用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗學位及Band 1 選擇
go

深水埗學位及Band 1 選擇

深水埗B1男仔,昨天收到資料,可供本區選擇的非保留學位1660 ,聯繫171,學校話本區今年參加派位是1800人左右, B1位是足夠的,但睇返網上資料人數同學校講嘅相差好多,網上同報紙周圍都話唔夠位,唔係好明,教育局提供1800百幾個位比深水埗,是否代表這個就是本區大約參加排位的人數,因為如果於網上所講深水埗區有32xx人的話,有千幾人無位派番深水埗或者附近借位學校的,而家諗緊甲一填九華,乙一銘賢,乙二開始填大角咀啲借位學校,咁樣填法是否冒險?謝謝

意思係政府係咪要照顧各區需要,要根據返大概該區升中人數去借位借到數量同該區升中人數差不多?

carmenlook 發表於 19-4-10 11:37
深水埗B1男仔,昨天收到資料,可供本區選擇的非保留學位1660 ,聯繫171,學校話本區今年參加派位是1800人左 ...

有冇家長大約知道ssp有幾多band 1生同位?他區band 1得二個位,係米要放前D? Thank you

BBCoffee 發表於 19-4-10 16:36
有冇家長大約知道ssp有幾多band 1生同位?他區band 1得二個位,係米要放前D? Thank you
...

非保留學位1660 ,聯繫171, 人有幾多就唔知,我校話1800 ,band 1位我計過連聯繫624

BBCoffee 發表於 19-4-10 16:36
...

區內升中人數: 3741

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/about-edb/publications-stat/figures/Statistics%20by%20districts%202017%20(Chinese).pdf

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3745435&extra=page%3D2

升中派位-2019-20學年-全港117間英中-9563個學額分布全攻略
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/315654/%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D-2019-20%E5%AD%B8%E5%B9%B4-%E5%85%A8%E6%B8%AF117%E9%96%93%E8%8B%B1%E4%B8%AD-9563%E5%80%8B%E5%AD%B8%E9%A1%8D%E5%88%86%E5%B8%83%E5%85%A8%E6%94%BB%E7%95%A5#media_id=2658945

HM168 發表於 19-4-10 17:09
區內升中人數: 3741

到底EDB係點估算統一派位學額既呢?

以剛發出既官津中學統一派位學額資料, KL2 所有學額 (唔計不選不派既中學) 合共只有 15XX, 佢預咗有50%學生可以係自行離場/考入直資?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-10 17:13

以剛發出既官津中學統一派位學額資料, KL2 所有學額 (唔計不選不派既 ...

咁同你預計出入好大? 咁其他區?
OR多人 轉了區抽獎?

carmenlook 發表於 19-4-10 16:55
非保留學位1660 ,聯繫171, 人有幾多就唔知,我校話1800 ,band 1位我計過連聯繫624 ...

不是463個band 1位嗎?

HM168 發表於 19-4-10 17:17
OR多人 轉了區抽獎?
暫時計咗5區, 平均有4X%差距

灣仔區最少, 只有~30%差距

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HM168 發表於 19-4-10 17:17
OR多人 轉了區抽獎?
升中人數係按照EDB上年資料計, 相差一定有, 但無理由咁多

除非EDB係因應過往該區自行/考入直資學生比例作估計, 去定出呢個學額.

hkpapa852 發表於 19-4-10 17:45
暫時計咗5區, 平均有4X%差距

灣仔區最少, 只有~30%差距
等你UPDATE 資料

回覆 hkpapa852 的帖子

個個睇住你張表嚟搬屋。

BBCoffee 發表於 19-4-10 17:29
不是463個band 1位嗎?

計埋聯繫位,嗰班有聯繫的都係會喺埋呢個網排位,聯繫位用唔晒會撥返入非保留學位

hkpapa852 發表於 19-4-10 17:13

以剛發出既官津中學統一派位學額資料, KL2 所有學額 (唔計不選不派既 ...
係呀扣埋嗰啲寄宿學校,如果話有3000幾人,有好多人都冇位,照咁講Band 3乜都唔使揀, B2都唔夠位了

回覆樓主:

你有冇计埋自行位?
你指昨天派果本係未计自行位。

NICOLE123 發表於 19-4-10 19:37
你有冇计埋自行位?
你指昨天派果本係未计自行位。

我睇左樓上英中條link,粗略估計下觀塘區情況:
升中人數:4477人
B1學生人數:4477 X 33%=約1477人
扣除自行人數後:1477 X 70%=約1034人
大抽獎英中學額:782個

*唔計甲部派走嘅少量人,因區內嘅位同樣都會被派發
即係話成千人爭7百幾個英中位(唔計呂郭)
我有無計錯?(希望有)

只供參考

回覆 ferrari2007 的帖子

你呢個計法有道理,有啲直資走咗,有三成自行收咗,咁教育局比落嚟嘅學位同學生人數應該就唔係相差好多了

Gella77 發表於 19-4-11 01:38
只供參考

呢個應該係嗰區總人數比例照除出嚟,未扣自行被收咗的,淨係用而家嘅非保留學位計同該區總人數計,所以比例應該冇咁高,呢個表準確度低,另外其實B2、B3可以講話係唔係競爭B1位的,所以話5.X,6.X競爭一個位,但其實有三個唔係B1,睇睇下坊間呢啲計法令人變得恐慌緊張,b1位競爭好似又未到咁高

其實政府應該係大抽獎前公布一下每區大約參加派位人數,呢啲野公開都冇咩問題,何必要人估吓估吓