必多人係為求知識而選修而去考,因為可能大多數人會選多一科外語搭夠搏考到5**見報紙!

del...

samsam123321 發表於 19-4-28 22:33
難為以前會考讀10科。

咁!又有少少唔同嘅!以前中五會考係淺過DSE,而DSE係界乎以前嘅中六至中七之間。十優生唔會再有囉!

YmOra 發表於 19-4-28 22:25
讀晒8科真係好辛苦,先係每科有指定嘅學習總時數要响2年半內完成晒,仲要計埋有些學校會盡量於2年內完 ...
del...

王家爸爸    發表於 19-5-14 09:47

del....

其實以前會考同AL,phy chem bio既credit或distinction率,同文科差不多,故此亦有人因為咁,明明幾醒目都去讀文科,然後係會考同高考更易取高grade,因考phy chem bio既人,大都係較尖子學生。

DSE轉制後,據說考評局有見以前咁拉curve鎖成攞A至E%,對多勁人考既科唔公平,故此會作出調適,多勁人考既科會多派高grades,以致今日見phy chem同M2成績明顯好過其他科,其實同樣好既好似仲有econ。

至於佢地點知邊啲多勁人考? 咁就好似話係睇4個主修科成績。

以上主要係聽聞,雖然來源應該可靠但不100%準,派高grades可能係因為改左criteria referencing既結果。但事實.....的確越多勁人考既科,派grades越好。

其實總結係
1)數理料大學位比較多
而學校中收數理學生
係比較讀書成績理想的學生
所以成績好係好合理
2)數理科除生物外
答案係1就1 2就2
詞不達標準而扣分的可能性好低
答案係就比分
偏差不會因為改卷員不同而成績有異
考生自然會踏實D 不易甩腳

而中中上大學讀
比一般英中同偽英中學生辛苦
這是肯定的
但不代表沒GPA過3爆4的成功案例
不過絕對比Band3生努力升大學的時侯辛苦
當然亦要睇讀咩本科
不過情況亦只會有輕重之分
絕不會沒有影響

YmOra 發表於 19-4-24 13:31
日校考生:
=====
DSE2018_數據來源::

我阿仔某B1學校,去到中五只會得返一班可以讀M1/M2,唔係精英係入唔到

Vanadium 發表於 19-4-28 23:53
其實以前會考同AL,phy chem bio既credit或distinction率,同文科差不多,故此亦有人因為咁,明明幾醒目都 ...

DSE 1-5 用水平對照,例如整體水平高就多人攞5,喺呢班5仔內再按比例,大約10% 5** ,30% 5* ,60% 5。唔知IB和AL係咪咁派7或A*?

問題係,如果有15%嘅人超班, 但其中5%只能得5*, 因為5* 和 5 **不按水平來派。

akazaka 發表於 19-5-7 16:54
我阿仔某B1學校,去到中五只會得返一科可以讀M1/M2,唔係精英係入唔到

有時咁諗,所有科目中"數學"係一科可以由中一至中三3年時間給自己給老師觀察能力,每位同學到選修M1/M2時都有九成能力清楚自己是否適合讀M1M2,無形中就成為""精英生""修讀的科目。其實,物理科是否可以效法哩種做法呢?!响中一開始教物理科,咁學生咪有更長時間審視自己是否適合囉!

akys 發表於 19-5-7 17:49
DSE 1-5 用水平對照,例如整體水平高就多人攞5,喺呢班5仔內再按比例,大約10% 5** ,30% 5* ,60% 5。唔 ...

應該唔會突然有咁大嘅超班人馬出現的突發性,因為自有DSE以來5或以上所佔的百分比十分穏定。

參考資料:
www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat18_7.pdf#page=10

所有甲類大約比例為::
5**:5*+:5+=1.3%:5.0%:12.2%

5**超班人馬咁多年都係响1.3%範圍內

YmOra 發表於 19-5-8 07:42
有時咁諗,所有科目中"數學"係一科可以由中一至中三3年時間給自己給老師觀察能力,每位同學到選修M1/M ...
每個高階科目係全部都係由基本科目,如中英數為基礎,再細分做專科
如你數學唔好,其實亦都代表邏輯思維較弱,咁嘅情況之下你要物理好好係唔實際

冇人比你自己更清楚自己小朋友,由細觀察到大,佢叻邊樣冇可能睇唔出

做家長其實都要誠實面對,唔應該自己呃自己,讀唔到書就要盡早諗下路向,唔係個個小朋友讀得成書,讀書亦唔係人生唯一出路

家長要做嘅,係盡量令小朋友做合適自己嘅野,唔好行錯路啫

October.    發表於 19-5-14 11:34

YmOra 發表於 19-5-8 07:56
應該唔會突然有咁大嘅超班人馬出現的突發性,因為自有DSE以來5或以上所佔的百分比十分穏定。

參考資 ...

再睇埋細分,中文,英文,通識這三科Core嘅5 **長年低於1%, 5+低於10%,所以狀元榜眼真係好勁。5萬人考試只有四百幾人攞5** ,計英文SPCC和DGS加埋已經攞咗成百個,餘下嘅由四百幾間中學分。

YmOra 發表於 19-5-8 07:56

參考資 ...

超班嘅意思係例如80分cutoff points,占全部考生10%, 但今年好多人(10%裏面的15%)攞到90分,但其中5%都攞唔到5**,只能攞5*,因為5+要用百分率來分

另外,水平對照唔知對乜嘢,不過整體就大概10%,可能對照著8-13%這個範圍,每年隨意改改就係了。哈哈!

akazaka 發表於 19-5-8 10:21

如你數學唔好,其實亦都代表邏輯思維較弱,咁嘅情況之下你要物理好好係唔實際

明白。我試下從另一角度看看,大家討論下。

我認同"數學與物理"有著相互作用。不過,從數據得知有一群學生係熱愛物理科但又沒有修讀M2,當中嘅百分比都多多哋!細見如下。

DSE2018成績資料來源:
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat18_5.pdf#page=4

M2= 4556人
物理=10831人
(4556/10831)x100%=42%(修讀M2+物理)

即是有58%學生沒有同時修讀M2。
當然,這4556人係假設了全數選修物理,
真實數據會少於4556人,即是會更加少於42%。
所以,只修讀物理嘅58%數字只會多不會少。
由於,(M1+物理)估計人數好少,這裏沒考慮。

(M2男生5+)=1266人
(物理男生5+)=2045人
(1266/2045)x100%=62%(修讀M2+物理)

由於,物理和M2都係"尖子理科男"嘅天下。
所以,我找來1266和2045兩數字作比較,
我估1266人同時讀M2和物理屬同一人機會好大,
如果真實情況比預期少人,咁結果會更加少於62%。
換言之,[只修讀物理又取得5+]嘅學生佔了38%。
還沒計算其他因素,百分比可能會更高。

個人認為,#1#2說明了只修讀物理科嘅學生圍數算多多哋且表現出色嘅亦多多哋。說明了熱愛物理嘅學生不一定是數學最強的一群,當然兩科皆修係最合理。所以個人認為,物理科可以如數學科一樣响中一就開始教授,學生會有更多時間知道是否適合讀物理,如同數學一樣。

akys 發表於 19-5-8 11:41

超班嘅意思係例如80分cutoff points,占全部考生10%, 但今年好多人(10%裏面的15%)攞到90分,但其中5%都攞唔到5**,只能攞5*,因為5+要用百分率來分

... ...

個人解說,如有錯漏煩請修正。
你意思係:
80分為取5級或以上的CutOff線
80分或以上=10%=n人
90分同分嘅=15%=n*15%(即:15%=10%取5**+5%取5*)

先係成績分佈會比較趨向分散,應該不會同時間攞高分嘅人多及摘界嘅人又多。
因為你的假設係有成10%取5**和5%取5*,同分比例有成2:1。
而且,我估考評局唔會俾人响同分情況下居然出現兩個級別成績。

另外,想修正番"...因為5+要用百分率來分..."。

5+=用水平參照方法
5**和5*=用(5+)總數的百分比來分

YmOra 發表於 19-5-8 15:54
超班嘅意思係例如80分cutoff points,占全部考生10%, 但今年好多人(10%裏面的15%)攞到90分,但其中5%都 ...

唔係同分,5**嘅cutoff 分亦係浮動。同一份卷,可能有一年有15%嘅同學90+,另一年可能啱啱10%,咁第一年嘅5** cutoff 分就可能變成91/92。

akys 發表於 19-5-8 16:32
唔係同分,5**嘅cutoff 分亦係浮動。同一份卷,可能有一年有15%嘅同學90+,另一年可能啱啱10%,咁第一年嘅 ...

哦!明白了。係呀!如果照你這個假設5**就會响91分了。不過,要知道每年的百分比不會有太大的差距,表現係好穏定的。

YmOra 發表於 19-5-8 14:55
明白。我試下從另一角度看看,大家討論下。

我認同"數學與物理"有著相互作用。不過,從數據得知有一群學 ...
其實你某程度都啱,以我仔學校搶科情況為例,最尖嗰班,未必一定揀physics,可能得1/3左右
最尖嗰堆係揀BAFS同chem為主

但揀M1/2係有用嘅,主要係因為有好多大學學系,會喺M1/2係高分時加重weighting

https://www.edb.gov.hk/attachmen ... opment/kla/ma/u.pdf
‹ 上一主題|下一主題