用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 中華基金19-20揮手區
樓主: forest104910
go

中華基金19-20揮手區   [複製鏈接]

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

hi, 請問各位訂左校服未?

luiling 發表於 19-7-11 20:41
hi, 請問各位訂左校服未?

註冊當天已訂了

受到警告
chuchu7924 發表於 19-7-12 09:49
註冊當天已訂了

知道有開左group嗎?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主:

校服同書都訂了

回覆樓主:

deleted

醒目開學勳章 王國長老

版主最後通知

在此回覆後如再發現,一律直接給予警告牌,屢次違規者會被禁言或封鎖帳戶,敬請留意!

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

各位家長好!我在中基讀的,有咩關於學校可幫手解答吓

回覆 栢星仔 的帖子

您好,想問下學校飯餐供應商啲飯好唔好食?謝謝

forest104910 發表於 19-7-17 14:56
回覆 栢星仔 的帖子

您好,想問下學校飯餐供應商啲飯好唔好食?謝謝 ...

一般般啦,還過得去嘅,絕對唔難食嘅,不過未至於可以用好好食去形容。會係比較寡啲,但係不至於令人抗拒我自己就完全冇問題,偶爾會有啲漢堡包或者咖喱餐就好好味!

順帶一提,學校tuck shop就極力推薦喇!平得黎好好味,又夠飽!有湯米粉之類。現時$7.5 有16粒魚蛋,$9有10粒燒賣!而且好好味!除咗飯餐供應商,家長都可以考慮自己帶飯或者去Tuck shop買

希望能夠解答您

歡迎各位繼續提出問題,樂意解答

回覆樓主:

想問下平時多唔多功課?

Natalietam2007 發表於 19-7-20 12:08
想問下平時多唔多功課?

初中算少,唔計溫書嘅話,一個鐘內一定搞掂。最多五六樣,最少可以一樣都無。project based嘅功課會較其他學校多,即係幾個同學一起做一份功課,(例如係一齊寫吓report,拍吓片,研究吓樹葉,做實驗等等),算好多元化。雖然功課少,但默書測驗test同埋quiz就比較密,偶爾會一日幾個。所以放喺溫書嘅時間會多啲,多過做功課。
高中就適量啦,會比初中多,但對比起全港就適中!但因為SBA同埋準備DSE,要加強操練,所以會有比較多嘅test同quiz,試過連續兩個禮拜日日4個test以上。高中難免辛苦小小。但好彩學校有好多好多活動,所以都balance到。同埋好睇小朋友揀邊科讀,以我嘅觀察,理科workload較文科辛苦好多!

小總結:整體黎講,無論初中高中都係功課少測考多,所以雖然功課少,但要花較長時間溫好多test同quiz。

歡迎各位繼續提出問題,樂意解答

回覆樓主:

謝謝你, projects 是計落平時分?  是自由分組還是老師指定?

Natalietam2007 發表於 19-7-22 00:06
謝謝你, projects 是計落平時分?  是自由分組還是老師指定?

大部分project都係計落平時分,同普通功課比重差不多嘅。當然平時分會佔考試分少少percentage(我試下搵唔搵coursework評分嘅通告你睇睇,科科唔同,同埋開學都會派通告嘅)如果某啲project佔分重啲(例如總分嘅5%咁,老師會提同學同講明嘅)。中二會有一個比較特別嘅project叫PBL(Project Based Learing),佔分比較重,而且會獨立作一個科目,會show喺成績表,亦會影響名次。PBL總分就係project嘅分數(包括態度分,assignment分等等,但project同present佔最重)。個project為期半年,六七個同學一組,由搵資料,做實驗到present都要一手包辦,會有老師guide嘅。
至於分組就一啲啲啦,多數可以自己分嘅,但PBL同埋某啲project就要由老師分喇。我so far都係試過幾次老師分

歡迎各位提出問題,樂意解答

呢個係中二cousework評分通告不過係幾年前的,但相信唔會大變(係sci同IH 拆左科),志在比家長們先睹為快,開學大家都會收到一張最updated的(呢張幾年前嘅...就呢頭睇果頭散啦)(唔好意思,中一果張搵唔返了

回覆樓主:

謝謝你呀

....

puiyima 發表於 19-7-22 08:11
回覆 栢星仔 的帖子

換新校長,不知會有甚麼改變?

本來新校長係教生物科,自己就好喜歡佢喇!雖然唔肯定政策上有咩改變,但肯定佢對教學同啟發都好有熱誠!佢攞果行政長官桌越教學獎㗎唔係賣花讚花香,準校長一直以來比我嘅感覺都係好親民,同學生同事都好close,我比100
分!
‹ 上一主題|下一主題