用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望   [複製鏈接]

回覆 王家爸爸 的帖子

特別原因? 姐姐哥哥唔畢業住, 留班, 等弟妹小一入學.多5分.

王家爸爸    發表於 19-5-9 09:53

hkpapa852 發表於 19-5-9 09:41
直資學校資肋助按人頭計, 唔似官津校咁按班數計

多個人留班多個人頭收資助兼收學費, 只要唔打爆44人一班呢 ...
GHS係比較高增值既學校,加上 2018 年既 Overall JUPAS offers rate 有 95.4%,即使數字可能有水份,但係有 95.4%,點都好吸引。
GH小學部一向都熱門,亦都係比較高增值,所以街外大把人排隊等叩門,我估需要唔會輕易俾人留班。

Lucifer3960 發表於 19-5-9 09:51
回覆 王家爸爸 的帖子

特別原因? 姐姐哥哥唔畢業住, 留班, 等弟妹小一入學.多5分. ...
我見過有啲係患病、家庭突變,聽聞都有遊學一年(唔知道同避開中學讀中文有無關係)。

王家爸爸 發表於 19-5-9 09:52
GHS係比較高增值既學校,加上 2018 年既 Overall JUPAS offers rate 有 95.4%,即使數字可能有水份,但係有 ...
GH真係高增值?

2018年GH既S6畢業生人數, 比S1時少咗25%

95.4% JUPAS offer 其實真係 no big deal, 名氣低幾班既KL3銀禧, 上年仲要有B2學生大抽獎可以抽入, 人地JUPAS offer 都有93.2%啦!

另一間家長吹捧到就可以封神既GT, 家長成日話自己有82.8% JUPAS degree, ~50%入3大嫁!

如果GH算高增值, 呢兩間應該係超高增值

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

真的? 咁好, 去年B2入銀禧?  如果今年B2生 又走去試下抽銀禧 ? 機會大嗎? 但今年好像人多.

王家爸爸 發表於 19-5-9 09:52
GHS係比較高增值既學校,加上 2018 年既 Overall JUPAS offers rate 有 95.4%,即使數字可能有水份,但係有 ...

若依你,小學高增值左,中學仲可以高增值咁強,增極都有。會否係反向?~~~

hkpapa852 發表於 19-5-9 10:01
GH真係高增值?
GT情況好唔同,第一,82.8% 同 95.4% 其實相差好遠(去到95%以上,再上既空間有限,亦都無可能太假)。第二,GT 雖然唔差,但係同 GH 比較距離都相當遠,你好少係啲勁既比賽見到GT既學生。

mcl203 發表於 19-5-9 11:44
若依你,小學高增值左,中學仲可以高增值咁強,增極都有。會否係反向?~~~
...
如果你相信智慧無得遺傳,咁任何小學收到既學生,基本上可以假設平均係B2B水平(香港學生既中位、平均值、mode值),入去時基本上無差異。
如果你相信智慧一定可以遺傳,咁小學可以通過觀察父母,去估計小朋友既潛力,咁勁既小學收到既學生,基本上可以假設平均係B1B水平(都係學校確信係B1水平父母所生)。
現實係智慧可以遺傳既機會小於一半(如果唔係就唔會有二世祖、富不過三代等既講法),所以勁既小學收到既學生,基本上可以假設平均係只係B2A水平。高出B2A水平既,就係小學既增值。

Lucifer3960 發表於 19-5-9 11:06
回覆 hkpapa852 的帖子

真的? 咁好, 去年B2入銀禧?  如果今年B2生 又走去試下抽銀禧 ? 機會大嗎? 但今年好 ...
數字上,今年銀禧應該仍然有可能要收啲B2學生。但係唔好期望B2學生入咗去就會有好成績,入咗需要比其他人更努力先得。原因係學校舊年公佈既係2011、2012入讀既學生既成績,當年B2係無可能入到銀禧既。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-5-9 15:21
GT情況好唔同,第一,82.8% 同 95.4% 其實相差好遠(去到95%以上,再上既空間有限,亦都無可能太假)。第二 ...
GH嘅95.4%包埋sub-degree,GT嘅82.8%係齋degree offer

王家爸爸 發表於 19-5-9 15:35
如果你相信智慧無得遺傳,咁任何小學收到既學生,基本上可以假設平均係B2B水平(香港學生既中位、平均值、m ...

我都唔係講呢D~~~

bobbob 發表於 19-5-9 16:20
GH嘅95.4%包埋sub-degree,GT嘅82.8%係齋degree offer

GT82.8%係咪包自資學位?

王家爸爸 發表於 19-5-9 15:35
如果你相信智慧無得遺傳,咁任何小學收到既學生,基本上可以假設平均係B2B水平(香港學生既中位、平均值、m ...

智慧和智商是同一樣東西嗎?

GT情況好唔同,第一,82.8% 同 95.4% 其實相差好遠(去到95%以上,再上既空間有限,亦都無可能太假)。第二 ...
GH 既JUPAS offer (degree+AD/HD) 有 95.4%, 但最終只得 78.74%學生升讀 Local degree

而且其實GH上年英文科成績係近7年最差, 上年整體DSE成績好咗只因中/數/LS回復番一間傳統名校應有水平

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

haihaimom 發表於 19-5-9 18:15
兩間都係包括所有JUPAS offer。

GH 既JUPAS offer (degree+AD/HD) 有 95.4%, 但最終只得 78.74%學生升讀 Local degree

而且其實GH上年英文科成績係近7年最差, 上年整體DSE成績好咗只因中/數/LS回復番一間傳統名校應有水平

asweetmom 發表於 19-5-9 18:41

不是。

asweetmom 發表於 19-5-9 18:41

智慧同一個人嘅人生經歷以及感悟力有關,高智商唔代表有智慧。
我諗王家爸爸想表達嘅係「智商」,只係佢係用詞選擇方面沒有那麼嚴謹⋯⋯我相信大家都明白佢想表達嘅意思,已經足夠。

醒目開學勳章

haihaimom 發表於 19-5-9 18:15

照字面睇,2間學校講緊嘅都係jupas offer,都有機會包
‹ 上一主題|下一主題