用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區大抽獎,請高人賜教
樓主: bonniec2000
go

沙田區大抽獎,請高人賜教   [複製鏈接]

nc2000 發表於 19-4-13 15:35
係咪b1a b 生至好盡填b1 校至b2 呢,因始終派晒b1 生至到b2 生。但如果學係定你為b1c生又唔係邊緣人,咁又 ...

小心舊年考完pres1,可能有小小調整,有d學校系會講名系band1C前定後,等家長自已決定, 不過都系果句,要選合適既

alias 發表於 19-4-13 16:05
回覆 mch411 的帖子

請問沙田區的4大是哪4間中學啊?

曾崇呂培

angiehouse 發表於 19-4-13 16:21
小心舊年考完pres1,可能有小小調整,有d學校系會講名系band1C前定後,等家長自已決定, 不過都系果句,要 ...

學校只講係b1c ,但唔係邊緣,亦因爲今年單數年,已估多少少b1-2邊緣位,b1 亦算催向保守估計,咁所以就定出我仔是b1組別,但又講2018師兄姐考既PS1未知定數,又加上教育局又或有微調,咁既情況下應該可能有變數。但就真係應朝b1組別去選定b2呢?真係難攪,又定為b1 又已設有邊緣位做調適、走棧,但又未係100%肯定b1 ! 真玩死

nc2000 發表於 19-4-13 16:30
學校只講係b1c ,但唔係邊緣,亦因爲今年單數年,已估多少少b1-2邊緣位,b1 亦算催向保守估計,咁所以就定 ...

請問呢類不確定情況係咪每兩年會出現一次?因pre s1計影響兩年成績。請指教!

yaumuimui 發表於 19-4-13 19:03
請問呢類不確定情況係咪每兩年會出現一次?因pre s1計影響兩年成績。請指教!
...

總之單數年升中既都會遇上咁情況,但b1a b1b既應穩陣,而且要睇學校估banding 既功力

學校只講係b1c ,但唔係邊緣,亦因爲今年單數年,已估多少少b1-2邊緣位,b1 亦算催向保守估計,咁所以就定 ...

請問什麼是單數年?如果明年選校應是什麼數年?謝謝

daddadmum 發表於 19-4-13 19:17
請問什麼是單數年?如果明年選校應是什麼數年?謝謝

下年9月升中一係雙數年, 2018-20 升中過程橫跨兩年(P5,P6)

nc2000 發表於 19-4-13 15:35
係咪b1a b 生至好盡填b1 校至b2 呢,因始終派晒b1 生至到b2 生。但如果學係定你為b1c生又唔係邊緣人,咁又 ...

如果係B1a、B1b才敢肯定屬B1組別,已經估計埋小學估錯Band情況,若然學校話係B1c就唔好太搏了,估錯分分鐘跌落B2組別。其實,B1c學生選一所屬B1c中學會比較適合,各區嘅B1c中學不會太多,如果接受B1c中學,乙1至乙3填B1c中學,乙4填B2a熱校都安全。

請問今年2019九月升中是參考2017年 P6師兄師姐pre S1成縝嗎? Tks!

Karencmama 發表於 19-4-13 20:34

請問今年2019九月升中是參考2017年 P6師兄師姐pre S1成縝嗎? Tks!  ...
冇理解錯應該係根據2016-18 pre s1成績, 即係現在S1的師兄師姊

要肯定是B1生才能用B1策略,邊緣生要好小心,估错 banding 用B1策略隨時 total lost .

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-13 21:22
要肯定是B1生才能用B1策略,邊緣生要好小心,估错 banding 用B1策略隨時 total lost .
...

學校話係b1 組,唔係邊緣。

nc2000 發表於 19-4-13 21:27
學校話係b1 組,唔係邊緣。
最緊要肯定係b1.

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-13 21:29
最緊要肯定係b1.

學校話9成係b1, 肯定唔係邊緣, 你話點理解好

nc2000 發表於 19-4-13 21:31
學校話9成係b1, 肯定唔係邊緣, 你話點理解好

學校答九成?咁其馀一成呢 …  玩野咩

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-13 21:33
學校答九成?咁其馀一成呢 …  玩野咩

咪話上年2018年師兄姐考ps 1 考得好唔好,教育局微調...有呢d 變數

咁即是會影響今年既P6 B1派位率是嗎?  請教各位, 如三次呈分都肯定屬B1, 應仍可先填選所有B1中學再填B2? 若心儀NT7 四大其二,  但只可放一間在乙一, 咁乙二...四填次熱, 乙五.....九填盡1C, 咁乙十...十二填回1A? 之後填兩間B2? 會唔會一間B1都唔中?

nc2000 發表於 19-4-13 21:34
咪話上年2018年師兄姐考ps 1 考得好唔好,教育局微調...有呢d 變數

學校講到模棱兩可,將個風險比咗家長,似乎唔想孭鑊。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-13 21:39
學校講到模棱兩可,將個風險比咗家長,似乎唔想孭鑊。

好明顯,但佢咁講我又心忐忑。

nc2000 發表於 19-4-13 21:51
好明顯,但佢咁講我又心忐忑。

無辦法,學校好多時都係用哩招誘使多D學生搏B1中學,不過,有D又十分保守常常叫人唔好搏,講到尾你才是最清楚學校邊句真邊句假。我哋10幾個jm打從小一就開始就分析校長小五小六班主任,邊個有心幫學生邊個只顧學校升呢,我哋都知道。
‹ 上一主題|下一主題