用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-5-6 13:42
擴充句子:係好喜歡成績好既九龍塘衣車女至啱

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 19-5-6 13:58
你呢d叫累贅,唔係扩充,鬼唔知阿媽係女人咩?
零分, hkpapa852 要重作
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-5-6 17:12
零分, hkpapa852 要重作

咁唯有:

甚麼中小幼一家,其實字囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Ktfk 發表於 19-5-5 21:54
按上智校方公布,過往3年收生统計,收錄德望小學部學生總共人數不多於兩個。

即是平均一年也沒有一個..
心水清

回覆樓主:

中學部收咗又多數唔會叩上智, 唔收嘅又未夠班, 除非嗰年德中收得特別少德小生, 咁先有機會一個半個過到去

hkpapa852 發表於 19-5-6 12:31
2012 S6畢業生: 157
2013 S6畢業生: 186
2014 S6畢業生: 155

謝謝hkpapa資訊

我女間學校程度比較淺,平均分80分都差唔多最全級70,band 2尾至band 3

hohohoyanyan 發表於 19-5-6 21:03
中學部收咗又多數唔會叩上智, 唔收嘅又未夠班, 除非嗰年德中收得特別少德小生, 咁先有機會一個半個過到 ...
另一個可能性係,德中收咗,但係屋企情況有變,所以去報上智之類既津貼中學。

hkpapa852 發表於 19-5-6 13:42
擴充句子:係好喜歡成績好既九龍塘衣車女至啱
如果成績好既九龍城衣車女同KT 比, 睇番歷年收嘅人數, 點解KT會多KC 咁多?

soscho 發表於 19-5-7 10:00
如果成績好既九龍城衣車女同KT 比, 睇番歷年收嘅人數, 點解KT會多KC 咁多?

咁只有上智校長答到你了。

王家爸爸    發表於 19-5-7 16:58

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-5-6 17:51
咁唯有:

甚麼中小幼一家,其實得過望字囉!
EDIT 完似樣喇, 帶出了重點
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

soscho 發表於 19-5-7 10:00

以前2年為例,KC成績好的,多數都去了直資

其實講咗咁多年, 係咪即係GH除咗唔協助未能升上中學部既學生去升讀其它中學外, 連俾 "小六學生留班再戰" 呢個選項都無呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-8 09:51
其實講咗咁多年, 係咪即係GH除咗唔協助未能升上中學部既學生去升讀其它中學外, 連俾 "小六學生留班再戰" 呢 ...

如普通津小五呈一失手可要求留級?

hkpapa852 發表於 19-5-6 12:31
2012 S6畢業生: 157
2013 S6畢業生: 186
2014 S6畢業生: 155
2015 S6畢業生: 164
2016 S6畢業生: 161
2017 S6畢業生: 168
2018 S6畢業生: 176
年年S1收生都有24X人

德望中學真係好多人跳船去海外讀中學架, 幾年前我上司個女係德望小學升中學部, S3嗰年去咗英國讀了.

請教~Talbot Heath School and St. Francis' College https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2542327&fromuid=1539350
#12 Talbot Heath 成羅德望女仔,今年至少有6個入去讀,boarding有90%香港人,宿位只有30個左右,有小圈子,入去讀要好有EQ.

Cliokohonda 發表於 19-5-8 10:04
如普通津小五呈一失手可要求留級?

官津小學, 如果沒有龍中, 最遲可於小五留班

我小朋友學校亦曾有家長主動要求過, 學校亦批准

不過大家都知, 留班位唔多

hkpapa852 發表於 19-5-8 11:46
官津小學, 如果沒有龍中, 最遲可於小五低班

我小朋友學校亦曾有家長主動要求過, 學校亦批准

我哋都有一個,不過唔知咩原因。反正呈一後留咗班。

hkpapa852 發表於 19-5-8 09:51
其實講咗咁多年, 係咪即係GH除咗唔協助未能升上中學部既學生去升讀其它中學外, 連俾 "小六學生留班再戰" 呢 ...
又有幾多小學可以俾小六學生留班再戰?

little_yolky 發表於 19-5-8 13:50
我哋都有一個,不過唔知咩原因。反正呈一後留咗班。
應該都有好特殊既原因,始終呢啲係一個起、兩個止既特例。

王家爸爸 發表於 19-5-9 09:22
又有幾多小學可以俾小六學生留班再戰?
直資學校資肋助按人頭計, 唔似官津校咁按班數計

多個人留班多個人頭收資助兼收學費, 只要唔打爆44人一班呢個上限其實無問題

不過可惜GH小學部唔係直資, 留學生班無得繼續收兩家茶禮, 加上佢本身都成4X人一班, 又真係未必有位俾人留班

‹ 上一主題|下一主題