用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀一條龍小學的理由
樓主: mormorl
go

讀一條龍小學的理由   [複製鏈接]

李大人 發表於 19-4-15 18:15
英美歐,加拿大,澳州呢?自殺率低教育制度係㸃呢?幸福指數幾高呢?我同本地家長講,美國學生無功課做, ...

我只提出香港唔係全世界學童自殺率最高(當然亦需要關注)。世界各地如果要考到好大學壓力一樣好大,例如英國都要straight A、美國SAT(新制)要1300分以上。其實除左bully或非學業原因,如果學生覺得學業壓力太大,家長可選擇坊間一尐比較輕鬆既學校,就算一般學校,家長亦可調整對兒女成績既要求(我都有呢類朋友)。始终家長係有最终選擇權去保護自己兒女。

Soundervolt 發表於 19-4-14 14:17
呢篇文章幾有趣
教育局近期接二連三推出修改中一入學政策的建議,包括提前通知學生「自行分配學位」階段的 ...

睇番呢篇嘢, D論點係真係吹到無論, 簡單以呢兩點講吓:

家長期望子女「愉快地」考入本地大學

教育的目的不只為考試

直資學校必需有大部份學生要考DSE, 咁DSE考慮係傳統教學模式, 直資學校最終都要面向傳統.

另外, 考DSE既學生, 高中要交SBA. 就算學校想happy唔駛學生做, 咁EDB係咪接受唔做SBA評估又唔會降學生日後既DSE成績先? 如果又要做SBA, 即係又要做D按EDB要求既功課, 咁其實上可以有幾大彈性呀?

EDB近年開辦N種不同既資歷, 但大部份都係叫人績達標後繼續升學, 直至升讀大學學士學位為止....... 咁要求成績達標既教育, 唔係為考試, 係為乜? 點解當年要取消職業先修?

直資學校有彈性, 但可惜不可能彈性到尾, 除非你係直資學校入面少數個班, 唔需要去考DSE既學生囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 李大人 的帖子

學習要配合年紀,心智發展,公開試就必須要操練冇人質疑,但係咪要小一就開始操?

考試的目的是為左評估, 知道學生的弱項.

現時考試的目的反而是為左排名, 小二小三已經為精英班而戰, 小五小六為呈分而戰. 學校以Band1率為目標, 大家不斷追逐, 結果求學就是求分數. 不斷補就是為排名. 前面既辛苦, 後面既沒自信.
但是出來的結果呢? 小六學生英文聽說能力有幾高. 普通話既能力又有幾高, 將來揾食既技能反而欠奉.

沒人話公開考試唔重要.
無論國際學校或者直資學校, 最後都會面對公開試的壓力.
但公開試從中四開始準備亦可, 選擇自己適合的科目, 之前完全可以發展小朋友自己的興趣及強項

"愉快學習咁HEA, 梗是要辛苦D打好基礎先好" 幾年前未見新派直資成效有咁既想法唔出奇, 但今日不如真是去研究人地既學習模式.

回覆 haihaimom 的帖子

而家講緊考試係教育嘅一部分,不是全部,算數我投降

李大人 發表於 19-4-16 12:25
新派直資可以遲谷,例如 K1學寫字,K3學寫字,心智發展已經唔同,有中學生中一二先發力,一樣做到狀元,甚 ...

就算傳統學校(包括名校)都未必要求小一就開始發力,而且好成績嘅傳統學校未必一定用沉悶刻板嘅教學方法。就算學校唔催谷,有啲家長(幾普遍)亦因為有「贏在起跑線」心態,失少一分半分都唔可以,千方百計「培養」一百分呢種心態,對小朋友做成壓力。有時唔可以賴哂學校或教育制度。

hohoho888    發表於 19-4-16 14:32

回覆 Soundervolt 的帖子

從你口中, 我絕對相信貴公子嘅學校唔係,但我亦唔會說所有直資龍校都都可以慢慢嚟,唔催谷,家長根本就係要逐間了解

haihaimom 發表於 19-4-16 13:25
回覆 Soundervolt 的帖子

從你口中, 我絕對相信貴公子嘅學校唔係,但我亦唔會說所有直資龍校都都可以慢慢嚟 ...
太多人只喜歡用二分法,非黑即白去判斷。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

咁大人真係要多啲及深入了解下各間名小喺教育方法上嘅分別,愈有名嘅學校愈唔會用催谷嘅教學方法,當然要贏在起跑點嘅家長仍然會存在。

有個簡單方法去了解一下名校,如果呢尐名校有open day,去參觀下佢地嘅圖書館嘅規模,什麼藏書,而且有幾update。

Soundervolt 發表於 19-4-16 13:07
就算傳統學校(包括名校)都未必要求小一就開始發力,而且好成績嘅傳統學校未必一定用沉悶刻板嘅教學方法 ...

所以睇得多知得多後就明白到hea 與谷其實不在學校, 是在家長
家長心態如何學習就必如何, 家長是谷的 hea 校都可以谷
家長是hea 的谷校都可以hea
當然啦, 正常是hea 家長唔會選谷校, 反之亦然

但有時又會係唔知是當年睇錯, 定學校轉左方向定咩
會有d家長又要罵又要讀...

睇左全篇2015年嘅文章內容似乎係提議家長調節自己喎。

李大人 發表於 19-4-16 14:23
子女升讀band1學校是家長的夢想,但10隻手指有長短,名校亦有人考「包尾」,有名校生坦言靠「出貓」、抄功 ...
.又係最喜歡賣溫情勵志個直資中學辦學團體既另類廣告。

年年都至少出呢D報導一/兩次。

不讀一條龍小學的理由,是不怎麼喜歡接龍的中學罷了。

hkpapa852 發表於 19-4-16 14:56
.又係最喜歡賣溫情勵志個直資中學辦學團體既另類廣告。

年年都至少出呢D報導一/兩次。

畢竟直資收政府資助同學費都係人頭計,某尐收入不足嘅直資都需要做下marketing搵學生,「令從名校敗走嘅學生重生」呢尐字眼永遠吸睛。一年做一兩次另類廣告都無可厚非,但某私校近乎每個月都搞自我宣傳就真係唔知係辦教育定係做生意。

話時話,陳樹渠不獲校舍業主續約,需要另外搵校舍搬遷,唔知係唔係租俾呢間私校做中學部呢?

回覆樓主:

名校生悲歌 10個有9個焦慮症

"名校生悲歌 10個有9個焦慮症" 又係呢 D 低質報導

XX01, TOPXXX 成日寫名校催谷學生、家課要求不合理、學生有焦慮、如何不融合 SEN、某某家長辛酸淚,  但成日都係以篇蓋全, 知少少就吹一篇, 又唔夠膽開學校名。想扮寫 investigative reporting, 但又唔夠料.

‹ 上一主題|下一主題