用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國YEAR 12轉讀FOUNDATION?
go

英國YEAR 12轉讀FOUNDATION? [複製鏈接]

阿女讀緊YEAR 12覺得選錯科,無信心考好明年的AL, 轉去讀FOUNDATION重新選科讀會唔會更好? Agent 推介咗幾間, CATS,BELLERBY,Abbey, 還有些大學內的FOUNDATION COURSE, 不知如何選擇...大家幫忙提供下意見嗎?
   5    0    0    0

回覆 hikozan 的帖子

如果唔係由文商轉理應該無問題,要讀就讀大學內的foundation.

hikozan 發表於 19-4-20 11:40
阿女讀緊YEAR 12覺得選錯科,無信心考好明年的AL, 轉去讀FOUNDATION重新選科讀會唔會更好? Agent 推介咗幾間 ...

朋友孩子也一樣,報咗foundations,再看AS成績考成點!AS成績會8月中知,之後再考慮讀上定轉foundations,foundations好似9月中至10月初才入學,間間學校不同時間,如8月中AS成績出來,最後决定要轉foundations估可做快証申請英國簽証,其實不一定第一期入讀,有D選擇第二期1月入讀,可選讀至8月。。。另有考慮foundations以外選擇直升國際-年级課程,由AS上大學,如大學Exeter,Sussex,East Anglia可。。。

brother4 發表於 19-4-20 13:27

朋友孩子也一樣,報咗foundations,再看AS成績考成點!A ...
Still have AS now?

回覆 cow 的帖子

為什麼大學的FOUNDATION會比較好? 如果私校讀完可以經UCAS選5間大學, 選擇係咪會多啲?

回覆 brother4 的帖子

阿女不會考AS, 但有排2X的大學CONDITIONAL OFFER, 萬一唔可以原校直升, 申請去其他排名他們低的大學機會唔知大唔大, 有啲私校就話除咗最TOP的幾間, 全部都會承認. 其實AGENT話只要成績好, 想入咩大學都話無問題, 但我見有人話FOUNDATION係個局, 成績好唔好口講無乜數據, 就算比你讀得好都入唔到想去的大學. @@ 所以好迷網

hikozan 發表於 19-4-20 15:30

阿女不會考AS, 但有排2X的大學CONDITIONAL OFFER, 萬一唔可以原校直升, 申請去其他 ...

好奇conditional offers 是什麼條件?

阿女不會考AS, 但有排2X的大學CONDITIONAL OFFER, 萬一唔可以原校直升, 申請去其他 ...

好看小朋友心儀的科?如專科門檻估高D!好彩英有一百間以上大學可選擇,大學排名低估會機會大D,孩子當年考AL成績差,冇英大學排頭20名内大學收佢,只有低排名收佢好似要排8O後大學。。。

Foundation 唔係個局,不少人經foundation入U。有升學保證嘅foundation較好,當然,保證升學即係conditional offer. 大學foundations 認受跟大學名氣掛勾,考得好都可以去好啲嘅U,考唔到conditional offer可能要去差啲。

我都報foundation (利申:今年考GCSE)

回覆 cow 的帖子

我都想知,咁知唔知由大學foundation 直上year 1的機會率高嗎? 比從私立學校考入去較易?因私立學校介紹佢哋foundation 認受性較高,靈活性大,競爭力比大學內的foundation course強。

回覆 Mok426 的帖子

係咪因爲慳一年時間和學費,並且想以較低門檻搏去到排名更高的大學?

回覆 Aoi 的帖子

Foundation 最好就係UCL, Warwick. SOAS都唔錯.但要有AL results.
"Study Group (Durham, Lancaster, Leeds, Sheffield) states:
  "84% of students who completed their course received an offer of a place at their host university in 2017"

Aoi 發表於 19-4-24 09:11
回覆 cow 的帖子

每間大學foundation升 undergrad admission rate 唔同,同一大學唔同嘅 foundation course 升上大學比率都唔同。例如某名校嘅 Law foundation, Student Room forum 話一個人都升唔到上去,Engineering 就 ok。

Study Group 接管 Durham foundation 兩三年,之前嘅 record 唔好計。

我係兩三年前做research 嘅,可能而家已經有改變,最好去心儀嘅foundation course 直接問清楚。

Chole 發表於 19-4-24 13:07
每間大學foundation升 undergrad admission rate 唔同,同一大學唔同嘅 foundation course 升上大學比率都 ...
如果妳指Durham foundation上Durham LLB, 應該唔易.

cow 發表於 19-4-24 13:27
如果妳指Durham foundation上Durham LLB, 應該唔易.

是另一間,不過過了幾年,不知仍否一樣,所以不開名了。總而言之,最緊要問清楚至讀。

Aoi 發表於 19-4-24 09:27
回覆 Mok426 的帖子

係咪因爲慳一年時間和學費,並且想以較低門檻搏去到排名更高的大學? ...

可以咁講我已經有四間 foundation offer 但唔知揀邊間好(我GCSE 淨係考五科)
可以pm

難以想像

回覆 ipadress 的帖子

我覺得報Foundation,經agent好啲,不過唔好信晒佢地.
‹ 上一主題|下一主題