用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀一條龍小學的理由
樓主: mormorl
go

讀一條龍小學的理由   [複製鏈接]

目標定位好直接左右到小朋友12歲前嘅學習基礎,只着眼測考分數,忙(忘)記左小朋學習能力嘅培養,好難走出操練、做卷、大量補習呢啲唔應該出現係小學生身上嘅所謂巿場需要。大量重覆抄寫係可免則免。
平心而論,人人都咁,要改,唯有自己做自己嘢,堅持唔到,都係人之常情。
連上海做改革都要揾試點,皆因無實質果效畀人睇下,唔會建立到公信力。
單就香港辦直資嘅情況,就算做到成績,都係要面對(一)下人性嘅背向面--不患寡而患不均。願意面對尖銳批評,堅持辦課程改革,又有幾多人會明白,會欣賞,會認同?
教育、文化嘅軟實力,不宜單從經濟數字去分高下。

在香港,小學階段嘅藝術培養係太、太、太少了,對如何欣賞真.善.美嘅教育在小學課程嘅重要性同地位連點心都不如。

ps我並不是講「要教小朋友完美主義」。

hkpapa852 發表於 19-4-17 11:48
唔通大部份讀直龍既學生所學既體藝, 都只係純為興趣?

那你認為純為了什麼?

ABC-DAD 發表於 19-4-17 18:55
在香港,小學階段嘅藝術培養係太、太、太少了,對如何欣賞真.善.美嘅教育在小學課程嘅重要性同地位連點心都 ...
香港小學階段既藝術培養咪就係响呈分試佔(音樂) 2/38同(視藝)3/38,然後冇藝術天份既學生因為咁而去外補音樂和畫畫… 連“藝術修養”都要目標為本,可悲

ABC-DAD 發表於 19-4-17 18:55
在香港,小學階段嘅藝術培養係太、太、太少了,對如何欣賞真.善.美嘅教育在小學課程嘅重要性同地位連點心都 ...

就算有,有尐家長都會問點樣攞一百分,呈分佔幾多,對升中搵學校有冇幫助.....?如果冇又唔計分,唔好嘥時間,阿仔阿女去補習好過。

李大人 發表於 19-4-16 21:55
【經緯線】沒有功課時https://www.youtube.com/watch?v=vXFwZaieAsI

上海的小學已經開始提倡自主學習,減少功課留下空閒,享受讀書和活動。他們一樣要面對升學壓力,小學、初中、高中、大學,關關要過,結果家長老實外補加操。

在香港,有一條龍升到高中,花十二年時間磨劍,學校有把握放輕小學負擔,家長有信心不求分數,令小朋友保持好奇好學之心,快樂童年真可以不假外求了。

ToMing123 發表於 19-4-17 22:09
香港小學階段既藝術培養咪就係响呈分試佔(音樂) 2/38同(視藝)3/38,然後冇藝術天份既學生因為咁而去外補音 ...
無嘢講啦,講完啦。

Soundervolt 發表於 19-4-17 22:18

就算有,有尐家長都會問點樣攞一百分,呈分佔幾多,對 ...
家長自己唔係天生會明,教育部門用咩媒介去改善家長嘅觀念好呢?各自修行住先囉。唯有係咁。

nkd 發表於 19-4-17 22:51
上海的小學已經開始提倡自主學習,減少功課留下空閒,享受讀書和活動。他們一樣要面對升學壓力,小學、初 ...
十二年礳劍,係為左快樂童年?
呢個真係最終目標?

ABC-DAD 發表於 19-4-17 23:51
十二年礳劍,係為左快樂童年?
呢個真係最終目標?

正如有位前輩講:最終都係上大學,但係條路舒服萬倍。

過程不一樣,分別有好多:學習態度,精神壓力,親子關係,競爭心態,等等。

更重要係,小學過量功課、考試、補習,學習效果反而減退,而且浪費太多時間。小朋友睡眠不足,影響很大。

nkd 發表於 19-4-18 07:46

過程不一樣,分別有好多:學習態度,精神壓力,親 ...
容許我補充一下我自己嘅問題:
在這十二年學習過程中,除左《一條龍》直升外是否有達成目標嘅其他主要組成部分?
諸如其他重要元素如課程內容編排,適當嘅師資配合,多方向嘅成長活動等等,以達至全人教育。
能夠享受學習、 養成獨立自主 、懂得生活 、有目標感,似乎高中後條路點行,學生自己會懂得選擇,作為家會係時候重新計畫自己人生。

mormorl 發表於 19-4-10 19:22
讀一條龍直資小學的理由
有啲地區7個人爭一個英中學額。。。

試過升中呈分嗰兩年你會明白實在升中難過考大學,因為每次都要盡全力。而且學位及選擇都很少,一般學生會集中一兩間中學。更惡劣的有些名校一早已有聯繫直屬或一條龍。所以,僧多粥少的情況下,有很多成績好的也會失手去了較差的學校。

nkd 發表於 19-4-18 07:46

過程不一樣,分別有好多:學習態度,精神壓力,親 ...
請問位前輩 有邊間小學做得到咁樣 俾條舒服少少既路行吓?

anfisonbb 發表於 19-4-18 09:43
你對"讀大學"有無要求先? 依家好多非三大的水泡科, 唔係過份難入; 就算 DSE 衰了, 讀兩年 Asso. Degree / High Dip. 再上非資助的大學學位, 都非常 easy, 咁又叫 degree holder .

ABC-DAD 發表於 19-4-18 08:31
容許我補充一下我自己嘅問題:
在這十二年學習過程中,除左《一條龍》直升外是否有達成目標嘅其他主要組成 ...

係。

你講的都重要。

我問返個仔,佢覺得做什麼事會開心,即答讀書、玩樂器、運動。不是要講佢有咩造詣/成績/獎牌,而係佢已經過左須要努力的階段,以後的人生,在閒餘時間,會繼續享受讀書、音樂、運動。在裡面,佢有自信,不怕困難,明白道理,開朗積極,合群。我好感恩。

熱門直資龍校,差不會太遠。

考不中,不要緊,家長看開些,小朋友壓力會少一點。

唔好意思,你是問我提到的前輩吧?他千金是讀國際學校。

雲牛 發表於 19-4-18 10:53
你對"讀大學"有無要求先? 依家好多非三大的水泡科, 唔係過份難入; 就算 DSE 衰了, 讀兩年 Asso. Degree / H ...

係。

三大神科出路好唔在講,其他大學其他科,教育水平差不多,只是同學程度分別。

出來做事,會講出身,但做了三、五、十年,講乜野呢?
‹ 上一主題|下一主題