用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀一條龍小學的理由
樓主: mormorl
go

讀一條龍小學的理由   [複製鏈接]

Sing13 發表於 19-5-1 23:12
有官津名校中學能夠開六七班,為何不能撥出資源全收自己親生仔. 同時又可以減輕小學家長學生升學壓力.應該 ...

讀書係應該讀一間對自己最有效益嘅學校,若果讀咗六年仍然同絕大部份嘅同學有好大距離,繼續讀上去之後六年嘅壓力會比升中壓力更大,轉到一間無論甚麼banding但適合嘅中學反而可以重拾自信,搵到自己啱嘅路,EK有現職老師嘅資深網友經常都話佢地學校令唔少不如意嘅名校學生重生,咁樣唔好過愈讀愈沉嗎?(我有朋友從某神校轉到可立,而家喺那打素做醫生),而且有能力亦喺其他小學努力咗六年嘅外校人,因為唔係所謂「親生仔」而令佢哋加入學校嘅機會更低,咁又係公平嗎?而且讀書係雙向,如果「特別嘅教學方法」對大部份同學有效,其實讀咗六年都要問下自己點解自己仍然跟唔上。

補習唔係官津學校獨有,唔好成績為補底去補習,好成績為精益求精練習考試技巧又去補習,莫非讀直私就冇人去補習?補習只係個人選擇而已,跟學校冇關係。

依照您嘅理論,香港需要所有中小學都係B1學校及學生,而且要需結龍,仲要一讀就12年不得轉校,大家就天下太平?但你所講嗰幾間直資內好成績嘅學生升中都會周圍轉到成績更好嘅學校,有時學校想佢地做"親生仔"佢地都未必肯......

香港推行直資已經有三十年(可以check下google),你所講嗰幾間只係佔直資學校少部份(其中一間仲因為成績頻換老師校長),仲有其他仍然浮浮沉沉。而且某尐直資或私校受歡迎,某程度上因為可以自由報考,感覺上家長有得主動,好似樓上話齋有得考始終可以比抽纖做個保險。

retriever 發表於 19-5-2 09:19
"為何直資學校唔可以各方面拋離津校?"

呢個係事實,可以check下每年網友Greenapple對各間學校公開試嘅summary,所以唔係EK嘅相法。

天主教會學校又有幾多想轉直資?根據你想講嗰間天主教學校自製及提交比EDB嘅研究報告,各方面贊成轉直資嘅人多過反對嘅人好多,但又點解EDB唔順水推舟,申請就批?嗰間天主教學校正正反映出如果學校辦得唔好,就算學校想好成績嘅學生做「親生仔」,但佢地都會用腳去投票。

如果贊成直資嘅人佔大多數,嗰間天主教學校申請轉直資,香港政府更振振有詞大力推行政策,「明日大嶼」反對聲音夠大,政府咪又係一意孤行!

我唔反對新辦直資學校(不過收生方式及某尐辦學條件應該改變),但本身有實力嘅傳統名校轉直資就有尐講唔過去。

Sing13 發表於 19-5-2 08:08
其實上述新派直資,12年前既小學生源并非叻個班,當時培僑是講有信心收夠學生.
...

如何得知12年前D學生唔係叻既一族,邊間直私小學刻意揀次等學生,可以分享下嗎?~~~

MrBeast 發表於 19-5-2 08:11
如何define 叻定唔叻呢?識揀同唔識揀的分別

你問呢D~~~

Soundervolt 發表於 19-5-2 10:13
讀書係應該讀一間對自己最有效益嘅學校,若果讀咗六年仍然同絕大部份嘅同學有好大距離,繼續讀上去之後六 ...
勉強冇幸福。升小學 升中學,升大學,都係一個matching game. 機制就是為了方便大多數人找到最適合自己的學校。

能力跟唔到,或者學校culture 適應唔到,勉強捱多6年其實是互相折磨。
見到有兩個仔都適應唔到喇叭,因為小朋友太好動,整日被罰,小學就去英國寄宿,之後讀的好好,也沒有再出現紀律問題。

有女仔MCSPS,成績升唔到中學,去咗另外一間女校。重拾信心,DSE成績好過讀MCS的家姐

Soundervolt 發表於 19-5-2 10:45
呢個係事實,可以check下每年網友Greenapple對各間學校公開試嘅summary,所以唔係EK嘅相法。

天主教會學 ...

"我唔反對新辦直資學校,但本身有實力嘅傳統名校轉直資就有尐講唔過去。"

同意! 呢個正正係值得商榷之處. 但所謂"凡存在, 必合理", 要諗下老牌名津要轉直..

"「明日大嶼」反對聲音夠大,政府咪又係一意孤行!"

咪講左, 有呀爺ORDER 或BLESSING 就會唔理反對去馬啦...

「明日大嶼」好明顯跟呀爺"大灣區" 搵大家去填海既政策係套餐來既....

嗱, 將來香港既發展, 特別基建/鐵路/公路工程等等, 一定係西邊(包括大西北) 優先, 大家走著瞧, 唔好又怪我講政治...

retriever 發表於 19-5-2 09:40
再退一步,回想揍BB 時,有咩頭暈身熱,願景只係細路快樂健康成長。

早年期許最HUMBLE,往後愈來愈現實。 ...

(理想很美滿,現實很殘酷),大部分家長也希望,少功課, 小默書,小考試,多活動,老師關愛,重點 ,成績要好,將來升中 ,要入傳統名校, 呢個世界邊有咁好嘅嘢呀, 小朋友成績唔好, 將來升中 ,就會去啲比較差嘅學校 ,到時候 ,都唔知有冇機會入到好大學 , 當然有錢嘅家長, 可以去外國讀大學 ,但係四年差不多要使200萬, 係咪所有家長真係有咁嘅能力。 我奉行小時候打好基礎, 將來升中 ,就唔需要讀得咁辛苦。

Soundervolt 發表於 19-5-2 10:13
讀書係應該讀一間對自己最有效益嘅學校,若果讀咗六年仍然同絕大部份嘅同學有好大距離,繼續讀上去之後六 ...

"讀書係應該讀一間對自己最有效益嘅學校,若果讀咗六年仍然同絕大部份嘅同學有好大距離,繼續讀上去之後六年嘅壓力會比升中壓力更大,轉到一間無論甚麼banding但適合嘅中學反而可以重拾自信,搵到自己啱嘅路,EK有現職老師嘅資深網友經常都話佢地學校令唔少不如意嘅名校學生重生,咁樣唔好過愈讀愈沉嗎?(我有朋友從某神校轉到可立,而家喺那打素做醫生),而且有能力亦喺其他小學努力咗六年嘅外校人,因為唔係所謂「親生仔」而令佢哋加入學校嘅機會更低,咁又係公平嗎?而且讀書係雙向,如果「特別嘅教學方法」對大部份同學有效,其實讀咗六年都要問下自己點解自己仍然跟唔上。"

同意你所講.

所以138個直屬位之外既真是唔太安全,名校親生仔都是要自求多福,做唔到band1入唔返中學沒得怨.

b3410 發表於 19-5-2 10:59
勉強冇幸福。升小學 升中學,升大學,都係一個matching game. 機制就是為了方便大多數人找到最適合自己的學 ...

都係嗰一句你有冇錢, 例如 ,我夠想住清水灣一號啦, 但係我而家住緊劏房, 邊有能力呢, 小朋友學習黃金時間, 三至八歲, 只要家長和小朋友一齊努力, 打好基礎, 基本上一定可以 好大學。

b3410 發表於 19-5-2 09:11
睇EK各版揀學校post, 有時感覺好好笑。
幼稚園階段,家長通常最關注:活動教學,語境,有冇龍。
sounds like me, 不過考小一時已醒覺

MrBeast 發表於 19-5-2 06:40
好簡單,只要直資小學嘔出50%學位做大抽獎,咁就證明到教法是重要過生源。
ps 我唔係話教法完全無闗,亦無 ...

呢個仍然係EK 華山論劍式思維...

民主制度無話保證最好結果, 係有得俾你揀姐...

直資俾學校揀學生, 家長揀學校(帶著資助走), 各走各路, 走認為最有利既方式.

順帶一提, 直資走市場, 官津反而應該回歸公平路線...

老老實實, 官津昇中睇埋體藝, 點會唔駛鬥背景/家底.... 玩過體藝, 特別要出去比賽, 就知道有幾燒錢...

咁官津昇中, 應該純計學術成績, 棄絕體藝考慮好D. 大家要鬥體藝, 咪去考直資比飽佢囉!

mcl203 發表於 19-5-2 10:49
你問呢D~~~
問題中年嘛。唔通女拔考浪衫係想找幫阿媽做家務的乖乖女咩

retriever 發表於 19-5-2 12:01

都唔係一定要睇體藝成績,阿仔學校升中時都收好多齋讀書零體藝嘅叻仔。

MrBeast 發表於 19-5-2 12:03
問題中年嘛。唔通女拔考浪衫係想找幫阿媽做家務的乖乖女咩

女拔係私直,當然樣樣都好啦,3仔可變身1仔,係粉絲信念下~~~

retriever 發表於 19-5-2 12:01

in principle我從冇against 直資制度,只是provide another angle on 直資教學的成效,就好似聖言派話背誦經典有助啟發大腦,咁究竟是方法有效定是個小孩本身是叻,是值得探討。
我覺得一條龍才是真正的德政,不過官津龍就被之後edb的語文政策打沉

mcl203 發表於 19-5-2 12:13
女拔係私直,當然樣樣都好啦,3仔可變身1仔,係粉絲信念下~~~
...
又唔係完全冇,只是我個人唔相信神話姐,至少唔會發生係我身上,所以都是做好凖備等機會

MrBeast 發表於 19-5-2 12:24
又唔係完全冇,只是我個人唔相信神話姐,至少唔會發生係我身上,所以都是做好凖備等機會 ...

你唔係讀直私嘛。官津一定係谷到嘔泡,成績又唔得,多功課多測考,信念要清晣~~~

MrBeast    發表於 19-5-2 12:44
‹ 上一主題|下一主題