用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位屬元朗區band 1, 如果選屯門區中學,係咪都屬於 ...
go

升中派位屬元朗區band 1, 如果選屯門區中學,係咪都屬於band 1 [複製鏈接]

如題
   4    0    0    0

cat221 發表於 19-4-10 19:53
如題
只要你唔係band 1 C邊緣人,當然可以揀屯門四大,但要留意,得2個位,要睇你夠唔夠膽博。我仔學校上年有1個填梁裘琚第1志願,入左。另一個第2志願馬中,入左。

cat221 發表於 19-4-10 19:53
如題
我仔係1C2A邊緣人,老師建議屯門可博屯官或南屯官,但元朗就建議天官或鄧佩瓊,我都諗緊博唔博屯門。

統一派位不是只會分大banding 而不會分1A-1C嗎?我記得之前聽簡介時有提及過,只要屬band 1 便可以取band 1隨機號碼大抽獎,如有錯請指出,我怕我誤會咗

咁屯官同南屯官係咪差不多?

cat221 發表於 19-4-10 23:40
統一派位不是只會分大banding 而不會分1A-1C嗎?我記得之前聽簡介時有提及過,只要屬band 1 便可以取band 1 ...
統一唔分band 1A,B,C,只要係肯定band 1就冇問題,但今年係睇16,18年學校Pre s1 成績去定你小朋友banding,如果師兄師姐考得好,e.g.可能呈分名次頭40%係band 1,考得差可能只有呈分名次頭30%係band 1。但edb究竟cut到第幾名係band 1,學校都唔知,只係估計。

cat221 發表於 19-4-10 23:41
咁屯官同南屯官係咪差不多?
我十幾年前讀中學時,就好似係南屯官好dd,而家就唔清楚。今年南屯官借4個位,屯官借得2個位。希望其他人清楚既,會比多d資料你啦!

我本身住屯門,小學係元朗區,之前簽咗誇區申請,咁係咪唔當借位,真係乜都唔識

cat221 發表於 19-4-11 00:28
我本身住屯門,小學係元朗區,之前簽咗誇區申請,咁係咪唔當借位,真係乜都唔識
...
大抽獎張表有寫,右上寫NT4  係元朗區,就係借位, NT3 係屯門區,你問清楚老師,你哋小學冇升中家長日?!

你連跨區表都填埋,都未清楚派位玩法?我盡量解釋,有錯請其他會員指出。

舉個簡單啲例子,油尖旺 St Mary's 油尖旺乙部有 12 個位,另外借 2 個位畀九龍城,即係九龍城學生唔跨區都有 2 個位嘅機會入 St Mary's,就睇你敢唔敢搏。以九龍城咁多 Band 1 校同名額,只要係 Band 1,按道理排曬所有 Band 1 校都可以入。

你已經填左跨區,即你依家以屯門小學生身份升中。以南屯做例子,南屯有分 2 個位畀元朗,撇除聯繫,屯門區有 51 個位畀區內學生。你依家係爭 51 個位,而非 2 個位。

有冇跌 Band?只要穩陣 Band 1,不會跌。但留意元朗同屯門區本身 Band 1 位唔足夠。據數據王分析,元朗同屯門 Band 1 生有一半機會爭唔到 Band 1 校名額。(詳細睇下: https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D3

亦代表需要極大運氣,因為抽獎號碼先後隨機,冇分 ABC,Band 1A 學生抽獎號碼可以後過 Band 1C,亦代表 Band 1 生如果自行離場失敗,需要面對抽唔到 Band 1 校呢個結果。

1998Ruby1998 發表於 19-4-11 03:28
你連跨區表都填埋,都未清楚派位玩法?我盡量解釋,有錯請其他會員指出。

舉個簡單啲例子,油尖旺 St Mary ...

謝謝賜教,睇完明白了好多,只有54%可以入到band 1 學校,咁競爭都幾大(emoji),如果係咁,係咪意味著唔可以太進取?暫時諗住咁填
甲/乙1 陳瑞芝
甲/乙2 馬可賓
乙3 南屯官/屯官
乙4 屯天
請問乙5 打後是否只可以填band 2 學校?否則等同自殺?除咗屯天、崇真、辛亥年外,仲有什麼比較好嘅band 2 可以選?因為學校無屯門中學簡介小冊子提供,所以都唔太清楚邊間較好

其實甲/乙部填同樣選擇會否浪費?自行選了陳瑞芝同馬可賓

唔好意思,對屯門學校唔太熟悉,等其他家長解答下。你要考慮下其他一樣乙一唔中嘅學生,乙二、乙三會否繼續搏,定係保守填 Band 2 算。

按數據王分析 DSE 成績,Band 1 有 百周年李兆忠, 董玉娣, 陳瑞芝, 順德聯誼總會梁銶琚,  順德聯誼總會譚伯羽, 仁愛堂田家炳,Band 1C-2A 有馬可賓,Band 2 有 屯門官立中學, 南屯門官立中學, 劉金龍, 屯門天主教。照咁睇唔中陳,都應該可以中馬。表面睇你填表都唔太進取,詳細請其他網友分析幫下眼。

cat221 發表於 19-4-11 07:27
其實甲/乙部填同樣選擇會否浪費?自行選了陳瑞芝同馬可賓
甲一同乙一正常都會一樣,萬一唔收時,班主任話叩門都比學校睇到你係有誠意!當然唔知係咪有用啦!今日交左正式份表比學校,老師都話填得啱!甲一乙一都係百周,乙二乙三係馬中田中!如果自行唔收,我諗只有靠隨機號碼好!始終今年band1 學生有1370人,但計晒11間band1-2A的位都唔夠1200個!
咁一定有band 1生派到去band2A-2B的學校!

cherry0131 發表於 19-4-11 21:37
甲一同乙一正常都會一樣,萬一唔收時,班主任話叩門都比學校睇到你係有誠意!當然唔知係咪有用啦!今日交左 ...
睇黎,今年屯門同元朗區都一樣咁唔夠Band 1位!

回覆樓主:

請問劉金龍屬於band1C定係band2A

醒目開學勳章

birdbird522 發表於 19-4-11 21:51
睇黎,今年屯門同元朗區都一樣咁唔夠Band 1位!

學生人數多左,比例上band1生自然多了,但加既位唔係平均分攤各校,就出現甘既情況。

piglet0529 發表於 19-4-12 08:10
學生人數多左,比例上band1生自然多了,但加既位唔係平均分攤各校,就出現甘既情況。
...
我記得你之前話小朋友出年先小六, 出年升中人數更多,情況更差。比心機考好呈分,唔好似我小朋友,係邊緣人,好難填大抽獎。

醒目開學勳章

birdbird522 發表於 19-4-12 08:32
我記得你之前話小朋友出年先小六, 出年升中人數更多,情況更差。比心機考好呈分,唔好似我小朋友,係邊緣 ...

小四添咋! 得一個小朋友係緊張的。發力中,成绩有升,不過明年小五人人發力唔知會點。

cherry0131 發表於 19-4-11 21:37
甲一同乙一正常都會一樣,萬一唔收時,班主任話叩門都比學校睇到你係有誠意!當然唔知係咪有用啦!今日交左 ...
你未減自行入左個D, 條數無1370人去大抽獎
‹ 上一主題|下一主題