用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望   [複製鏈接]

PNGCC 發表於 19-4-22 14:34
你說得對, 今年3月麥當勞道剛剛又收了9個.
呢個係唔少名小既中學部面對既問題,勁既想走學校留唔到,渣既想留學校唔想留。但係現實就係咁,都無辦法,無論學校定係學生,只好平常心面對。

QQfishs    發表於 19-5-12 15:46

Cliokohonda 發表於 19-5-10 22:18
GHS 相對其它女津如 SMCC.  MCS 的學生人數流失也差不遠,個人不覺得是GHS 獨有的現象,反而有興趣知各校 ...
以2017-2018年畢業生人數同2012-2013年S1人數計:

SMCC: ~10%

MCS: ~20%
GH: ~28%

基本上, 官津中學除個咗少部份有15%以上流失率外, 大部份只有10%-15%

直資中學, 名校同非名校, 流失率好似都係以20%起跳

GT: ~50%
PKC: ~38%
Law's: ~30%
DBS: ~20%
SPCC: ~20%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-14 11:19
以2017-2018年畢業生人數同2012-2013年S1人數計:

流失率都可能要考慮埋有無補倉~~~

家庭取态不同……讀直资好多都唔介意亦有能力出国,當照有部份係对考好DSE無信心而走,但不乏預左中学走好銜接外国大学或生活。
話时話,SMCC同SMC真係幾唔同……我大女同学(SMC)話班主任会叫佢地有机会出国既就好出国……我自己同学个女係SMCC讀,就話个女只有-條出路,就係係HK升学,所以就算城大收佢,都情願自修-年入CU.

因為中間有插班生,實際留失率更高。

Yanamami 發表於 19-5-14 12:42
家庭取态不同……讀直资好多都唔介意亦有能力出国,當照有部份係对考好DSE無信心而走,但不乏預左中学走好 ...
更日香港政治前途不明朗因素多咗,多咗啲家庭背景好既諗出國讀書,所以過兩年啲名校既DSE成績又添變數。

Yanamami    發表於 19-5-14 13:19

50%?!咪即係100個走50個?我有無理解錯?

王家爸爸    發表於 19-5-14 13:12

little_yolky 發表於 19-5-14 13:00
佢哋對於有幾多學生畢業,同埋實際成績都比較低調,只知道中一招生係五班,所以好多野都係傳聞,唔知道真假。我都想知道50%係點計算出來。

王家爸爸 發表於 19-5-14 12:58
更日香港政治前途不明朗因素多咗,多咗啲家庭背景好既諗出國讀書,所以過兩年啲名校既DSE成績又添變數。

...
係~好多都話讀完唔好番黎(搵到工既話)~

little_yolky 發表於 19-5-14 13:00
GT有幾多人呢? 或者可以去呢度用最古老既辦法, 數吓人頭:

https://www.flickr.com/photos/143034219@N02/sets/72157686545155433

2017-2018年3班G12合共只數到58個身穿校服既人頭

再以學校公佈既DSE數字去計:

ABCC/B

BxA, 以最接近整數顯示以最接近一個小數位顯示

百份比全級人數達標人數以人數計百份比Remarks
中文5+24.10%581424.10%計算一致
英文5+29.30%581729.30%計算一致
數學5+27.60%581627.60%計算一致
通識5+17.20%581017.20%計算一致
英文4+75.90%584475.90%計算一致
33222率87.90%585187.90%計算一致
JUPAS degree83.80%584984.50%計算不一致

G12只有58人又似乎係合情合理

如果G7按學校簡介標準, 收足26-28人一班, 即有12X人. 如果收少咗, 相信起碼都有100以上 (2011-2012年G6都有87人, GT既G7唔會連13個街外人都收唔到啩?)

王家爸爸    發表於 19-5-14 20:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-14 13:38
GT有幾多人呢? 或者可以去呢度用最古老既辦法, 數吓人頭:

https://www.flickr.com/photos/143034219@N02/ ...

一間中學, 到中六/G12得返58人又真係幾耐人尋味。。。。。

不過呢個post係GH, 講GT又離左題了

gracelam 發表於 19-5-14 13:49

一間中學, 到中六/G12得返58人又真係幾耐人尋味。。。。。 ...

咁講番GH, 24X人走剩17X人, 都係~30%, 原來比例唔算多了!

沒有最多, 只有更多

新派直資提升成績, 果然悟出了一套方法

又side track一下, GT係2017-2018年G11有72個人頭, 2018-2019既G12得番60個人頭, 一年少咗~17%啫!

回覆 hkpapa852 的帖子

GT 只有60個學生考DSE, 其他人? 考IB

Lucifer3960 發表於 19-5-14 15:52
回覆 hkpapa852 的帖子

GT 只有60個學生考DSE, 其他人? 考IB
IBDP應該2020年個班先有得考

60人係2018-2019年所有G12學生 (按照校網照片數人頭計)

就算當年G7只有100人, 都走咗40%

王家爸爸 發表於 19-5-14 12:58

...

其實香港政治冇乜不明朗因素吖...都會係北京揸莊,十分明確。

hkpapa852 發表於 19-5-14 13:53
咁講番GH, 24X人走剩17X人, 都係~30%, 原來比例唔算多了!

沒有最多, 只有更多

協恩比較少人走,可能比較平民,以後就唔知了

goodboy1 發表於 19-5-14 19:52
我會想個仔嚮香港讀大學,因為可以親近多D。如果出國讀書,甚至畢業後留嚮當地工作,感覺上好似無咗個仔’ ...
我好鬼婆,唔一定要留身边,地球村好細,我可以飛去探佢。我自己同学已係禁,中学畢業後未係HK生活过,每年番港两次探父母。

hkpapa852 發表於 19-5-14 15:54
IBDP應該2020年個班先有得考

60人係2018-2019年所有G12學生 (按照校網照片數人頭計)
唔通想d學生可以考完 ib 先出國?真奈人尋味

樓主不用灰心, good hooper出到去絕不失禮,有一啲去St. Mary, 有啲去英華女書院, and MCS ,大部分出咗去band 1A, 中學,境況還好過喺GHS, 不用灰心吧
‹ 上一主題|下一主題