用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀一條龍小學的理由
樓主: mormorl
go

讀一條龍小學的理由   [複製鏈接]

回覆 MrBeast 的帖子

用挑戰題filter out 神童根本係個陷阱, 當30%同學答到時, 下次咪要出戰題? 如果又有20%同學答到, 下次要出戰題啦? 當上次10%同學今次因為份卷深左答唔到, 唔高分, 家長只會諗唯有谷行D, 再操下啦.

另一方面, 原本學習能力無咁高嘅同學, 對住份越嚟越深嘅卷, 真係一穀眼淚, 家長只會諗唯有搵補習, 補下底啦.

其實份卷有30%9X分係無問題, 代表學生已掌握所學知識, 但係用排名揀學校呢個緊箍咒, 大家都只好中英數常音視, 攞多一分多一分.

Sing13 發表於 19-4-17 09:45
如果大部分人都是90幾, 主要都是出卷既原因.
數學都仲有機會.
中文/英文只要一半以上非課本內容,出多D閱讀 ...

初小嘅中文都唔會考課本,語文運用、作文、閱讀理解呢d冇得跟課文內容出題,初小嘅中文課文只係間中用來默書,諗唔到仲有咩用途

所以學生平均拎90分,仲要計埋作文,真係超勁

回覆 luckybaby2011 的帖子

仲有時間培養閱讀興趣、運動習慣,發展體藝。

回覆 Diversifyedu 的帖子

所以應該要配合平日嘅持續性評估(唔需要深,只係睇學生識唔識),考試就可以有較深嘅題目(睇學生叻唔叻),一份出得好嘅考試卷,應該可以將唔同能力嘅學生分出嚟,再分組教。

Soundervolt    發表於 19-4-17 11:14

........

MrBeast 發表於 19-4-17 09:15
admittedly, 我們是弱勢社群,不過身邊有kv 上一線尾二頭的每日都好似打仗咁,亦有朋友如你公子一樣上到名 ...
所以家長應該培養子女面對學習上所需要嘅能力同條件呢尐基本功,唔係幫佢地為咗保住分數而棌用尐催谷嘅方法去磨滅小朋友對學習嘅動力。不過培養學習能力呢尐軟實力對於考直私學校嘅過程中未必有直接幫助。

haihaimom    發表於 19-4-17 11:47

回覆 haihaimom 的帖子

呢個係最理想嘅教學模式, 測考目的係用嚟審視學生已學知識水平而非排名次, 再去用分組教學因材施教.但係升中呢種零和遊戲下, 如非真一條龍, 有幾多持份者可以堅守初衷, 畀學生時間空間去成長?

haihaimom    發表於 19-4-17 11:48

李大人 發表於 19-4-17 11:43
講起課外活動,學體藝,你估小朋友為興趣?大多數係攞黎考中學,直龍就唔需要呢樣野 ...
唔通大部份讀直龍既學生所學既體藝, 都只係純為興趣?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Diversifyedu 發表於 19-4-17 10:12
回覆 MrBeast 的帖子

用挑戰題filter out 神童根本係個陷阱, 當30%同學答到時, 下次咪要出挑挑戰題? 如果 ...
正正因爲咁所以我說禍國殃民,身邊有朋友基本上是做高一年的補充練習

Soundervolt 發表於 19-4-17 11:32
所以家長應該培養子女面對學習上所需要嘅能力同條件呢尐基本功,唔係幫佢地為咗保住分數而棌用尐催谷嘅方法 ...
只能說現今大環境下好難獨善其身,at some pt, 我都會叫小朋友去補習,只是遲早的事

Elenalan 發表於 19-4-17 09:20
全部學生平均分90分? 係d卷太淺定係d同學太叻?
啱啱上個學段我女學校小一只有幾個平均分有90以上
...

你係咪指四主科?

李大人 發表於 19-4-17 11:43
講起課外活動,學體藝,你估小朋友為興趣?大多數係攞黎考中學,直龍就唔需要呢樣野 ...
是的,本未倒置,身邊不少上了中學就quit

ABC-DAD 發表於 19-4-17 09:43
上海教改都幾值得留意下,「減負增值」,減少學生過多功課負擔,避免學習指標無理拔高,概念唔錯,都幾好 ...
有時會感慨為何大6都可以改變而香港唔得(又或唔改好過改)

MrBeast 發表於 19-4-17 12:12

大陸(上海)現正都係某部份學校試行,但節目內都有提及家長都擔心,所以會俾子女去補習社,從回舊路.......有時制度都要跟市場走。

hkpapa852 發表於 19-4-17 11:48
唔通大部份讀直龍既學生所學既體藝, 都只係純為興趣?

以下只是個人經驗:

我兩個小朋友,就讀不同的直龍,一個懶惰hea怕辛苦,結果因學校家長冇乜催谷,基礎唔得,升到中學成績差…(不過仲算係開心)

另一個是聽話乖巧型,怕讀傳統學校變隱型人,也希望可以活潑d,所以入讀較活動愉快型的直龍。現在已高小,如魚得水,沒有催谷下基礎也不俗,全力發展體藝,學校生活勁開心。大部分同學也有玩體藝,叻應該佔少數,大部分也純為興趣。我認為在這些圑隊訓練學到的,對成長很重要。

小朋友性格不同,結果也不一樣。

retriever 發表於 19-4-17 12:05
你係咪指四主科?

我指成績表總平均分90以上,全級只有個位數同學(小一)(利申: 有可能我頒獎禮睇唔清楚,亦有可能有d冇上台領獎)。

fany 發表於 19-4-17 12:23
以下只是個人經驗:

我兩個小朋友,就讀不同的直龍,一個懶惰hea怕辛苦,結果因學校家長冇乜催谷,基礎唔 ...
我們年代身邊例子:
貼身狂谷派:回報率低

任讀自由發展派:遲遲不起步,原地踏步

自己就明知谷唔起,只能當長缐投資,反而有空間可以慢慢地進步。

無論什麼性格去什麼學校,最好都是每一至兩年review 一下,看看有沒有什麼需要改善

MrBeast 發表於 19-4-17 12:12
方向錯左要調節,家長自己係制度裏面係睇餸食飯,因材去施教,係家長自己要守住嘅主軸,巿場影響一定存在,接收正面影響定負面影響,教育個制度本身無功能去為家長做取捨,只可以提供選擇。
‹ 上一主題|下一主題