用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城 五旬節,聖三一,彭學高,基道 邊間好啊? ...
go

九龍城 五旬節,聖三一,彭學高,基道 邊間好啊?

請教九龍城 中學的五旬節,聖三一,彭學高,基道 邊間校風好啊?
女仔 B2尾B3頭, 今天老師話考九龍文理機會不大, 請問以上幾間係統一乙部如何排位呢? 謝謝!

建議可以 考慮埋 九龍塘 中學部

rickyzoe 發表於 19-4-11 23:24
請教九龍城 中學的五旬節,聖三一,彭學高,基道 邊間校風好啊?
女仔 B2尾B3頭, 今天老師話考九龍文理機會不 ...

你同我情況好似不過我個係男仔, 本來放彭學高第一, 老師話第一志願可試高d, 所以第一胡兆熾, 第二五旬節, 第三彭學高, 第四基道, 第五九龍塘/聖三一, 第六鄧鏡波.... 明天俾老師改下睇下有乜改變再和你分享下

回覆樓主:

胡兆熾會開英文班,我都揀胡兆熾先。

我參觀後, 覺得彭學高幾好, 不過我地學校B3學生好似就主推聖三一 你自己可以再了解下返學方唔方便, 再去決定. 我朋友仔仔讀基道, 佢就話小朋友讀得好有自信, 好開心. 我當初 睇學校時, 就問過佢意見。

好多謝大家的建議,請問五荀節,聖三一,九龍塘中學點排啊?
老師話余振强好過德蘭,請大家建議,

麻煩大家分享下,謝謝

我有朋友仔仔讀鄧境坡都好開心

rickyzoe 發表於 19-4-12 13:45
我有朋友仔仔讀鄧境坡都好開心

鄧境波唔好諗,因為係男校。

德蘭 女校 好唔好啊?

德蘭校風OK

rickyzoe 發表於 19-4-12 13:32
好多謝大家的建議,請問五荀節,聖三一,九龍塘中學點排啊?
老師話余振强好過德蘭,請大家建議, ...
我會先排 聖三一 五旬節

至於九龍塘 我唔係咁鍾意, 所以無了解過,

你可能要再問下 有無朋友讀衣間?  或者 了解這學校既朋友。

zenobiawong 發表於 19-4-12 17:33
我會先排 聖三一 五旬節

至於九龍塘 我唔係咁鍾意, 所以無了解過,

我識人係聖三一做, 佢話呢兩年初中d學生已唔係早幾年咁, 收多左好多band2或3頭, 所以遲幾年呢班人一到dse 年可能個band 會升d! 我自己唔近果邊反而會簡彭學高

請問五旬節係B2定B3學校

rickyzoe 發表於 19-4-11 23:24
女仔 B2尾B3頭, 今天老師話考九龍文理機會不 ...

樓主,我同你相似,我自行揀左首選胡中,次選鄧鏡波,而家都煩緊三四五志願填咩好,我比較喜歡彭學高,但返學遠左少少,之後係五旬節,基道都有興趣,但無機會去睇,所以都唔知點揀,求高人指點

如果係女仔,我會揀德蘭,校風好啲。

andyjessica 發表於 19-4-13 19:02
樓主,我同你相似,我自行揀左首選胡中,次選鄧鏡波,而家都煩緊三四五志願填咩好,我比較喜歡彭學高,但 ...

如果彭學高遠就基道第三, 五旬節第四, 彭學高/聖三一第五, 九龍塘第六, 搵間他區放第七, 蔡功譜可放第八或再加d band2他區.... 不過我諗第二鄧鏡波你已中

In2c68 發表於 19-4-18 02:47
如果彭學高遠就基道第三, 五旬節第四, 彭學高/聖三一第五, 九龍塘第六, 搵間他區放第七, 蔡功譜可放第八或 ...

多謝你的意見,我都希望中鄧鏡波(emoji)

andyjessica 發表於 19-4-18 11:31
多謝你的意見,我都希望中鄧鏡波(emoji)

我反而想知為何很多人都好like 鄧鏡波, 因我放到乙五乙六, 我反而想睇下有乜優點, 我見學校好似好舊咁, 唯一吸引我係佢校舍好大