用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 應該選擇A-level 還是DSE
樓主: Gloria89
go

應該選擇A-level 還是DSE [複製鏈接]

回覆 cow 的帖子

[size=1.25em]GCE AL 可以不读英文的,反而IELTS 是必要的

spiderlily 發表於 19-4-14 10:50
回覆 cow 的帖子

GCE AL 可以不读英文的,反而IELTS 是必要的
只是樓主囡囡想讀AL英文。
其實IELTS也不是必須啲,,像Imperial、Sheffield接受DSE英文,可不用考IELTS。

1998Ruby1998 發表於 19-4-14 05:50
BAFS 的確係好多野讀,係辛苦。

但我都建議讀埋 DSE 先走,起碼有中文程度證明,無論最後邊度讀大學,政府 ...

我選擇左去讀Year 12,13跟住考A Level, 聽到你地咁講,我好擔心選錯左,無考DSE

MrsFung 發表於 19-4-14 14:47
我選擇左去讀Year 12,13跟住考A Level, 聽到你地咁講,我好擔心選錯左,無考DSE
...

又唔會選錯,樓主比較特別,有四個小朋友,一定要考慮經濟。

A Levels 投考政府工都唔係唔得,但條路冇咁直接。如果唔打算考政府工,就冇緊要。

1998Ruby1998 發表於 19-4-14 15:04
又唔會選錯,樓主比較特別,有四個小朋友,一定要考慮經濟。

A Levels 投考政府工都唔係唔得,但條路冇咁 ...
A Levels 投考政府工都唔係唔得,但條路冇咁 ...
學位以下嘅政府工,如果無本地大學學位,要有2A3O或3A2O,即係多數人考返(I)GCSE中英文就得。

學位以上多數考CRE就得,如果DSE中英文無4/5,都要考CRE中英文。IELTS或GCE AL達標可不用考CRE英文。

MrsFung 發表於 19-4-14 14:47
...

不計GCSE, 有以下combination:
1) DSE (F4) + GCE (F6, F7)
2) DSE (F4) + GCE (F6) + Foundation
3) DSE (F4,F5) + GCE (F6, F7)
4) DSE (F4, F5) + GCE (F6) + Foundation
5) DSE (F4, F5) + Foundation
6) DSE (F4,F5, F6)
選擇一個合適自己的吧,但以樓主的例子,3不是一個好的選項。

kls12 發表於 19-4-14 17:31
不計GCSE, 有以下combination:
1) DSE (F4) + GCE (F6, F7)
2) DSE (F4) + GCE (F6) + Foundation

首先要多謝你的建議,看完你的建議後,5或6的建議那個會較好呢?foundation 又是怎樣呢?謝謝你

Gloria89 發表於 19-4-14 18:55
首先要多謝你的建議,看完你的建議後,5或6的建議那個會較好呢?foundation 又是怎樣呢?謝謝你
...

你小女現時有一個不明朗因素,是未知自己在大學想讀甚麼。以心理學為例,GCE Conditional Offer 約為 ABB,DSE 約是 544。若有信心考到這成績,再考慮成本效益,就考DSE 好了。
當然,你現時可同時進行,看看有甚麼foundation 收你小女,在開學前決定都未遲。

Gloria89 發表於 19-4-14 18:55
foundation 又是怎樣呢?
...

英國大學預備課程 (International Foundation Program):

預備課程的入學要求是中五或中六,不一定要有公開試成績,17歲以上。修讀年期由半年(1月開課)至一年(9/10月開課),英文程度低的可能要先上英文班。課程目的是幫助中學生銜接大學相關課程,學生要先選擇將來大學想修讀的科目, 如商科,工程等。預備班會提供有關科目的基礎課程,教導英語和溝通技巧,和讀大學一些技能,例如:  研究技能 (Research skills)和批判性思维能力(Critial Thinking Skills)

預備課程主要由三種院校提供:

• 隸屬於大學,課程旨為特定學校的特定課程作準備。
  • 獨立院校,可以提供入不同大學的機會
  • 集團式院校,跟某些大學有聯繫,入讀聯繫大學機會較高

隸屬大學

隸屬大學課程質素一般跟大學的名氣掛勾 高排名的大學收生要求較高而出路較好,一般收中六學生UCL網頁4話有50%學生升讀UCL, 30%升讀oxbridge, Imperial, LSE大學, 但有學生質疑它不可信5Warwick 香港網頁顯示201420/40 香港學生繼續在warwick升學,而過去十年, 超過75%畢業生可入讀Russell 大學。

集團式

主要有三大集團INTO, Kaplan Study Group,他們都各自有聯繫的大學:

• INTO – Manchester, Newcastle, Exeter, QUB ……
  • Kaplan – Glasgow, Liverpool ……
  • Study Group – Durham, Sheffield ……

在選讀課程時,要選定某所大學的基礎課程一般會保證升讀所選的大學。升讀聯繫的大學的機會也大,升讀非聯繫的大學機會較小,尤其是Kaplan所辦的,原因是Kaplan升大學不是透過聯招UCAS,而INTO是透過聯招。讀Kaplan院校如想UCAS報考其他聯繫大學,先要放棄Kaplan給的升學保證。

這類院校的另一問題就是較多中國和香港學生,影響英語學習

升學保證

保證升學是指大學會保證學生, 如成積達標,可入讀大學某一個或多個學位課程。有些課程有升學保證,有些沒有,隸屬大學和集團式院校多有升學保證。但同一所學校, 不同課程也可不同。例如WarwickQueen Mary有升學保證,但UCL好似只有 Faculties of Engineering Sciences, Life Sciences and Mathematical & Physical Sciences 有升學保證。至於容唔容易達標,就要睇個別課程,可參考院校提供的數據,而一般香港學生表現都較院校的平均達標率高。

如成積不達標,可能要修讀額外課程,或補考,例如英文班(多數須另收費) ,所以,決定入讀前要清楚升學保證的要求,例如英文是計校內成績,IELTS,兩者都要達標,還是其中一個達標便可

謝謝你的資料

kls12 發表於 19-4-15 08:50
你小女現時有一個不明朗因素,是未知自己在大學想讀甚麼。以心理學為例,GCE Conditional Offer 約為 ABB ...

明白,我會讓她考慮清楚,謝謝你

‹ 上一主題|下一主題