用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B2A沙田男生,點填統一派位好?
樓主: 3625
go

B2A沙田男生,點填統一派位好? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-4-9 17:59
歷屆最好, 即係7屆DSE以嚟, 得一屆大約有30%升讀local degree

仲要係S6人數少咗加上學位量化寬鬆之後先有 ...

唉!hkpapa,之前我都話沙田B2a點衝都上吾到B1,似乎B1同B2條界係分得好開!加上沙田區B1位足,B2校要收到好人不易!

fatman69 發表於 19-4-9 18:07
唉!hkpapa,之前我都話沙田B2a點衝都上吾到B1,似乎B1同B2條界係分得好開!加上沙田區B1位足,B2校要收到 ...
其實情況唔係沙田獨有

現實中和B1C中學水平較接近既B2官津中學好少, 可能全港連10間都無.

多數較接近既都係直資

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fatman69 發表於 19-4-9 18:07
唉!hkpapa,之前我都話沙田B2a點衝都上吾到B1,似乎B1同B2條界係分得好開!加上沙田區B1位足,B2校要收到 ...

唉!!!其實...其實...其實...,B2a中學嘅DSE表現不能用作升中填表選校嘅指標,要知""競爭對手""是何許人才估算到自己的勝算,B2a學生只要知道"基督書院"都幾受區內B2a學生歡迎,有幾歡迎左右,心裏有個大約概念,對自行、大抽獎、叩門都有個參考指引呀!但對基督書院是否屬(DSE嘅B2a中學)一點幫助"""升中程序"""都無。

YmOra 發表於 19-4-9 13:13
沙田區一些B1c中學給我感覺整體成績屬援漫向下,相反B2a中學卻係有潮氣地援漫向上。成績表現有錯請 ...

我又唔係咁睇,早幾年升中學童較少,部份B2學生向上移入倒1C,所以成绩微微向下绝不出奇,但隨著升中學童人數上升,收到b1生會多番,成績亦有望上番。

YmOra 發表於 19-4-9 18:24
唉!!!其實...其實...其實...,B2a中學嘅DSE表現不能用作升中填表選校嘅指標,要知""競爭對手""是 ...

多人爭但公開試成績不理想的話,咁我唔介意該個機會俾其它人去爭
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-9 18:40
我又唔係咁睇,早幾年升中學童較少,部份B2學生向上移入倒1C,所以成绩微微向下绝不出奇,但隨著升中學童 ...

咁睇都有道理嘅,就如九龍城區嘅丘中、陳瑞祺一樣,我都覺得她們隨着出生率上升會有改善。

YmOra 發表於 19-4-9 21:01
咁睇都有道理嘅,就如九龍城區嘅丘中、陳瑞祺一樣,我都覺得她們隨着出生率上升會有改善。
...

其實唔止1C,沙田區除了1A外,其他B1都有近似情況,早幾年升中學童少選擇多,家長選校都頃向搏一搏,集中4大熱門,成绩較好嘅學生大部份被吸纳,情況都幾極端,但隨著升中學童人數上升,競爭加大,家長選校相信唔會再過份進取,咁其他中學都有機會吸纳倒成绩不錯嘅學生,日後公開试成绩亦有望會做得更好。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-9 21:17
其實唔止1C,沙田區除了1A外,其他B1都有近似情況,早幾年升中學童少選擇多,家長選校都頃向搏一搏,集中4 ...

認同呀!尤其出年開始連續三年才是各校的大考驗,因為2020年DSE開始3年是當年出生率最底的學童,要看看這些B1中學是否經得起這次考驗了,我區一些B1中學已經為這"寒冬期"做緊準備。

回覆樓主:

乙—鄭榮之
乙二基督
乙三馬崇
如上排序,有無機會?
另馬崇英教比率高過基督,應怎樣選好?
請指點迷津!

3625 發表於 19-4-11 09:04
乙—鄭榮之
乙二基督
乙三馬崇
BAND2生甘選唔係冇機, 不過乙一乙二機率已經好低, 乙三係零

mch411 發表於 19-4-11 09:14
BAND2生甘選唔係冇機, 不過乙一乙二機率已經好低, 乙三係零

請教如果band1尾咁填有冇問題

豬豬jessie 發表於 19-4-11 13:45
請教如果band1尾咁填有冇問題
咪係你個post答左你, band1生必入,抽獎冇頭中尾, 大家鬥好命,
band2生以往有機偷雞但唔多位

mch411 發表於 19-4-11 14:18
咪係你個post答左你, band1生必入,抽獎冇頭中尾, 大家鬥好命,
band2生以往有機偷雞但唔多位

明白,Thanks

請教一下,小朋友42/102,老師認為係B2生。自行㨂左梁文燕同覺光。
如果大抽獎,鄭榮之係咪無得考慮?謝謝。

alicecmc2003 發表於 19-4-12 14:09
請教一下,小朋友42/102,老師認為係B2生。自行㨂左梁文燕同覺光。
如果大抽獎,鄭榮之係咪無得考慮?謝謝。 ...
照填大抽獎, 覺光成績應該好過梁文燕,你好大機會中自行

集思廣益
對於沙田band2成績同學來說 其實有哪幾間沙田band two學校在第一志願已經派完呢? 鄭榮之? 馬崇?胡忠?

回覆樓主:

明天要交表, band2男仔, 跪求指點選校(emoji)‍♀️

3625 發表於 19-4-22 21:16
明天要交表, band2男仔, 跪求指點選校(emoji)‍♀️

或許派位乙部

1 聖心
2 青年會

都不錯

alicecmc2003 發表於 19-4-12 14:09

或許派位乙部

1 聖心
2 陳震夏

都不錯

我覺得自行有可能已經收左你了

‹ 上一主題|下一主題