用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Kindle 適合小一生嗎?
樓主: mimibama
go

Kindle 適合小一生嗎?   [複製鏈接]

Olympian 發表於 19-4-16 11:31

其實條問題好簡單直接的了。

我就係覺得好多人「簡單直接地」將「情況/背景」當成「動機/原因」, 可能就係老師對小一生嘅要求吧。

例如我上面舉另一例子,「小明一整天冇食野」唔係「一回家衝入廚房打開雪櫃拎野食」嘅「原因」,「原因」係因為肚餓 。亦唔係聖人網有所答「知道雪櫃有食物」。知道有食物所以拿食物吃,不是「拿食物吃」的真正原因。

以上只係純討論。我完全明白考試計分標準,我亦不是怪老師,我只係有時頭痛要諗下點樣解釋俾呀女聽。

retriever 發表於 19-4-16 11:24
唔少人講“唔應該一分都無”。。。

有分係encouragement,冇分係discouragement,當然孩子要自己跟老師討論,做學問應該就有噤嘅態度。

醒目開學勳章

haihaimom 發表於 19-4-16 14:06
有分係encouragement,冇分係discouragement,當然孩子要自己跟老師討論,做學問應該就有噤嘅態度。
...
都係,我仔學校就算個答案錯都會寫返句引導學生回答個正確答案

haihaimom 發表於 19-4-16 14:06
...

我諗我女只敢同我討論,喺學校佢一係好抽離一係好激動。

回覆 Elenalan 的帖子

小一生唔敢亦好正常,如果有同學敢提出,希望老師亦欣賞鼓勵,咁就perfect
‹ 上一主題|下一主題