用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 註冊當日派得唔好可以去直資叩門嗎?
go

註冊當日派得唔好可以去直資叩門嗎? [複製鏈接]

請問大家註冊當日派得唔好有冇家長會去直資叩門做後備可以嗎?因為沙田區冇乜學校可以叩門?
   14    0    0    0

當然可以 , 但是在放榜當日開始叩 , 不是在註冊日。

原來係放榜個日叩門?好彩問問大家、一般直資會幾耐通知收唔收生?

Hollyoiyee 發表於 19-4-10 18:02
原來係放榜個日叩門?好彩問問大家、一般直資會幾耐通知收唔收生?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3440050&extra=page%3D1

MCLIAN    發表於 19-4-11 12:57

請在六月底開始留意心儀直資網頁。
有些是放榜前兩日開始交表.....合則約見。
有些是放榜當日,即場中英數筆試,下午通知結果。mouth:" />
所以放榜前幾日,要預備叩門路線。約好uber.....gogovan...包的士....帶備大量證件相...文具....
重要係小朋友要有鬥心...
如果只係家長急....小朋友在hea....
真係好無謂.....
我曾見有個家長帶住小朋友...衝入麥當勞...又打電話搵學校,又Call車,手都震埋,但個小朋友....卻在玩手機......

回覆 Yanamami 的帖子

Thankyou

lovecupid 發表於 19-4-10 18:51
請在六月底開始留意心儀直資網頁。
有些是放榜前兩日開始交表.....合則約見。
有些是放榜 ...
你講得好啱, 有準備一定係百戰百勝既好對策, 無咁被動。一早已經上定網, 問定學校既叩門要求, 有得早download form就早填, 然後了解邊D要即日筆試, 如果係同時間筆試的, 先擬定選擇, 咪到時臨急臨忙個人亂, 又去錯地方。如可以先交表再定筆試, 唔睇派位證的, 甚至可以擬定路線, 派王朝、馬漢、張龍、趙虎on call, 企定門口, 一接order即刻交form, 到時再睇邊間幸運獲sort list到下午筆試既, 就依一早擬定既心愛表去決定邊間筆試。

仲要一早預備定成績表影印本、膠水、學生相等等。

Hollyoiyee 發表於 19-4-10 17:17
請問大家註冊當日派得唔好有冇家長會去直資叩門做後備可以嗎?因為沙田區冇乜學校可以叩門? ...

沙田直資都係果幾間,舊年九點幾我問個朋友佢叩x基,佢話已經排到幾十個,連後面估計百幾人。若果你有興趣叩呢間,最好搵個人排定隊。

little_yolky 發表於 19-4-11 08:31
你講得好啱, 有準備一定係百戰百勝既好對策, 無咁被動。一早已經上定網, 問定學校既叩門要求, 有得早downlo ...
今時今日係香港地, 做父母的真的不容易, 希望小朋友有一天會明白同感恩。
最大鑊就係d教育政策、局長、。。。。唉

jk923 發表於 19-4-11 10:15
沙田直資都係果幾間,舊年九點幾我問個朋友佢叩x基,佢話已經排到幾十個,連後面估計百幾人。若果你有興趣 ...
所以我咪話最好攞埋王朝、馬漢、張龍、趙虎幫拖, 如可以可能叫埋展昭請定假幫手。派得滿意, 就一齊去食buffet。

MCLIAN    發表於 19-4-11 12:56

little_yolky 發表於 19-4-11 12:46
所以我咪話最好攞埋王朝、馬漢、張龍、趙虎幫拖, 如可以可能叫埋展昭請定假幫手。派得滿意, 就一齊 ...

勁!
大仔當年,乙二一定入到,得老公去三條一果間附近等order,但兩父子後來唔肯去試叩門(四張成績表中英數得11A,中學網頁話12A先派表)

jk923 發表於 19-4-12 14:17
勁!
大仔當年,乙二一定入到,得老公去三條一果間附近等order,但兩父子後來唔肯去試叩門(四張成績表中 ...

阿女係12A喔!可以叩門佢只有體育無A

勁!
大仔當年,乙二一定入到,得老公去三條一果間附近等order,但兩父子後來唔肯去試叩門(四張成績表中 ...

有咁多科?

勁!

請問12A是否中英數?由邊張成績表開始計?謝謝

hidy88 發表於 19-4-12 18:46
請問12A是否中英數?由邊張成績表開始計?謝謝

五六年級,上下學期共四張成績表,中英數都要A(係當年果間中學要遮,未必間間都係)

Ak112318 發表於 19-4-12 17:05
有咁多科?

睇16樓

little_yolky 發表於 19-4-12 14:42
阿女係12A喔!可以叩門佢只有體育無A

仔好可憐呀,五上果張成績表數學差0.5就有A,我地88先A。

jk923 發表於 19-4-12 20:19
仔好可憐呀,五上果張成績表數學差0.5就有A,我地88先A。

吓,真係好慘喔

little_yolky 發表於 19-4-11 12:46
所以我咪話最好攞埋王朝、馬漢、張龍、趙虎幫拖, 如可以可能叫埋展昭請定假幫手。派得滿意, 就一齊 ...

要揾,一個夠。
一個電話可特事特辦。
‹ 上一主題|下一主題