用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請指教吓。。。。
go

請指教吓。。。。

想請教吓,14歲,無人陪伴下,獨自離境搭飛機到外國,喺香港過海關時有無乜特別文件需要出示架?

大食媽咪 發表於 19-4-6 16:09
想請教吓,14歲,無人陪伴下,獨自離境搭飛機到外國,喺香港過海關時有無乜特別文件需要出示架?
...

喺香港用自助機喎,插身份證指毛,冇需要接觸関員,平日同仔去旅行11-12歲,他也是自由行,大家去到air side才會合。

回覆 大食媽咪 的帖子

我孩子几年前(當年14歲)往英国Summer School,接待的学校要她填一份Consent to Travel Form。如你去英国,最好问一问接待的学校。

cfs 發表於 19-4-6 17:21
喺香港用自助機喎,插身份證指毛,冇需要接觸関員,平日同仔去旅行11-12歲,他也是自由行,大家去到air si ...

唔係入境香港先有得自助過關架咩?出境都有架咩?。。。。

MsSleepy 發表於 19-4-6 20:33
回覆 大食媽咪 的帖子

我孩子几年前(當年14歲)往英国Summer School,接待的学校要她填一份Consent to Trav ...

Thank you!

大食媽咪 發表於 19-4-6 20:40
唔係入境香港先有得自助過關架咩?出境都有架咩?。。。。

香港出入境都有架,所以佢十一歲之後出入方便好多,又快。反而留意入英國要帶什麼文件仲緊要。

cfs 發表於 19-4-6 20:49
香港出入境都有架,所以佢十一歲之後出入方便好多,又快。反而留意入英國要帶什麼文件仲緊要。
...

I see. Thank you!

要睇航空公司, 英航直頭唔俾上機

Selina_0519 發表於 19-4-9 22:06
要睇航空公司, 英航直頭唔俾上機

吓,真架?!14歲都唔俾?!。。。
咁其實買機票時航空公司唔係應該都知架啦咩。。。

大食媽咪 發表於 19-4-16 09:26
吓,真架?!14歲都唔俾?!。。。
咁其實買機票時航空公司唔係應該都知架啦咩。。。
...

英航足十四歳可以獨自乘搭

cfs 發表於 19-4-16 10:36
英航足十四歳可以獨自乘搭

回覆 cfs 的帖子

監護人就提我地盡量都唔好搏, 上學期果陣聽佢講佢地上個假期有學生, 簽好晒英航份文件, 但因為個樣細個, check in果度都唔俾搭, 直接講退返錢俾佢,叫個學生去其他航空公司買過張

Selina_0519 發表於 19-4-27 16:33
回覆 cfs 的帖子

監護人就提我地盡量都唔好搏, 上學期果陣聽佢講佢地上個假期有學生, 簽好晒英航份文件,  ...
英航B&W寫明話14歲可以獨自乘機, 我覺得唔係搏, 個別例子不能作準. 最僅要係有問題時可以聯絡父母或監護人, 同職員溝通.

Selina_0519 發表於 19-4-27 16:33
回覆 cfs 的帖子

監護人就提我地盡量都唔好搏, 上學期果陣聽佢講佢地上個假期有學生, 簽好晒英航份文件,  ...

博什麼?吾夠十四歲旅行社吾會出機票,一定問清楚架。上網買又冇得扣GB,吾會有人明知十三歲吾可以獨自乘搭都買機票掛除非吾知可以扣GB 而網上是但買啦

唔搭英航啦, 英航咁煩