用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE考生在這個長暑假會做咩呢?
go

DSE考生在這個長暑假會做咩呢?

DSE筆試最遲將於下週四結束,想請問各位DSE考生跟着有什麼計劃?因為很多面試在5/6月進行,如去grad trip,現時可能連日期也未能定下來,遑論訂機票。除grad trip,還有什麼計劃?之前的考生/家長又有什麼分享?

我做補習囉,可以搵到散洗又可以彈性少少。我好多朋友出面做暑期工,試過去行商場賣玩具果間,行到收銀居然係自己班個班長,去食飯又見到同學做侍應。我亦有同學係去珠寶店做 sales,經理幾鍾意佢因為貪佢讀英中英文講得下。

當然,亦有好多人係 hea 過。我覺得可以考慮下迪迪尼、海馬公園呢啲,暑假一定請人,唯獨麻煩就係暑假一定熱同曬。我同學有做迪迪尼(佢一直都好想做),做得幾開心。

1998Ruby1998 發表於 19-4-22 22:39
我做補習囉,可以搵到散洗又可以彈性少少。我好多朋友出面做暑期工,試過去行商場賣玩具果間,行到收銀居然 ...

謝謝呵估唔到原來咁多人情願搵錢
我既角度係,既然將來有的是時間搵錢,而呢個可能係人生最輕鬆既假期(冇暑假功課,考試成定局,面試又多半在假期初已見完,唔駛搞咩入U策略),咁長假期,有咩玩意消磨(要唔駛咩錢既)?

咁好啦,既然搵錢,咁建議可考慮搵不同既展覽會臨時工黎做?首先,自然係有冷氣夏天,在室外,真係易曬溶?而展覽會需要好多臨時工,可以唔同種類既展覽都做,咪接觸不同行業既人?以時薪黎計,自然唔及補習,但以我囡上次被臨時拉伕,包飯(1hr)包遠程車費(九龍塘集齊坐車)都多於最低工資倍幾,又唔算辛苦,都好過做麥記?

諗諗吓,好似趁假期學定急救都好噃?要搵返任何人條片先

回覆樓主:

錢其次,大家都係貪份 CV(我例外啦,我係貪錢又貪玩,同埋老人家話有手有腳有時間,想同朋友玩、旅行就自己賺錢)

迪迪尼同海馬露天呢啲豬頭骨,大部份都會俾暑期工做。如果係做普通工作人員仲好啲,我之前去海馬公園見到兩個後生仔做黑白無常,要著古裝,雖然係企蔭位,我著短袖都流汗

展覽會都好吖,但可惜只得幾日

大學大把機會去旅行吖,放假好多時候都係非旺季,如 11、3 月,5、6 月考完試即刻可飛,避曬班親子旅遊。我見我朋友歐遊十幾日,連頭等艙都坐埋

BTW,做補習第一年唔係咁搵得,假設補 $ 80/小時,一堂 1.5 hrs,搭車來回 1 hr,計返只有 $48/hr,未計車費同埋預備教材。不過勝在唔洗日日返「工」,一兩個鐘,之後就可以做其他野。

1998Ruby1998 發表於 19-4-23 01:48
錢其次,大家都係貪份 CV(我例外啦,我係貪錢又貪玩,同埋老人家話有手有腳有時間,想同朋友玩、旅 ...
@80個鐘?真係好低吓?我囡其實中四五已開始幫人補習,不過係義務(因為係替兩個孩子私補,所以都冇寫落去OEA)。佢另外有幫區內家長開幾次模擬面試班,都係免費既,之後都有家長想搵佢補習。不過,佢又唔等錢駛,我幫佢拒絕咗。可能因為補咗兩年,佢對補習真係興趣唔大……不過,佢曾替SEN基層孩子搞過暑期英文班,去年夥拍想讀教育既同學諗住再搞,lesson plan定好,但高小班唔夠人,去年又多補課,冇時間再諗初小班內容,就乾脆取消。好啦,今年再諗諗做返。
至於grad trip,係同同學既回憶,佢已定咗去,仲去3個。雖然未買機票,但都係諗住在機票未加附加費既7月放榜前。謝謝您既意見,要再同佢傾吓

唔記得講:好似好多大學在5月都仍然有科系既宣傳活動。我囡只係睇中大果啲,佢話工程系好似幾hea吓,活動比較少,其他都有好多,佢報咗兩個5月中唔同科系既。
加上月中有畢業典禮,佢grad trip既伴好多修VA,要趕CV,前半個月都未起行到。咁啱我地要搬屋,佢話要負責設計,咁黎緊應該都唔會太閒

阿囡同幾個同學五月中韓國自由行, 五月尾又和同學去台灣。 已經比哂錢添。問佢撞唔撞大學面試, 佢又話唔會。 無佢符。佢每星期同幾個師妹補習賺錢。比較有彈性, 雖然賺得唔多。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

我女grad trip後全力開工,賺洗費。佢好彩搵到份同主修科有關嘅工作,做完暑期工轉parttime 一直做到而家
所以cv都用得著 (未來intern就靠今日cv呀,intern+ parttime 經驗就對第一份工直接影響,可能我公司請嘅新人都好進取,嚇到我都驚驚)

圖書寶寶 發表於 19-4-23 13:10
阿囡同幾個同學五月中韓國自由行, 五月尾又和同學去台灣。 已經比哂錢添。問佢撞唔撞大學面試, 佢又話唔會 ...
我囡今日考完尾二果科後,終於打電話去大學問。原來唔係個個in,咁佢有科DSE公布後至in既放錯在A,只剩一科公佈咗在六月初。所以佢已經定五月下旬去台灣,但要等週六考完試先bk機票等等。仲有個去東南亞既,因為同學下週四先考完,日期都未定好。但去唔夠一星期,應該可以攝時間。
然後等六月中grad din後再去個長trip。果次佢搵唔到同學陪,只搵到以前在意大利附近區交流既泰國男生作伴,一齊返意探各自既host。泰仔話想去埋瑞士同德國,佢又有國際車牌,所以阿囡諗住join。孤男寡女,其實我都唔係好想,不過,佢地肯定唔係情侶關係,而我囡未拍過拖,人又保守,估計都唔會有咩意外發生?

我地已經鬆口,且又真係冇咩理由阻止,惟有係咁。但DSE公佈後就全無計劃,漫長個幾月,可能都真係要搵工賺錢?

csy_ma 發表於 19-4-23 19:31
我囡今日考完尾二果科後,終於打電話去大學問。原來唔係個個in,咁佢有科DSE公布後至in既放錯在A,只剩一科 ...
禁多trip去唔賺番d旅費点掂呀?
其实唔係信唔过自己女,係信唔过人地仔啫……

Charlotte_mom 發表於 19-4-23 18:09

我女grad trip後全力開工,賺洗費。佢 ...
搵到對口既工自然好正
呢啲係命,唔恨得咁多咁我囡之前參加商校同行計劃既科學園老闆都好錫佢,搵佢幫手做兩日展覽之餘,做節都搵佢返去一齊食飯,DSE前又來郵鼓勵,又叫囡考完搵返佢地做暑期工。我囡本來冇諗住做,而家都係要諗諗……留返個人情網絡喺度,始終好啲_

Yanamami 發表於 19-4-23 19:40
禁多trip去唔賺番d旅費点掂呀?
其实唔係信唔过自己女,係信唔过人地仔啫……
...

@@唔好咁嚇我泰國啲女生好靚,個泰仔已上大學,同埋,我囡唔易畀人蝦,咁……反正阻止唔到
我囡睇DSE成績後可能改志願,但佢最想考既學系唔駛in,睇分入,所以係唔係要到8月初jupas公布至知?咁到時宿舍咪畀人揀晒?放榜後到底有咩手續要搞?如唔駛查分,最快幾時知結果?

csy_ma 發表於 19-4-23 20:10
@@唔好咁嚇我泰國啲女生好靚,個泰仔已上大學,同埋,我囡唔易畀人蝦,咁……反正阻止唔到:igi ...
你问著个懵丙我乜都唔識~:
查卷係你唔服个分先要啫。我諗Ruby答你好d.

醒目開學勳章 王國長老

csy_ma 發表於 19-4-23 20:02
搵到對口既工自然好正
呢啲係命,唔恨得咁多咁我囡之前參加商校同行計劃既科學園 ...

呢d真係可遇不可求
我女份工本來個ad寫請大學生,佢恃住有做過義工膽粗粗申請,人地又請。上司好好,照顧佢又俾佢試,由試一小part到大範圍負責,開學後我女本來話做唔到parttime ,上司同公司砌到佢可以做。雖然人工唔高,但我女賺左好寶貴經驗(唔經機構安排無可能得到嘅經驗)
如果公司肯教,真係幾大攬住

csy_ma    發表於 19-4-23 22:45

醒目開學勳章 王國長老

@@唔好咁嚇我泰國啲女生好靚,個泰仔已上大學,同埋,我囡唔易畀人蝦,咁……反正阻止唔到:igi ...

8月5日出main round offer
跟住就her her聲,註冊,o day o night,大o細o,上莊briefing,揀宿舍,好快就開學

醒目開學勳章 王國長老

呢度有時間表
https://www.jupas.edu.hk/en/calendar/#m=7&y=2019
7月10 dse 放榜
10-13改選,記得,千萬,一定,絕對,要一早check定自己被派個時間,過左無得改
8月5出main round offer,如無查卷,一切定局(只可揀要or唔要,唔要都無得再玩jupas),註冊,迎新,等開學
8月7公佈DSE 查卷結果
8月8查卷成功者再揀jupas
8月15查卷成功jupas再公布結果
8月19/22唔肯定,應該係jupas零offer人士補選(係零offer ,不是放棄offer)

csy_ma    發表於 19-4-23 22:53

Charlotte_mom 發表於 19-4-23 22:37
呢d真係可遇不可求
我女份工本來個ad寫請大學生,佢恃住有做過義工膽粗粗申請,人地又請。上司好好,照顧 ...
呢d真真正正同社会接触既經驗比上莊好多多声了。

Charlotte_mom 發表於 19-4-23 22:39
8月5日出main round offer
跟住就her her聲,註冊,o day o night,大o細o,上莊briefing,揀宿舍,好快就 ...
些些去咗隔離重睇您既解釋,清楚好多

主要係去年有網友複完卷後更進一級,我搞錯咗時間序。而家明白咗。希望到時唔駛複卷

醒目開學勳章 王國長老

csy_ma 發表於 19-4-23 22:52
些些去咗隔離重睇您既解釋,清楚好多

主要係去年有網友複完卷後更進一級,我搞錯咗時間 ...

正常申請(無複卷/覆卷無升大分(中英升細分無用))咁接受jupas main round offer後就無變數,除非揀其他non jupas科目或出國
複卷後有升大分就發大達,因只要meet最低收生分數都要收,咁到時睇住黎揀就可以(可惜我無福份試下咁做
見過有考生複卷後中文達3,本來無degree course可揀突然變成放題,真係由地獄彈上天堂咁開心架!
咁當然祝各位dse考生都順順利利啦

csy_ma    發表於 19-4-23 23:37

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 19-4-23 22:52
呢d真真正正同社会接触既經驗比上莊好多多声了。

咁體驗唔同嘅,有心有力應付得黎,樣樣都試下就好