用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 【選修科】生物、化學、物理、M2>>5+% ...
go

【選修科】生物、化學、物理、M2>>5+%   [複製鏈接]

YmOra 發表於 19-4-24 13:31
日校考生:
=====
DSE2018_數據來源::

物理同M2都比較抽象,唔通就較難將勤補拙操到成積。讀物理數底要好,讀到的學生又會讀得好輕鬆。中學時期的生物比較多facts要記,比較似文科。
文科同理科思考模式會唔同.

October. 發表於 19-4-25 13:31
識人PHY5**, BIO 5*, 又有人PHY5**, BIO 5,唔知點解,既使數理好TOP都好,唔擔保BIO 都會考得TOP 。

聽老 ...

文理科思考模式唔同,PHY要多用推理,中學時期的Bio多野記,喜歡推理的人 會 懶記嘢同背野。Bio唔肯記野就未必高分。而香港人英文不是母語,對要記深一點及不日常用的專業用詞會吃力一點,語言能力會有點影響,而且讀理科的人語文都弱一點,尤其是男仔。
但如果母語是英文的人,bio好多facts都系common sense, 比較straight forward. 所以 讀醫可以唔修bio,可能 醫學院比較重視 邏輯思考 訓練。 chem又有點唔同,都有唔少野要計,及較多 運用邏輯推理。讀醫chem的根底要好。人體細胞最細單位都系chemistry. 一些atoms, molecules的組合,DNA是一個化學名詞。
當然,如果有讀bio, 上到醫學院,可以唔使記一些bio 讀過的facts, 會輕鬆啲有幫助。
(又想多了少少,所以就寫理出來,open討論下而已)

samsam123321 發表於 19-4-27 13:13
其實有時好難理解,連中學bio都避的人,又點可以講讀醫?

中學唔修Bio可能衹是 選科策略, 醫學院睇最高分數.  如果醫學院無指定必修bio, 相信那部份在醫院應唔難學,中學那part Bio just knowing some facts. 在醫院一路讀會一路熟習,而且會 熟到爛。

October. 發表於 19-4-27 10:18
有2點好同意你,  Bio要寫ESSAY,  深啲既專業用詞似懂非懂, 表達容易唔夠精準;仲有,答題有時好需要common s ...

中學教育可能注重學術及知識"輸入",少教把知識應用於日常生活, 未夠人生閱歷就未能融會貫通。如果學生在學習路上,如多引導reasearch, 可能會好奇上網search 相關資料及了解 應用。但都明白香港學生爲 應付考試已疲於奔命. 而且英文非母語會更爲吃力。
我以前覺得Bio易讀過Phy, chem. phy最難,chem最有趣,好像玩魔術.

JJDBB 發表於 19-4-27 22:59
我吾知有沒有理解錯,chem,bio,是否必考慮在醫科上

Chem一定要,bio不是所有醫學院要求中學必收
‹ 上一主題|下一主題