用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 其實,高中為DSE一戰而補習,這鼓力能幫助哪兒? ...
go

其實,高中為DSE一戰而補習,這鼓力能幫助哪兒? [複製鏈接]

孩子將要升上高中了,正想緊補習的見效性。

。有的因為對課本內容未完全明瞭而出外求知
。有的成績已經出眾但想更上一層取多粒星星
。有的可能係選錯科求助無門無奈下姑且補下

這鼓力量最可以幫助到學生甚麼呢?

"使弱的變得強"最有效?
"使強的變得更強"最有效?
"成績還是無提升的一群"又是咩原因呢?

3    0    0    0

YmOra 發表於 19-4-8 08:22

大班式既補習有可能可以使弱的變中游,或者使中游變強啲啲,但係絕對無可能使強變更強。

回覆 YmOra 的帖子

補習社補習是填鴨式的,短時間入大堆資料畀你(我囡唯一一次補習經驗,補習社老師唔畀筆記,要佢地拼命抄!),當時唔可能明,要回家慢慢重溫。咁,你在家唔溫,就非戰之罪?咁,如果肯回家溫既,都算勤力自發,也點會成績差?
補習社既作用,咪係類同打機既攻略?機,係你要自己打既,攻略係話你聽,去到邊個畫面就要轉去邊面,幫你過關既。
咁,最叻果啲,目標應該唔係過DSE關?我囡有同學自小就喜歡睇百科全書,仲不斷重睇睇到識背。結果,位同學毫無補習,去年best5成績係34。
不過,成績2x果班同學,又真係同囡講去到高中就自自然然想去補習……咁想既咪去囉,唔係個個肯。我囡唔肯,DSE期間,昨日都睇咗兩個幾鐘《熱血街舞團》,咁,咪要承擔唔去既後果囉。咁大個,相信自發既力量一定好過外力,問題係香港學生比較喜歡倚靠外力吧了……

都有家長話學校教得唔好,個囡去上錄影班都明好多既。另一個去年考上醫既就話老師有啲廢,不過佢學校興師兄姐幫師弟妹補習,佢由初中開始補,後來高中就既畀人補又幫師弟妹補,畢業旅行都靠補習賺來去到澳洲同學老家玩。咁既形式似乎仲好?

王家爸爸 發表於 19-4-8 10:22
大班式既補習有可能可以使弱的變中游,或者使中游變強啲啲,但係絕對無可能使強變更強。 ...
又未必?阿囡話老師講過一例,話有個native去考英文,成績唔及本地生,雖然評卷員睇得出個native係明白篇卷一原文多啲,但佢答題唔及規格,所以分數反低。唔靠補習攞好成績既,多半係答案非黑即白既數理科。文科要估考官要咩,補習社長年研究有一套佢既方法。

現在連一些‘神’學生和資優生都去補習,玩到差不多到全民皆補的地步,已很難判斷補習可唔可以使強變更強了。

我覺得,家長更要考慮:高中生活如何取得平衡?
其實我鍾意IB多啲,亦曾游說女兒轉跑道,但佢第一年未讀中四力有不逮,第二年不捨同學,加上佢話目標學校既IB冇電腦科讀,冇轉到。而大部分既津中,高中三年既目標都係/只係送學生上大學,有為既學校為此要老師兼做補習老師,研究題型、貼題等……咁呢三年成長關鍵期學得最多既,卻係上咗大學唔見得有用既考試技巧

其實,高中兩年半,最重要要學得什麼呢?

csy_ma 發表於 19-4-8 11:00
又未必?阿囡話老師講過一例,話有個native去考英文,成績唔及本地生,雖然評卷員睇得出個native係明白篇卷 ...
你囡個老師犯咗唔少香港人既錯誤,以為native既英文一定好啲。Native只係口語有優勢,其他都無優勢,你睇下啲國際學校同本地名校都有參加既英文寫作比賽,得獎既係本地學校多啲(雖然參加者係國際學校多啲)。

scooper 發表於 19-4-8 11:02
現在連一些‘神’學生和資優生都去補習,玩到差不多到全民皆補的地步,已很難判斷補習可唔可以使強變更強了 ...
名校學生、資優生去補習,其實係錯覺,原因係補習社有mock exam,而且做得唔錯,所以好多名校學生、資優生去考試。補習社有咗學生既個人聯繫方法,亦知道邊啲學生會考得好,所以DSE放榜之後就會打電話搵人送獎學金(兼影相)。

王家爸爸 發表於 19-4-8 11:14
你囡個老師犯咗唔少香港人既錯誤,以為native既英文一定好啲。Native只係口語有優勢,其他都無優勢,你睇下 ...

我囡只是轉述,話評卷員看出native考生更明白卷一閱讀理解文章意思,但因未遵守答題潛規則而失分。注意,答題係用潛規則,所以補習社有研究既空間。

csy_ma 發表於 19-4-8 11:21
我囡只是轉述,話評卷員看出native考生更明白卷一閱讀理解文章意思,但因未遵守答題潛規則而失分。注意, ...
老師講得太神啦,其實唔係答題潛規則,只要買本考試局出既試題,認真睇下啲marking scheme,就知道要求係點,如果個老師連呢啲都懶,真係無得好講。

2jkidsfather    發表於 19-4-8 11:45

重點係,補習社既老師無機會改卷,學校老師有,你話邊個熟啲?

YmOra 發表於 19-4-8 08:22

我覺得補習最大用途,係讓學生認識結交跨校男女朋友
係學校吾讀,點解會去補習社讀?
係學校讀吾明,點解會去補習社讀得明?
誇大左補習社功能啦!

王家爸爸 發表於 19-4-8 11:27
老師講得太神啦,其實唔係答題潛規則,只要買本考試局出既試題,認真睇下啲marking scheme,就知道要求係點 ...

王家爸爸 發表於 19-4-8 11:27
老師講得太神啦,其實唔係答題潛規則,只要買本考試局出既試題,認真睇下啲marking scheme,就知道要求係點 ...

我仔上年都是自己做past paper 睇marking scheme 而知自己大約可達甚麼成績

2jkidsfather 發表於 19-4-8 11:51
我覺得補習最大用途,係讓學生認識結交跨校男女朋友
係學校吾讀,點解會去補習社讀?
係學校讀吾明 ...
結交男女朋友呢點我絕對同意,尤其係單性別學校既學生。

王家爸爸 發表於 19-4-8 12:17
結交男女朋友呢點我絕對同意,尤其係單性別學校既學生。
我見到好多跨校愛情架,真係文靜小姑娘都可以轉眼沐浴愛河内

2jkidsfather 發表於 19-4-8 12:22
睇嚟為咗早啲有孫抱,都應該鼓勵小朋友去補習。

2jkidsfather 發表於 19-4-8 12:22
跨校愛情既好處係分咗手都無咁尷尬。

‹ 上一主題|下一主題