用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門準備
go

叩門準備

想問問叩門時學校知唔知小朋友是 band 幾?是否只根據他們校內成績估計?

Yiuyeung 發表於 19-4-14 12:48
想問問叩門時學校知唔知小朋友是 band 幾?是否只根據他們校內成績估計?
...

不知小朋友B幾
靠成績表和叩門試去試小朋友

...

如果曽報自行,會有呈二前順序,學校會有個底。

中學叩門,會否要甲一,乙一,自行都填這校才有資格?

回覆 花花公仔 的帖子

去到叩門呢一步,一定係成績最重要。當然有D學校講到有試自行先肯派表比你/比面試機會。

nicolemummy 發表於 19-4-14 12:57
不知小朋友B幾
靠成績表和叩門試去試小朋友

多謝各位意見,查實叩門難唔難?冇經驗,阿囡學校估為 band 1b 生,頭7志願都選了 band 1 學校(油尖旺),有啲驚。

Yiuyeung 發表於 19-4-16 13:09
多謝各位意見,查實叩門難唔難?冇經驗,阿囡學校估為 band 1b 生,頭7志願都選了 band 1 學校(油尖旺), ...

叩門當然難。

如果叻既,自行晨早收左。

如果唔叻,叩門又咁少位,又點會叩到。

如果同Band唔夠位,叩門更加難。

可以叩到,係一種緣份。

扣門是最後的選擇

請問叩門,要如何在學術上準備呢?

nicolemummy 發表於 19-4-16 13:28
叩門當然難。

如果叻既,自行晨早收左。
我覺得叩門仲難過自行

回覆 nicolemummy 的帖子

agree...表已經交左, 等待既時間都要做好準備,
對於叩門事宜我都唔係太了解,
請問應叩幾多間? 時間上有係點既呢?

Yiuyeung 發表於 19-4-16 13:09
多謝各位意見,查實叩門難唔難?冇經驗,阿囡學校估為 band 1b 生,頭7志願都選了 band 1 學校(油尖旺), ...

最易 內部識人
或者 特異功能
否則 band 1 生 叩 band 2 學校
(有錯請指教)

yutinlung 發表於 19-4-26 15:32

agree...表已經交左, 等待既時間都要做好準備,

叩門係難。要準確把握機會和時間,一定不能漁翁撒網。

星期一派位,星期三、四津校註冊

星期一,
如果派位不好,主力直資叩門。直資係即in 如合適即收,收滿即止。所以極其量最多叩兩間。
如果派位好,想試神校,也是一樣。神校收滿即止。

星期二,通常直資和神校無哂位。有些學校在這日有叩門試。叩門試幾粒鐘,極其量考試2間。

星期三四係註冊日,通常無野可叩。

星期五,津校會點算有幾多位可以收叩門,就會通知叩門試勝利者面試或直接註冊。

所以叩門只能叩2∼3間,而且要叩機會率高的,否則浪費時間機會。

boboT 發表於 19-4-26 16:19

最易 內部識人
最易 內部識人---------------
或者 特異功能---------------成績重要過特異功能!
否則 band 1 生 叩 band 2 學校---------------------???

2jkidsfather 發表於 19-4-26 21:41
最易 內部識人---------------
或者 特異功能---------------成績重要過特異功能!
否則 band 1 生 叩 ...

成績會不會只係基本嘢?!

今日填佐表,及預備了兩份扣門用的資料

我也是這樣的念法

花花公仔 發表於 19-4-14 17:36
中學叩門,會否要甲一,乙一,自行都填這校才有資格?
自行有揀當然有好處,一來證明你真係鍾意間學校,二來學校知道你大約係點(例如有得second interview)。

...
叩門階段,間間學校安排唔同,一般學校都係根據校內成績估計小朋友既BANDING,有啲學校可能有KEEP住啲自行資料,所以如果有報既話會知道小朋友大約既BANDING。然後決定俾唔俾你考筆試。

王家爸爸 發表於 19-4-27 08:32
自行有揀當然有好處,一來證明你真係鍾意間學校,二來學校知道你大約係點(例如有得second interview)。 ...

又咁睇。。

當年銀禧校長講,自行同叩門要求一樣。

我收到既訊息就係,自行唔收你,都唔洗望叩門收你。

所以自己要好好了解,當時自行人地唔收,係一時失手,定真係力有不。叩門時間寶貴,要權衡機會。