用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔區B1校,如何評價、排位?
go

大埔區B1校,如何評價、排位?   [複製鏈接]

莫壽增、迦密柏雨、王肇枝、恩主教、沐恩,在大埔區算top的,現在排位如何?對它們有什麽評價?
入U率如何?網頁揾唔到?
校風如何?
老師用心嗎?
   7    0    0    0

joyce_baby 發表於 19-4-17 16:10
莫壽增、迦密柏雨、王肇枝、恩主教、沐恩,在大埔區算top的,現在排位如何?對它們有什麽評價?
入U率如何 ...

睇hkpapa

kirstyau 發表於 19-4-17 16:12
睇hkpapa

邊條link

入U率如何 ...

你有没有聽升中講座呀?

各間學校網頁已有你想要的資料wo。舉列CPU:
http://www.cpu.edu.hk/?wpfb_dl=94

入U率如何 ...

或許派位乙部

1 莫壽增/迦密柏雨
2 王肇枝
3 沐恩

1.迦
2.莫=王
3.沐
4.恩 (嚴格只稱上是第二組別)

王家爸爸    發表於 20-11-22 09:58

我都煩緊排位啊!迦密柏雨,莫壽曾,王肇枝聽聞都要放乙一才有機會,尤其今年升中人數多,乙一只可以三選一。如此一來,如果乙一放柏雨,乙二放沐恩,乙三放恩主教,乙四就要放B2學校了,還是在恩主教後可放莫和王執死雞,然後才放熱門 B2 中中呢?但好似话今年5間英中+熱門B2中中都唔夠位派比B1生,所以好難抉擇,好希望EK高人可以指點下迷津,感激不盡

ANNDU 發表於 19-4-17 20:29
我都煩緊排位啊!迦密柏雨,莫壽曾,王肇枝聽聞都要放乙一才有機會,尤其今年升中人數多,乙一只可以三選一 ...

數年前恩主教已跌了做Band 2英中,因此大埔區少了一間Band 1中學。

今年升中人數上升,競爭比上年或之前激烈。相信恩主教今年也多人要,因總好過中中那批Band 2中學。

回覆樓主:

聽聞迦密柏雨校規超嚴,是否真的?

joyce_baby 發表於 19-4-17 23:15

是大埔區Band 1A,大埔只有這間程度拍得住市區Band 1中學。

校規超嚴、不容許學生拍拖,坊間有"大埔監獄"之稱。

功課、考試、測驗有一定要求,否則怎keep 住為大埔排名第一、入大學率最高的中學。

tpmon 發表於 19-4-17 23:54

是大埔區Band 1A,大埔只有這些程度排得住市區Band 1中學。

嘩!咁不是一般學生頂得住啊!
咁王/莫又是怎樣的?
Thanks!

joyce_baby 發表於 19-4-18 00:27
嘩!咁不是一般學生頂得住啊!
咁王/莫又是怎樣的?
Thanks!

如果不求像迦密柏雨入大學率較高(>7x%),跟住就是莫→王啦!

莫 (Band 1A-B): 較自由,適合自動波,有自學能力的學生。入大學率大約60%。

王(Band 1B): 聽聞功課都不少。入大學率大約5x%

沐(Band 1C),3x-40%入大學率,中規中舉。

以上指學士學位%,包括八大、公大、樹大、恒大。

joyce_baby 發表於 19-4-17 23:15

聽聞同校男女同枱食飯都唔可以,出街食都有老師巡...

靖嵐 發表於 19-4-18 00:44

所以聽聽話話,不反胖,讀書型,老師叫做乜就跟做乜的Band 1A學生,最適合讀迦密柏雨。

靖嵐 發表於 19-4-18 00:44

我細仔喺柏雨讀緊,無聽過呢樣野喎

傳聞係好嚴,但喺入面讀既學生家長就知事實係點。傳聞只是傳聞而已....又或者每人標準唔同

YuYuMother 發表於 19-4-18 11:03
我細仔喺柏雨讀緊,無聽過呢樣野喎

傳聞係好嚴,但喺入面讀既學生家長就知事實係點。傳聞只是 ...

你細仔讀form幾?
你可以講吓柏雨是怎樣的中學?
Thanks.

joyce_baby 發表於 19-5-4 20:46
你細仔讀form幾?
你可以講吓柏雨是怎樣的中學?
Thanks.

中三...

其實應該問下自己想幫孩子搵咩中學,去學校了解下,同學生傾下計。網上講既都係他人既睇法同意見。

成日有家長聽聞柏雨嚴厲,有幾多係用家呢?呢點我好疑惑.....所以我唔講太多,最好自己去了解一下。

可以講既係從來無聽過唔比男女生一齊食飯,唔知邊到傳出來。我同呀仔講笑,假如係真,家姐搵佢食飯會唔會比人捉?因為佢仲高過家姐,背影睇一男一女一齊行會唔會以為拍拖........

YuYuMother 發表於 19-5-4 22:40
中三...

其實應該問下自己想幫孩子搵咩中學,去學校了解下,同學生傾下計。網上講既都係他人既睇法同意見 ...

正好你有仔女都在讀,請問你覺得這間學校適合男仔多D定女仔多少?校規嚴會否好動的男仔易D被罰?另外,功課&考試多嗎?

迦密柏雨持守嚴謹校風,男女學生不許同枱食飯之說是以訛傳訛。新生入學時,有一長長的校規交學生與家長簽署,學生同意遵守,家長有監督之責。學校傳統不贊成學生拍拖,曾有公然拍拖的學生受特別關注,這是事實。老師巡區執學生的儀表言行,如旺角街頭邊行邊食魚蛋,他們認為不合禮儀的。

前校長退休,新校長有沒有帶來新風氣,我就不知詳情。YuYuMother或其他家長可以補充。

學生會主動追老師早日批改測驗卷之類,讓他們可以溫習。學生的學習風氣好,可見一斑。創校校長立的手鈐隊經常在全港比賽名列前茅,可說是鎮校之寶。

iriscslmak 發表於 20-11-21 10:26
迦密柏雨持守嚴謹校風,男女學生不許同枱食飯之說是以訛傳訛。新生入學時,有一長長的校規交學生與家長簽署 ...

現時全大埔只有迦密柏雨一間的公開試成績和入大學率拍得住外區B1A 校。
‹ 上一主題|下一主題