用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 會不會放棄按金
go

會不會放棄按金

有間學校有offer 俾我女(排名較高),但是我已經付了一期學費按金給學校。考慮要不要放棄一期學費而接受offer , 但是$100,000真是係好貴。

rainbowbb 發表於 19-4-11 11:34
有間學校有offer 俾我女(排名較高),但是我已經付了一期學費按金給學校。考慮要不要放棄一期學費而接受of ...

雖然排名高,但是可你和你女心目中最想入的學校 ?

有間學校有offer 俾我女(排名較高),但是我已經付了一期學費按金給學校。考慮要不要放棄一期學費而接受of ...

除排名高外,還有什麼好?如學校出名科合孩子?定很多活動?

請留意合約,如果少於一學期前通知學校,可能除了沒收訂金還要罰多一學期學費。

出年去讀

醒目開學勳章

要放棄按金一點都不容易,我亦很明白。 阿女將會入讀那一年級? 是否你們的dream school? 阿女熱衷於另一間學校嗎? 之前有無school visit? 將兩間學校的優/缺點寫出來比較一下吧!

katrinafu 發表於 19-4-11 11:49
雖然排名高,但是可你和你女心目中最想入的學校 ?

我女interview 後想入,但是入咗waiting list 後就考慮了第二間

brother4 發表於 19-4-11 13:37
除排名高外,還有什麼好?如學校出名科合孩子?定很多活動?

Gcse subjects 多D選擇

Brianmommy 發表於 19-4-11 15:09
請留意合約,如果少於一學期前通知學校,可能除了沒收訂金還要罰多一學期學費。 ...

Ok thanks

3b 發表於 19-4-11 16:04
要放棄按金一點都不容易,我亦很明白。 阿女將會入讀那一年級? 是否你們的dream school? 阿女熱衷於另一 ...

Year 10 , 未算dream school .
冇去school visit

會放棄按金

回覆 rainbowbb 的帖子

未算dream school, Yr 10, 排名較高, subjects多D選擇
我唔會放棄$100,000按金

我覺得唔可以只睇排名,有啲排名高嘅學校可能係兵工廠,並非全面教育,所以要清楚學校教學方式先能夠決定。

醒目開學勳章

rainbowbb 發表於 19-4-12 00:47
Gcse subjects 多D選擇

原本的學校有齊阿女想讀的科目(GCSE/A-level)嗎? 我會比較想讀的科目公開試成績, 學費, 學校及宿舍環境, 設施, 機場距離等等, 如果相差不多, 就不會放棄!

3b 發表於 19-4-12 12:03
原本的學校有齊阿女想讀的科目(GCSE/A-level)嗎? 我會比較想讀的科目公開試成績, 學費, 學校及宿舍環境,  ...

認同呀 !

唔好轉校
係此校先讀2年

Y12才過去彼校
讀2年

錢又唔使白花

仲有令千金在英國上課後
睇法可能唔同咗
又或者學校俾好多機會令千金 !

db7mu23 發表於 19-4-12 18:59
唔好轉校
係此校先讀2年
好策略

除非2者差好遠,否則唔會轉。

你俾咗成十皮唔讀
去了新校,又要俾十皮
你對新校,自然期望大

到時新校有少少落差
你條氣都會chok 著
唔好轉呀 !

我覺得應該同孩子商量,睇佢意願。當年我也經歷過這情況,我問阿仔時佢好肯定話我知想去新校,所以我都沒有多想便通知舊校。但由於不夠一學期通知,除訂金外還罰了一學期學費,所以我先提醒你睇清楚會約條款及盡快決定,減少損失。幸好阿仔係新校讀得很開心,若果佢好想去而冇俾機會佢的話,我驚佢怨我