用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 MS am vs PC pm vs GH pm
go

MS am vs PC pm vs GH pm

背景: 中細B, 9月B 女仔
性格:
- 坐得定,主動,但有自己諗法。
- 鍾意睇書,中英皆可,但亦好鍾意玩(例如去公園) ,如叫佢自己砌砌圖(60塊),半小時坐定無問題。
缺點:
-幾有主見(可能對傳統學校係缺點),都叫守規矩,但要有道理
- 小手肌一般,唔喜歡油顏色等
優點: 認字能力不俗,基礎漢字500完成了綠色level, 能舉一反三。如自己提出公係公司,公園,老公公既公。

幾鍾意GH ,但pm ,小朋友難適應,外補時間難安排。K1寫字,細b有壓力。NET時間少,學術偏淺。 升小比率一般,升唔到德小,考小一有難度?

PC 又係pm, 但好處係8成半上小一,NET時間同德幼一樣,學術同樣偏淺。中中。

MS am,課程最好,上唔到民小,考小一較有利?但民小不及培小德小。

快要作決定,想快快放位。各位多多指教

回覆樓主:

樓主點解覺得民小不及培小及德小?

keikolau 發表於 19-4-10 20:39
樓主點解覺得民小不及培小及德小?

應該話民中不及德中培中,以banding 計

真心想聽聽大家意見(emoji)(emoji)‍♂️

chujojo 發表於 19-4-10 17:31

背景: 中細B, 9月B 女仔

最近中學版有個叫「失望」的貼,睇完你應該唔會選德望

WinnieCatCat 發表於 19-4-18 07:36

睇左,當中用家既comment又真係幾坦白...
利申: 無考GH

Ms, 英中,am可外補或學嘢,又多 Net

以上3間,我會揀民生
事實上,樓主女兒也幾叻,應該handle到民小

德小上德中唔係講成績咁簡單,仲要睇體藝或者其他中學部決定的因素,uncertainty 好大。而唔上德中的話,就多數去黃大仙的女校。

回覆樓主:

我會揀PC。揀得龍幼就係buy佢升小既保障,否則不如讀非龍校好過。
PC 8成半升小,中學雖然係中中,但係band1。

WinnieCatCat 發表於 19-4-18 07:36

依個就係我糾結既原因,上到德小不易,德中更難。當然大部分選德幼家長,不會認為自己的女兒會是剩下的3,4成,又或是有津校back up... 當然德望個名係好吸引既

lennon 發表於 19-4-18 09:54
Ms, 英中,am可外補或學嘢,又多 Net

民幼考小學成績請問好嗎? 奇怪民幼課程好,有net, 但較少聽到有人更上一層樓

wg_ann 發表於 19-4-18 11:45
我會揀PC。揀得龍幼就係buy佢升小既保障,否則不如讀非龍校好過。
PC 8成半升小,中學雖然係中中,但係band ...

其實考幼稚園前一直最心儀培正,希望努力寫信,有上午offer,始終讀培正無可能唔外補

chujojo 發表於 19-4-18 17:00
依個就係我糾結既原因,上到德小不易,德中更難。當然大部分選德幼家長,不會認為自己的女兒會是剩下的3, ...

三間中「感覺」係德望名氣最響又全面發展,但認識過三間家長,我會把德望排最後。德有咩不足唔講了,免得被人質疑我不是家長但說三道四,中學版的貼也可讓你了解一點了。民和培兩間,我認識的也是幼稚園讀到中學,兩間的特點也是小朋友超愛學校,係升中時唔係冇能力更上一層樓,但一早已一條心上中學部。所以選這兩校,要諗喜歡那間中學多一些,因為就算小朋友b1a成績,你想佢更上一層樓,到時係小朋友唔肯離開母校。論升小升中保障,培應大過民,但培是中中,有些家長不喜歡。至於德,我認識的是由小學讀至中學畢業,那家長是從不推介別人入德的

chujojo 發表於 19-4-18 17:02
民幼考小學成績請問好嗎? 奇怪民幼課程好,有net, 但較少聽到有人更上一層樓
...

其實每屆都應有人更上一層樓
不過學校不會公佈
家長又未必講
但當然考入神校人數無名幼咁多
因為讀龍校相對無咁進取
名幼對考小支援也較多

回覆樓主:

係,德小令人卻步真係升中問題,校網,如果信心爆棚3間之中當然選德幼,如果要穩陣,我會民幼,課程好,升小升中都有保障,校區比黃大仙好吧,pc中中,學習上好吾習慣

L+H 發表於 19-4-18 11:23
以上3間,我會揀民生
事實上,樓主女兒也幾叻,應該handle到民小

多謝意見,其實課程上都,心儀民幼。其實3間龍幼如要考小一(會外補) , 您認為那間會較好?

回覆樓主:

我三間都識人讀 都如樓上所說 不會揀德望

chujojo 發表於 19-4-20 10:45
多謝意見,其實課程上都,心儀民幼。其實3間龍幼如要考小一(會外補) , 您認為那間會較好?
...

如上所述,先out GH
民與培,課程應民較深,特別英文。但培較淺亦有好處,就是唔使費心神應付學校的功課評估,小朋友返學輕鬆點,放學有大量時間精神外補。我小朋友也是讀課程淺龍校,有同學係可以外補5678樣野,學術琴棋書畫咩都齊,再加參加不同比賽,結果成功叩門入神津。究竟全力靠自己外補好,定學術靠學校打底加自己少少外補好,是各家庭資源和育兒理念不同。但都係那句,外闖的是少數,要預左原校升時,自己喜歡哪間小學中學多點

WinnieCatCat 發表於 19-4-20 15:35
如上所述,先out GH
民與培,課程應民較深,特別英文。但培較淺亦有好處,就是唔使費心神應付學校的功課評 ...

謝謝,如果有培正am,應該係最好選擇。上小,中保證較高,德育唔錯(雖然早排有醜聞)又叫band1 a ,希望可求到上午位

chujojo 發表於 19-4-20 10:45
...
如果只是講幼稚園程度,民幼應該係三間中學術程度最高,活動亦多,小朋友應該幾開心,不過家長參與度也幾高。不過考小一也不是純粹睇學術。培正係好學校,但就要接受中中先得。