用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我可以點做
樓主: profitwong
go

我可以點做   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 19-4-13 22:55
因為呢,呢度個個都好富有......我估係掛,唔係點去富養?你講果個題目我冇睇過=.="

PS:但又咁,聽講大學生出 ...
點解你要性別歧視呢,好多阿仔都想父母養㗎!先父在生時,我向佢抱怨點解唔賺多啲錢等我做二世祖,做二世祖比自己努力成功幸福得多,可惜他反眼唔睬我添。不過,我絕對唔會俾阿仔有呢個諗頭,因為我一早講明要他大咗養我㗎!

自己執書包,父母負責檢查,查完有漏叫佢再check,check唔到漏就查看問題,若純粗疏就父母罰,若經常粗疏漏父母又不懂處理就應見專家。

點解子女行為唔係由父母教導而要交畀學校處理? 話藉此教導子女自律似乎不合邏輯。

若仔女在小學階段已唔讓你檢查佢既功課或工作,做父母還是小心點好,很大機會升到中學前後可以完全不受控。

不受控不一定有問題....佢好就好....但唔好包為時已晚,後悔莫及。

回覆 akys 的帖子

我覺得欣賞,並無指佢完美。

有人討論到擺位問題,會否強迫症等,我想言之尚早。

事實樓主搞完佢既野,的確可能會令佢第二日搵唔返,因啲位唔同左。

就算大人都唔想人搞佢放好既野。

小學階段理應讓仔女建立自律既習慣,包括自律地到時到候攞畀父母檢查,查完自己放返好。

ar_mak 發表於 19-4-13 22:38
大致上係你攪錯左我講既野,我所指既唔係女人做教育唔得,而係借用婦女既直覺判斷去進行教育既不科學,最最最 ...

哦…原來你講直覺判斷唔夠科學,咁我明白啦。

但係你又可唔可以俾啲論述同科研證實點可以推論得到婦女教育,正常人都教到變弱智呢? 男仕直覺判斷嘅行為又係咪教到人變弱智?

Vanadium 發表於 19-4-14 00:09
有人討論到擺位問題,會否強迫症等,我想言之尚早。

事實樓主搞完佢既野,的確可能會令佢第二日搵唔返,因 ...

係啊,我問左佢啦,佢意思係唔想我攪亂佢已執好的功課。

ar_mak 發表於 19-4-13 23:04
舉個例. 你問網友,搭程車可以點樣學英文(大致上好似係咁,寫錯更正算勒,唔好鬧我). 我大驚,下,嘜一個中學生 ...

哇!去咗升中版一排,去到第六頁。

話又咁講麥哥,雖然我都係俾兩隻嘢自學,不過我成日都會諗,係咁咪啱呢?係咪應該阿媽參與多D呢?有大人參與,小朋友行少咗冤枉路,快人一步,理想達到丫嘛。諗下諗下,眨下眼就10歲,乜都無做。依家又人生交叉點,出年一個呈分,一個中一,係咪應該幫下佢哋呢?心諗其實佢哋個質地唔係咁差啫,幫下一定叻好多,但我又幫得幾耐呢?好糾結。

IloveJJ 發表於 19-4-14 08:15
我梗係唔會啦!所以我咪話我係男人性格既媽咪囉!佢成日塊面洗得唔乾淨啦!

我教晒我要教既野,但我無規 ...

如果你認為要識自己打機,講大話,抄功課,先叫正常,咁佢係唔正常架! —-》 咁我兩個唔止正常,仲相當超前添

Diversifyedu 發表於 19-4-14 00:21
哦…原來你講直覺判斷唔夠科學,咁我明白啦。

但係你又可唔可以俾啲論述同科研證實點可以推論得到婦女教 ...

唔洗禁認真佢講d野啦……大概九成人都係阿媽帶大,唔通周街弱智?好多时得啖笑~

ar_mak 發表於 19-4-14 00:52
沖涼,好多男仔都係過下水龍就算,咁你會唔會抵唔住頸幫佢沖涼? 你真係唔好嚇我呀大佬~! ...
麥哥~我諗你会觉得我呢个阿媽“合格”因為我係幾“放養式”。功課唔check,/書包唔check,/通告手册請自动遞上俾我簽/带漏野唔好叫我補鑊/著錯衫番学唔关我事/个人護理自己搞掂,如自己決定唔梳洗阁下既事/我絕不牢騷你帶唔帶遮、著唔著夠衫、食飽未/書包書枱房间乱無问題,但绝对唔好揾唔到野或唔见左野问我……

2019 年,呢到D大男人主義,gender patronising,好恐怖。難得女性又好沈得住氣,男人真係唔多爭氣。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 19-4-14 11:19
係囉!我一早講咗啦!但大家唔知點解覺得咁樣諗係有強迫症?
因為佢有其他固執性表徵……

Yanamami 發表於 19-4-14 10:38
唔洗禁認真佢講d野啦……大概九成人都係阿媽帶大,唔通周街弱智?好多时得啖笑~ ...

我係認真咗

對於兒童成長中家長幾時係tutor幾時係mentor可以作深層討論,因每人性格/背景/環境/信念都不盡相同。

不過對於mak生用性别去做二元對立分法就不敢恭維,期待佢可提供科研去證實推論啦。
‹ 上一主題|下一主題