用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直屬位分配
go

直屬位分配 [複製鏈接]

想問問達人, 如果學校有直屬位留給小學部, 哪直屬位是如何分配?  是抽獎或是按成績?

謝謝指教
   5    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

gret 發表於 19-4-16 12:02
想問問達人, 如果學校有直屬位留給小學部, 哪直屬位是如何分配?  是抽獎或是按成績?

謝謝指教
直屬/聯繫位係大抽獎時用, 只要直屬/聯繫學校既學生 (B1 & B2) 係乙1 填直屬/聯繫中學, 就會係大抽獎前先抽一次聯繫位, 都係會按返隨機編號咁去抽, 抽完 B1 有位剩先到 B2.

假如 B1 學生多過直屬/聯繫位, 剩餘既學生會正式轉去大抽獎個 pool, 到時就同返該區所有 B1 學生齊齊抽.

即係有直屬/聯繫既學生係大抽獎多左次機會抽直屬/聯繫學校.

直屬/聯繫位只適用於 B1 & B2 學生, B3 生除外.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-4-16 12:19
直屬/聯繫位係大抽獎時用, 只要直屬/聯繫學校既學生 (B1 & B2) 係乙1 填直屬/聯繫中學, 就會係大抽獎前先抽 ...
那抽直屬位是計小學區Band 1/2,中學區Band 1/2, 還是全港Band 1/2?

醒目開學勳章 王國長老

micky2000 發表於 19-4-17 09:56
那抽直屬位是計小學區Band 1/2,中學區Band 1/2, 還是全港Band 1/2?
唔明你想問乜野
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

micky2000 發表於 19-4-17 09:56

應該是直屬小學內的 band 1生抽先,有剩直屬位就再抽該校band 2 生,假如仲有剩(應該多數冇),就放入大抽獎,即該小學band 3 生冇得抽直屬位。

miriam 發表於 19-4-17 10:07
唔明你想問乜野
是計地區內B1/2還是全港B1/2?

醒目開學勳章 王國長老

micky2000 發表於 19-4-17 10:46
你知唔知咩係直屬/聯繫學校?

miriam 發表於 19-4-17 10:49
你知唔知咩係直屬/聯繫學校?
知道。

例如: 嘉諾撒聖心學校(小學)是中西區,嘉諾撒聖心書院 (中學)是港島南區。

那中學收直屬小學時是已中西區內Banding,還是已全港Banding?因為中學跟小學不同校網。

醒目開學勳章 貢獻勳章

micky2000 發表於 19-4-17 10:46
我地學校 (直屬) 升中家長日話:跟區
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

你放乙一,乙一就自然係區內banding 啦...
甲部先係唔分區,計全港banding
恐龍家

小曳人 發表於 19-4-17 11:09

我想借問下 如果吾放直屬係乙1, 放乙2 ,咁萬一抽吾到乙1 係米跌番落乙2 穩呢

小曳人 發表於 19-4-17 11:09
謝謝你

醒目開學勳章 王國長老

micky2000 發表於 19-4-17 10:55
知道。

例如: 嘉諾撒聖心學校(小學)是中西區,嘉諾撒聖心書院 (中學)是港島南區。

用返小學原有地區去計

醒目開學勳章 王國長老

micky2000 發表於 19-4-17 10:55
知道。

好似何文田官立咁有,有 7 間聯繫小學分別係兩區,兩區分配學位數量都唔同,最終抽聯繫係用返所屬地區去計。

醒目開學勳章 王國長老

pypy405 發表於 19-4-17 11:12
我想借問下 如果吾放直屬係乙1, 放乙2 ,咁萬一抽吾到乙1 係米跌番落乙2 穩呢
...
直屬唔放乙1 等同放棄

醒目開學勳章 貢獻勳章

pypy405 發表於 19-4-17 11:12
...
抽公海d位囉,睇下到時仲有無位剩
恐龍家

小曳人 發表於 19-4-17 13:57

搭單問下:你地中學部公海果17個位輪唔到小學部的B2同學抽?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章 王國長老

小曳人 發表於 19-4-17 13:57
仲要睇埋中學係咪多人揀, 多人揀既乙1都派晒

醒目開學勳章 貢獻勳章

奥脫福 發表於 19-4-17 14:08
搭單問下:你地中學部公海果17個位輪唔到小學部的B2同學抽?

叫得公海,就當然外面B1人抽哂先啦....不過呢,舊年資料,全部B1+B2都經派位收返哂 (我估扣除自己放棄唔玩派位嗰班,餘下收哂)

davywm    發表於 19-4-17 15:18
恐龍家

小曳人 發表於 19-4-17 14:51

叫得公海,就當年外面B1人抽哂先啦....不過呢,舊年資料,全部B1+B2都經派位收返哂 (我估扣除自己放棄唔玩 ...

咁就曲線俾左呢位樓主答案:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3749378&extra=page%3D1

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題