用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣b1組大抽獎可以點填, 交流下
樓主: Fan~薰
go

荃灣b1組大抽獎可以點填, 交流下   [複製鏈接]

奥脫福 發表於 19-4-13 01:26
不如睇下有幾多人肯放棄乙一荃官而又夠膽放兩個位的學校落乙一至講啦。。。

...

請問林䕶、安柱得兩倜位,如果唔放乙一,是不是就不用填呢?band 1 A 男仔:
乙一:荃官
乙二:   黃少清
乙三:   可風
乙四:   廖寶珊

baubaulee 發表於 19-4-13 10:37

請問林䕶、安柱得兩倜位,如果唔放乙一,是不是就不用填呢?band 1 A 男仔:

我用KL2男仔做例子:

假如果最心儀長天,乙一我會放長天,乙二偷雞搏喇沙。

反之若最心儀是喇沙,乙一必然搏喇沙,但就要放棄長天,因為乙二至放長天就
真係自殺啦!

我諗在NT2情況也是一樣。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

baubaulee 發表於 19-4-13 10:37

我都煩緊排位!
1. 荃官
2. 可風/林護/安柱
3. 王少清
第二/三係咪機會不大呢?
點解從小一至今選校,荃灣區學校放第二和三志願只可放次心儀呢?唔保底,萬一隨機号碼後便出事!

另外廖寶珊定李城璧較好?

奥脫福 發表於 19-4-13 13:36
我用KL2男仔做例子:

假如果最心儀長天,乙一我會放長天,乙二偷雞搏喇沙。

謝謝!如果乙一荃官,乙二偷雞搏林護,乙三王少清,大唔大機會黑仔滑去band 2 、3呢?

回覆 baubaulee 的帖子

如果隨機號碼排得後,有機會會派B2,始終荃灣唔夠B1位,你乙三才放王少清止蝕,王少清可能在乙二已給他人取位了

baubaulee 發表於 19-4-13 14:25
謝謝!如果乙一荃官,乙二偷雞搏林護,乙三王少清,大唔大機會黑仔滑去band 2 、3呢?
...

咁學校有否統計這三年,有否人試過乙三入王少清係入到? 如沒有,今年值博嗎?

我地學校呢方面都幾好,會列出很多數據,証明了乙二放林/安是沒機。

不過,呢處很多都鼓勵人博下,自己衡量,如接受band 2,是沒問題的。

回覆樓主:

band 2女又應該點排好?心儀廖寶珊

諾媽媽2007 發表於 19-4-13 14:34
咁學校有否統計這三年,有否人試過乙三入王少清係入到? 如沒有,今年值博嗎?

我地學校呢方面都幾好,會 ...

是哪間小學咁好?

多謝你!咁我放棄林護和安柱。

kc_united 發表於 19-4-13 17:25
是哪間小學咁好?

學校不便透露了。
為子女選擇中學時,我在EK得了很多幫助。
不過,在選擇時,學校提供的意見再配合自己分析也非常很緊要。

回覆樓主:

b2仲難攪

Pooh529 發表於 19-4-13 16:25
band 2女又應該點排好?心儀廖寶珊
荃灣BAND 2女唯一穩陣, 一定派到BAND 2中學的做法就是第一志願揀梁省德, 否則無論點樣填都有一半以上機會派去林伯欣或姚連生, 想穩定想博自己決定啦.

jcctiu 發表於 19-4-13 23:39
荃灣BAND 2女唯一穩陣, 一定派到BAND 2中學的做法就是第一志願揀梁省德, 否則無論點樣填都有一半以上機會派 ...

Thx

唔可能話乙二放林、安無機會,只係微,有四個敢博咪入。大仔當年有個師姐,佢媽咪神推鬼x乙二填左善德(借位兩個),就比佢中左。

妹妹頭 發表於 19-4-13 14:29
回覆 baubaulee 的帖子

如果隨機號碼排得後,有機會會派B2,始終荃灣唔夠B1位,你乙三才放王少清止蝕,王 ...

我都覺今日乙三放王有危機,始終舊年成績上緊黎。

jk923 發表於 19-4-14 10:05
我都覺今日乙三放王有危機,始終舊年成績上緊黎。

咁點好呢?
我發現大部分band 1生都選荃官第一。止蝕都係王少清。
係咪變相放可風或何傳耀更安全?

jk923 發表於 19-4-14 10:01
唔可能話乙二放林、安無機會,只係微,有四個敢博咪入。大仔當年有個師姐,佢媽咪神推鬼x乙二填左善德(借 ...

咁點解唔將乙一放林,安?
要知道荃灣網不少基督教fans.
4個位在乙一無人要,再到乙2,3博,呢個機會率自己計。如王都唔得,1A仔女變2A.

善德呢個case係大約幾年前,可參考下嗎?
今年善德校長話自行以前300人報,今年已超600。我都係呢句,有學校(中,小學提供)數據再分析係最好。

回覆 kc_united 的帖子

我女上年B1A生(老師講),我冇揀官中,我同阿女都唔鍾意官中,我地乙一係可風

回覆 Fan~薰 的帖子

官中是指荃官嗎??

kc_united 發表於 19-4-14 10:21
咁點好呢?
我發現大部分band 1生都選荃官第一。止蝕都係王少清。
係咪變相放可風或何傳耀更安全?

睇你想搏定穩陣,荃灣4間band 1入面,估計揀荃官嘅人較多,兩間官小都應該有唔少人咁揀,搏抽聯繫位,所以乙一唔中嘅風險可能相對高啲,但心儀的話又無可能唔搏。

如果家長同小朋友都無乜所謂,只求讀band 1校,乙一王少清應該最穩陣,但始終乙一應該放自己最心儀,當然邊緣人或有可能估錯band嘅要衡量下
‹ 上一主題|下一主題