用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N班 語境 定 自理緊要??
go

N班 語境 定 自理緊要?? [複製鏈接]

n班大家會重視語境多啲,定學習自理多啲嘅幼稚園呢?如2間都係2線校
   0    0    0    0

Ting2016 發表於 19-4-11 21:26
n班大家會重視語境多啲,定學習自理多啲嘅幼稚園呢?如2間都係2線校

睇下你自己屋企有冇時間訓練佢自理。除非父母同朋友圈流利英語,否則要制做一好好英文語境比較難。

FTM英文又好的可以選語境的N班,working mum首選自理的N班,我自己選後者~

回覆樓主

why not both? 兩者不是contradict。只是外間總是要說到某些「名幼」語境好就會犧牲自理能力。

自理重要些

回覆樓主:

基本上應該所有幼稚園都會教自理(如排洗,進食,著鞋,收拾等等),即使係語境好既幼稚園,小朋友番到學校都係要自己做,唔會有專人服侍,但語境真係唔係間間幼稚園做得到,所以我會揀語境。

回覆 Ting2016 的帖子

我會選自理, 因對佢將來學習好有幫助, 學習應該由自理開始做起

DengCK 發表於 19-4-14 12:14
why not both? 兩者不是contradict。只是外間總是要說到某些「名幼」語境好就會犧牲自理能力。
Absolutely agree.
根本語境好唔好、名唔名幼, 每間幼稚園都會教自理。
可能自理訓練最好的是全日制, 自己食飯訓覺, 咁學習自理的機會一定比半日制多。
不過我會揀語境好的學校, 講真學習自理最重要係從家庭入手, 但語境就未必個個家庭做得到。

n班不是必須的。學校只係輔助性質。你覺得屋企比較缺乏邊方面嘅教育,就搵果方面輔助。
‹ 上一主題|下一主題