用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一男仔才發現患過度活躍及專注力不足 ...
go

中一男仔才發現患過度活躍及專注力不足 [複製鏈接]

上到中學才發覺仔仔患有過度活躍及專注力不足,已經錯過黃金治療期,現階段病情已令佢無法控制自己的情緒,好小事就大發雷霆,加上日日欠功課,曾試過逃學一日,學校老師都有極力幫助佢,但係我驚佢唔知幾時又會犯事,好似一顆定時炸彈隨時會爆。我最擔心繼續下去會被要求轉校,心理醫生都有睇,有食藥,但係效果不是好顯著,令到我與老公都情緒抑鬱。我覺得好灰,對前面要行的路亳無信心,有時想一走了之,慶幸自己冇勇氣⋯⋯⋯
   2    0    0    0

回覆 軒軒2008 的帖子

有冇搵社工幫手?

回覆 妹妹頭 的帖子

社工一直都有跟進,但係亳無作用。

軒軒2008 發表於 19-4-9 16:43
上到中學才發覺仔仔患有過度活躍及專注力不足,已經錯過黃金治療期,現階段病情已令佢無法控制自己的 ...
首先,過度活躍、專注力不足唔會突然發生。過度活躍、專注力不足係腦部自我控制部分既發展較一般人慢,所以其實反而會隨著年齡既增加而會改善。
第二,其實現今藥物治療已經可以好有效去控制過度活躍、專注力不足等問題,所以唔需要太擔心。

回覆 IloveJJ 的帖子

我都有一樣的疑問,會不會是中學學校不適合他?小學時有什麼特別的人或事令他的"問題"沒有引發出來?

GreenMaDad 發表於 19-4-10 07:48
回覆 IloveJJ 的帖子

我都有一樣的疑問,會不會是中學學校不適合他?小學時有什麼特別的人或事令他的"問題 ...
有可能,從佢話有睇心理醫生,亦有食藥,但係效果唔顯著,會唔會根本無病?如果根本無病,食精神科藥物,未必係好事(副作用大)。

軒軒2008 發表於 19-4-9 16:43
上到中學才發覺仔仔患有過度活躍及專注力不足,已經錯過黃金治療期,現階段病情已令佢無法控制自己的 ...

我囡老死都係上到中學才發現有ADHD。她難發現原因是,可能小學成績好,後來做韋氏評估,智商貼近130。而且小學時,參加好多運動,田徑、籃球、踢毽子、乒乓球、羽毛球..。所以冇發現亦唔係家長同學校問題。

而且咁大個才發現,其實係要密集訓練,才有效果。而家呢個囡咪讀到中五。

回覆 gigilovesnoopy 的帖子

請問在哪裡接受訓練? 請提供資料給我, 謝謝!

回覆 gigilovesnoopy 的帖子

我仔的情況同你囡囡完全一樣,上堂聽課都唔專心,但小學成績一直前三,運動量大,所以忽略了其他問題,上到中學各種問題才顯現出來,現階段我們二夫妻教得好辛苦,可以分享一下你囡囡的訓練方式嗎?

其實係密習式見心理學家,然後學校社工安排小組學習。

我妹個仔都係有過度活躍,ADHD有分專注力不足同過度活躍,除左小朋友要睇心理學家外,家長都要去學習點樣教佢地,唔可以逼得太緊。學校支援都好緊要,有啲學校支援得比較好,有啲就冇乜良心。所以家長自己要先清楚知道小朋友嘅需要,先可以同學校傾。

加油呀!
‹ 上一主題|下一主題